Vágólapra másolva!
A Barcelonát a nyáron közel ötven futballistával hozták kapcsolatba, Robin van Persie-ről pedig az elmúlt hónapokban biztosra vették, hogy a Juventusban folytatja pályafutását. Az átigazolási pletykáknak sokszor semmi valóságalapjuk, azonban akár egy félreértett interjú után is lavinaként indulhatnak meg a híresztelések.

Ha valaki májusban azt mondta volna az Arsenal szurkolóinak, hogy legjobb játékosuk és első számú kedvencük, Robin van Persie a következő idényt már a Manchester Unitedben kezdi, akkor az illetőt a legtöbben valószínűleg kinevették volna, az információt pedig a blőd átigazolási pletykák közé sorolták volna.

A holtszezon ugyanis a sztárkluboknál általában másról sem szól, mint hogy a csapatot naponta más és más focistákkal hozzák kapcsolatba, rendszerint minimális valóságalappal.

Vlad Chiriches a Barcában?

A Barcelona egyik szurkolója a nyár kezdete óta folyamatosan jegyezte, hogy kedvenc csapata a sajtó szerint éppen kit akar leigazolni. Tizenegy nappal az átigazolási szezon vége előtt a lista 49 nevet tartalmazott, a többség középső védő, illetve védekező középpályás volt, mivel a Barca elsősorban erre a két posztra akart igazolni.

A felsoroltak között természetesen akadt, akiről a Barca vezetői is elismerték, hogy érdeklődnek utána (Javi Martínez a Bilbaóból vagy Thiago Silva a Milanból), de a listán ott volt például a román Vlad Chiriches (képünkön jobbra) is, noha a Steaua Bucuresti 22 éves játékosát hazáján kívül azért kevesen ismerik.

Forrás: AFP/ANP/Vincent Jannink
Forrás: AFP/ANP/Vincent Jannink

Ráadásul a dolog az ellenkező irányba is működött, vagyis ha egy futballistáról elterjedt, hogy valószínűleg elhagyja a klubját, vagy távozni szeretne, akkor a lapok előbb-utóbb szinte minden szóba jöhető egyesülettel kapcsolatba hozták.

Van Persie-t imádta a sajtó

Az egyik legjobb példa erre Robin van Persie esete, akit, miután bejelentette, hogy nem hosszabbítja meg szerződését az Arsenalnál, az újságok villámgyorsan összeboronálták a Manchester Cityvel és a Juventusszal.

Egy ilyen kaliberű sztár leigazolását nem sok klub engedheti meg magának, vagyis a reális jelöltek száma nem volt túl nagy, így aztán nem meglepő, hogy az a csapat is szerepelt a pletykákban, ahol a támadó végül aláírt, de a nyár elején a Manchester United még a legkevésbé valószínű megoldásnak tűnt.

Egy nyilatkozat is elég

Mindez persze nem kizárólag az újságíróknak köszönhető, még ha időnként úgy is tűnik, hogy az ilyen cikkek úgy születnek, hogy a szerzőjük egy kalapba beletette a legnagyobb klubok nevét tartalmazó cetlit, egy másikba pedig az eladó játékosok nevét, majd összesorsolta őket.

Egyre gyakoribb, hogy maga a futballista menedzsere kavar, bedobva a köztudatba valamelyik egyesület nevét védencével kapcsolatban, ezzel próbálva zsarolni a játékos aktuális csapatát egy új szerződés tárgyalásakor.

Az olasz támadó, Sebastian Giovinco ügynöke például még május végén állította, hogy a válogatott játékost, aki a Parma és a Juventus közös tulajdonában volt, de a parmaiaknál szerepelt az előző két idényben, a Barcelona is le akarja igazolni, amit a katalánok soha nem erősítettek meg, Giovinco pedig végük a Juvéé lett.

De egy rosszul sikerült interjú nyomán is elterjedhetnek olyan pletykák, amiket egy idő után szinte mindenki készpénznek vesz. A nyári Európa-bajnokság alatt például a Borussia Dortmund lengyel csatáráról, Robert Lewandowskiról állították sokan, hogy a Manchester Unitedbe igazol.

Pedig csupán annyi történt, hogy a lengyel szövetségi kapitány, Frantiszek Smuda elmondta: több játékosa is klubot válthat a nyáron, és szerinte Lewandowski akár a MU-ba, Lukasz Piszczek pedig a Real Madridba is igazolhat. Ráadásul maga a támadó is elmondta, hogy szívesen kipróbálná magár a Premier League-be, és ez a két információ már elég volt ahhoz, hogy a csatárt sokan a MU mezében lássák.

www.globalsoccerapp.com