Vágólapra másolva!
Kevés a vezetőedzői tapasztalata a Ferencvárosnál kedden kinevezett Ricardo Moniznak. A holland fő szakterülete a technikai tudás fejlesztése, rövid edzősége alatt sikeres volt a dúsgazdag Salzburggal, a Fradinál viszont kevés a mozgástere. Elődje, Détári Lajos 70-80 perces edzéseket tartott, videós elemzéseket ritkán alkalmazott, inkább azt szerette, ha cicáznak a játékosok.

Ricardo Monizé a Fradi kispadja

Ezt is megtaníthatná a Fradi új edzője

A holland focival gyakran példálóznak itthon, ám eddig kevés sikert aratott ez az iskola Magyarországon: Henk ten Cate az MTK-nál, Erwin Koeman pedig a válogatottnál bukott meg, de Leo Beenhakker sem húzta sokáig Újpesten. Ezek alapján kockázatosnak tűnik a Fradi részéről a csupán bő egyéves vezetőedzői tapasztalattal rendelkező Ricardo Moniz kinevezése. Moniz eddig főleg pályaedzőként, technikai trénerként és az utánpótlásban dolgozott, az előző szezonban viszont bajnok és kupagyőztes lett a Red Bull Salzburggal.

Beenhakker és Jol pártfogoltja

A 48 éves tréner nem tartozott a kiemelkedő játékosok közé, ám így is több mint 150 bajnokin szerepelt védekező középpályásként a holland élvonalban a Haarlem és a Waalwijk színeiben, a másodosztályban pedig az FC Eindhovenben és a Helmond Sportban lépett pályára. Egy évvel a visszavonulása után, 1994-től a VV Nuenen nevű amatőr klub edzője volt, 1997-ben pedig már az Arab Emírségek válogatottjánál dolgozott, ahová Leo Beenhakker ajánlotta be.

Forrás: AFP/Samuel Kubani
Moniz ünnepel egy játékosával a Salzburgnál

Beenhakker 1998-ban a Feyenoordhoz hívta, majd egy évvel később egy másik volt csapatához, a svájci Grasshopperhez protezsálta be, ahol már nem pályaedző, hanem úgynevezett technikai edző volt, vagyis a focisták technikai tudásának fejlesztésével foglalkozott. Ezt a pozíciót töltötte be később a Tottenham Hotspurnél, majd a Hamburger SV-nél is, az utóbbi klubnál már Martin Jol volt az, aki folyamatosan igényt tartott a munkájára.

Piramist épített

Nem véletlen, hogy Moniz éppen a technikai képzéssel foglalkozott, ugyanis a Coerver-módszer elkötelezett híve, ami a technikai tudásra fekteti a hangsúlyt. A metódust az egykori holland szakemberről, Wiel Coerverről nevezték el, aki 1974-ben UEFA-kupát nyert a Feyenoorddal. Coerver rengeteget elemezte a világklasszisokról készített felvételeket, és arra a következetésre jutott, hogy szisztematikus munkával a technikai tudás megtanítható, és csak erre alapozva lehet kiemelkedő tudású focistákat kinevelni. Az úgynevezett "Coerver-piramis" legalján a labdakezelés áll, amit a passzolás követ, majd az egy egy elleni játék, a gyorsaság, a helyzetkihasználás és végül a csapatjáték.

Forrás: [origo]

Moniz mindezt nem csak a felnőtteknél próbálta alkalmazni, hiszen a 2004-2005-ös idényben a PSV Eindhoven korosztályos csapatainál dolgozott, majd 2010 nyarától a Red Bull által szponzorált összes egyesület utánpótlását koordinálta. Márpedig ez hatalmas munkát jelent: a Red Bull Salzburg mellett ide tartozik az RB Leipzig, a New York Red Bulls, a Red Bulls Brasil és a Red Bull Ghana. Mindezek alapján nem kis meglepetést keltett, amikor a salzburgiak 2011 áprilisában, Huub Stevens lemondása után őt nevezték ki az első csapathoz.

A Red Bullnál meg akarták ölni

Igaz, Moniznak már volt némi tapasztalata profi csapat élén, még ha nem is sok. A Hamburgnál ugyanis szintén rá esett a választás egy évvel korábban, amikor a vezetőség úgy döntött, hogy meneszti Bruno Labbadiát. A holland a hamburgiaknál szintén technikai tréner volt korábban, a pozitív hozzáállása miatt pedig nagyon népszerű volt a játékosok körében, és pár nappal a sorsdöntő, Fulham elleni Európa Liga-visszavágó előtt úgy vélték, hogy éppen ilyen beugróra van szükség. A terv nem vált be, mert a Fulham 2-1-re megnyerte a meccset (a második találatot Gera Zoltán szerezte), és így a Hamburg nem jutott be a döntőbe. A hátralévő két bajnokin Moniz ötvenszázalékosra javította a mérlegét: a Nürnberg ellen 4-0, a Werder Bremen ellen 1-1 lett az eredmény.

Forrás: AFP/DDP/Philipp Guelland

A salzburgi debütálása rosszabbul nem is sikerülhetett volna, az első meccsén 1-0-ra kikapott a sereghajtó LASK Linztől. A folytatás már volt jobb volt, az idény végéig kilenc meccsből hatszor nyert a Red Bull-lal, melyet ezzel az ötödikről a második helyre hozott fel. Ennek ellenére kevesen gondolták volna, hogy hosszú távú szerződést kötnek vele, ám így történt, tavaly nyáron két évre aláírt a salzburgiakhoz, és látszólag nem is lehetett panasz a munkájára, hiszen bajnokságot és kupát nyert.

Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy a Red Bull a többi osztrák csapatnál sokkal nagyobb költségvetéssel dolgozik, így az aranyérem szinte kötelező. A klubon belül pedig nagy volt a hatalmi harc, ami csak akkor derült ki, amikor a nyáron Moniz szakmai okokra hivatkozva lemondott. Később úgy nyilatkozott, hogy a Red Bullnál "meg akarták ölni", az első rosszabb eredmények után rögtön meneszteni akarták, de ő úgy fogta fel mindezt, mint egy tesztet: képes-e hű maradni a futballfilozófiájához.

Van Persie is ehhez az ügynökséghez tartozik

A fentiek alapján úgy tűnik, hogy Moniz elsősorban hosszú távú munkában gondolkodik, de eddig egyetlen helyen sem tudta végigvinni azt a futballfilozófiát, amit ideálisnak tart. Azzal, hogy szezon közben került a Ferencvároshoz, a játékoskeretet már nem nagyon tudja az elképzeléseihez alakítani, ráadásul ennél a Fradinál az egyéni képzettségre alapozni enyhén szólva is kétséges.

Forrás: Fradi.hu
Az első ferencvárosi edzésén

A szakember egyébként valószínűleg a Sports Entertainment Group nevű menedzserirodán keresztül kerülhetett képbe a zöld-fehéreknél. Moniz ugyanis ennek az ügynökségnek a kliense, akárcsak Mark Otten, akit Détári kitett a keretből. A menedzseriroda legnevesebb kuncsaftja Robin van Persie, de akad több magyar játékosa is, például Babos Gábor, vagy a Fradi keretéből Jova Levente is.

Mi lehetett a baj Détárival?

A szurkolók körében rengeteg pletyka terjed arról, hogy miért kellett távoznia Détári Lajosnak a Ferencváros focicsapatától. Egy, a neve elhallgatását kérő, a klub belügyeiben bennfentesnek számító drukker úgy hallotta, hogy a korábbi világválogatott játékost megfúrták, és a vezetők csak arra vártak, hogy mikor jön az első vereség. Úgy tudjuk, a Fradi már hónapokkal ezelőtt felvette a kapcsolatot Ricardo Monizzal, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy Détári hétfői menesztésével párhuzamban a Ferencváros a honlapján azt írta, hogy másnap be is mutatják az új edzőt, márpedig nyilvánvalóan nem egy nap alatt akasztottak le egy holland edzőt, aki osztrák bajnokságot nyert a Salzburggal.

Ezen felül a szurkolók is kikezdték Détárit már hónapokkal ezelőtt , mondván, hogy semmi taktika, elképzelés és tudatosság nincs a Ferencváros játékában. Megkérdeztük néhány volt Fradi-játékos véleményét Détári Lajos edzéseiről és szakmai hozzáértéséről, de többek között Rósa Dénes és Csizmadia Csaba sem szeretett volna nyilatkozni az ügyben. A klubtól szintén elküldött Balog Zoltán is csak óvatosan fogalmazott: "Nehéz olyan választ adni erre a kérdésre, amivel nem leszek senki szemében rossz" - kezdte a rutinos védő, aki tavaly még csapatkapitány volt a Ferencvárosnál, az idén azonban - többek között Csizmadiával együtt - az NB II-es Gyirmótot erősíti, ahol Csank János az edző.

"Maradjunk annyiban, hogy nem lehet összehasonlítani Détári Lajos és Csank János edzéseit, utóbbinak a kisujjában van a szakma, míg Détári csak most tanulja." Balog elmondta, hogy tavaly a Fradinál 70-80 perces edzések voltak, és bár gyakoroltak egy-egy szögletvariációt, nagyrészt a játékra, a labdatartásra helyeződött a hangsúly. "Ami nem feltétlenül baj, mert például a Pásztor József vezette egykori nagy Békéscsabáról is az a hír járta, hogy csak játszanak, cicáznak, és néha kapura lőnek edzésen, mégis mindenkit megvertek."

Profi foci nem létezhet az ellenfelek kielemzése nélkül. Elterjedt a hír, hogy Détárival a videózások is elmaradtak. "Az elején előfordult, hogy külön felhívták a videoszobába a védőket és a csatárokat, illetve volt egy-két alkalom, amikor az ellenfél pontrúgásait kielemeztük, de tény, hogy ez nagyon kevésszer fordult elő. Persze edzője válogatja, valaki például nem szeret videózni, mert a fejében van az ellenfél játéka" - mondta Balog Zoltán.

www.globalsoccerapp.com