Vágólapra másolva!
A Videoton 210 percnyi játék után is gól nélkül állt a Trabzonsporral, majd a büntetőpárbajban egyet sem hibázva legyőzte a papíron jóval erősebb török ellenfelét, így bejutott az Európa Liga csoportkörébe. A végig higgadtan és magabiztosan játszó székesfehérváriak a főtáblára jutásért 1,3 millió eurót kapnak.

Európa Liga-selejtező, 4. forduló, visszavágó:
Videoton FC - Trabzonspor (török) 0-0 - büntetőkkel: 4-2 (élő közvetítés)
Székesfehérvár, 11 232 ezer néző, v.: Hansson (svéd)
Továbbjutott: a Videoton, büntetőkkel
Videoton: Bozovic - Brachi, Caneira, Vinícius, Stopira - Oliveira (Gyurcsó, 76.), Tóth B., Sándor Gy., Mitrovic, Walter Lee (Kovács I., 103.) - Nikolics N. (Torghelle, 70.)
Trabzonspor: Onur Kivrak - Balci, Yumlu, Bamba, Celustka - Sen (Altintop, 60.), Aydogdu, Alanzinho (Sapara, 111.), Zokora, Öztekin (Vittek, 83.) - Paulo Henrique
sárga lap: Mitrovic (66.), Vinícius (69.), Stopira (120.) illetve Yumlu (30., 119.), Balci (69.), Zokora (101.), Bamba (117.)

Garancsi István tulajdonostól kezdve Paulo Sousa vezetőedzőn át Sándor György csapatkapitányig mindenki azt hangoztatta a meccs előtt a Videoton részéről, hogy az elmúlt évek munkája csütörtökön este, a Trabzonspor elleni találkozón érhet be, ha a csapat győz, és bejut az Európa Ligába, amiből az egész magyar labdarúgás profitálhatna. Még Orbán Viktor miniszterelnök is megszólalt, mindenkit a sóstói stadionban invitált, és közölte: ki kell verni ezeket a törököket.

A Videoton egy bármilyen minimális győzelemmel kiharcolta volna a továbbjutást, ennek ellenére Paulo Sousa megmaradt a jól bevált taktikánál, a csapat nem esett neki a törököknek, vélhetően ez öngyilkos vállalás lett volna a papíron jóval erősebb Trabzonsporral szemben. Az eddigi öt EL-selejtezőn csupán egy gólt kapott, és ezúttal is a biztos védekezés volt a legfontosabb a Vidinek, amelyet több mint 11 ezer néző fogadott a helyszínen. Garancsi István tulajdonos a helyszínen így nyilatkozott a Magyar Televíziónak: "Néhány éve még négy-ötszáz szurkoló lézengett itt, akkor mindenki lesajnált minket, csodálatos látni, hogy idáig jutottunk."

A nézők végig biztatták a fehérváriakat, a 42. percben pedig a születésnapját csütörtökön ünneplő Paulo Sousát is felköszöntötték egy portugál feliratú transzparenssel, a mindig komor vezetőedző egy kicsit meghatódva intett ki a szurkolóknak, és meg is tapsolta őket.

Forrás: MTI/Beliczay László

A portugál szakember ismét tökéletes taktikát dolgozott ki, és bár gólt ezúttal sem szerzett a csapata, végig rendkívül magabiztosan és profi együtteshez méltóan játszott. A találkozó elején a hazaiak átadták az irányítást ellenfelüknek, de a Vidi játékosai már a felezővonal környékén igyekeztek labdát szerezni, s ezt többnyire sikerrel tették. Lassacskán aztán átvették a kezdeményezést a fehérváriak, és többször el is jutottak a törökök kapujáig. A játékrész derekán aztán ismét visszahúzódtak a saját térfelükre és ekkor már megint a vendégek veszélyeztettek.

A fordulást követő percekben is a törökök voltak lendületben, majd a Vidi ritmust váltott, és nagyon közel került a gólszerzéshez. Az idő előrehaladtával azonban a vendégek egyre többet támadtak, Bozovicnak többször is bravúrra volt szüksége, míg a hazaiak inkább előrevágták a labdát. A gólszerzés reményében mindkét edző támadót küldött a pályára, ez a húzás magyar részről majdnem bejött, a 93. percben Gyurcsó Ádám révén a Vidi sokkolhatta volna a Trabzonsport, ám a válogatott szélső elhibázta a meccs legnagyobb ziccerét, így jöhetett a hosszabbítás.

A ráadásban a törökök birtokolták többet a labdát, de a Videoton rendkívül szervezett védőmunkával őrizte a döntetlent. A svéd játékvezető a 119. percben sárga lapot adott Yumlunak, ami már a második volt neki, a bíró mégsem állította ki.

A hosszabbításban sem született gól, a büntetőpárbajban pedig félelmetesen higgadtak és hidegvérűek voltak a Videoton játékosai, előbb Caneira, majd Brachi is belőtte a tizenegyest, a harmadik párban pedig Bozovic kivédte Aydogdu lövését. Gyurcsó nem hibázott, nem úgy az elefántcsontparti válogatott Zokora, aki a jobb kapufára lőtt. Mitrovic érkezett azzal a teherrel a vállán, hogy ha berúgja, akkor a csoportkörbe jut a Vidi, a középpályás lába azonban nem remegett meg, és higgadtan a jobb alsóba lőtt.

Forrás: [origo]

"Életem nagy napja, de a játékosok érdeme, akik megérdemelték ezt a továbbjutást. A nevemet skandálják a szurkolók, de a menedzser a játékos nélkül semmit nem ér, ők azok, akik elérték ezt a fantasztikus sikert" - mondta Paulo Sousa a Magyar Televíziónak a meccs után.

A mohácsi csata után 486 évvel és egy nappal legyőztük a törököket, a főtábláért a Videoton 1,3 millió eurós rajtpénzt kap, a csoportkörben aratott győzelmek további 200, a döntetlenek pedig 100 ezer eurót érnek. A főtábla sorsolását pénteken tartják.