Vágólapra másolva!
Két forduló után pont nélkül és kilenc kapott góllal áll a spanyol bajnoki tabella utolsó helyén az Athletic Bilbao, amely részben az előző szezon remek eredményeinek a következményeit szenvedi. Egyik legjobbja, Javi Martínez ugyanis távozott, és hiába kapott érte 40 millió eurót, a speciális játékospolitika miatt képtelen megfelelően pótolni.

Bő fél éve az Athletic parádés játékkal 3-2-re legyőzte a Manchester Unitedet az Európa Ligában idegenben. A bilbaói csapat egészen a döntőig menetelt a sorozatban, sőt a spanyol kupában is döntős volt, de mindkét csatát elveszítette. Nyáron már érezni lehetett, hogy egyre nagyobb a feszültség a klub és a sikeredző, Marcelo Bielsa között, aki gyakorlatilag az egyesület működésének határait feszegette.

Egyedülálló játékospolitika

Az Athletic egész Európában egyedülálló játékospolitikát folytat azzal, hogy csak baszk játékosokat alkalmaz. Ennek azonban ára van, hiszen az 1980-as évek közepéig sikeres klub 1984 óta semmilyen trófeát nem nyert, igaz, a Primera Divisiónból egyszer sem esett ki (ami rajta kívül csak a Barcelonára és a Real Madridra igaz). A klub igyekszik gyarapítani lehetőségeit azzal, hogy tágabban értelmezi a baszk identitás fogalmát, ám a mindenkori bilbaói trénerek így is nagyon nehéz helyzetben vannak, hiszen az erősítések szempontjából meg van kötve a kezük.

Forrás: AFP/Rafa Rivas
Javi Martínez (b) Falcaóval küzd az EL-döntőn

A klub viszont tavaly nyáron Marcelo Bielsa szerződtetésével nagyot húzott: az argentin mester a támadófutball elkötelezett híve, és a kezdeti nehézségeket követően kiváló csapatot épített. Ehhez persze az is kellett, hogy az együttes remek játékosokkal rendelkezzen: Javi Martínez és Fernando Llorente már Bielsa érkezése előtt is válogatott volt, azóta pedig bombaformában futballoztak. Llorente 16 találatot szerzett a bajnokságban, míg a középpályás Martínezből Bielsa egészen kiváló középhátvédet faragott, aki a modern futball követelményeinek megfelelően több poszton is megállja a helyét, és akár mérkőzés közben is képes váltani.

Az őrült edző közbelép

Sejteni lehetett, hogy a remek idényt nehéz lesz megismételni, a Locónak, azaz őrültnek is becézett Bielsa maximalizmusa pedig már a nyáron problémát okozott. A trénernek csak a szezon végéig szólt a szerződése, és bár a klubnál először mindenki megkönnyebbült, amikor még egy idényre aláírt, később azonban a maximalizmusa kezdett terhessé válni. Bielsának nem tetszett, hogy a felkészülési időszak rajtjára nem készültek el a klub edzőközpontjának, a Lezemának a felújítási munkálatai, és szabályosan összeverekedett az építésvezetővel.

Forrás: AFP/Josep Lago

Miután ígéretet kapott, hogy az edzőközpont négy napon belül kész lesz, a klub közleményt adott ki, amelyben ez állt: "nem értünk egyet a Marcelo Bielsa által kifejtett véleménnyel." Az edző erre az interneten keresztül válaszolt, ami alapján érezni lehetett, hogy nem a legjobb a viszonya az elnökséggel. "Elfogadom, ha azt mondják, hogy nem lett volna szabad úgy viselkednem, ahogy tettem, azt viszont nem, hogy azt sugallják: nem mondtam igazat. A Lezemán végzett munka minőségéről alkotott véleményem nem szubjektív, mindent le lehet ellenőrizni. Ha senki sem hibázott, akkor miért nem tudtuk időben elkezdeni a felkészülést?" - állt a tréner Facebook-oldalán.

Amikor 40 millió euróval sem mennek sokra

Az előjelek tehát nem voltak bíztatóak, mint ahogyan az sem, hogy a csapat két legjobbja, Javi Martínez és Fernando Llorente kijelentette: távozni szeretne. Az ő szempontjukból érthető a dolog, elvégre a Bilbao nem európai élklub, de mindkettőjük iránt akadt érdeklődés: Llorentét a Juventus, a Martínezt pedig a Bayern München vitte volna. A klub azonban mindkettejükért nagyon sok pénzt kért, ami megnehezítette eladásukat, ugyanakkor a bajnoki rajtnál egyikük sem állt Bielsa rendelkezésére, ami jelezte, hogy már nem számolnak velük.

Forrás: AFP/Kevork Djansezian

A fő probléma a baszkok számára azonban az, hogy kaphatnak bármekkora összeget a két kulcsemberükért (Javi Martínezt a Bayern végül Bundesliga-rekordot jelentő 40 millió euróért vette meg), a pótlásuk rendkívül nehéz. Bielsa nem válogathat akárhonnan, csak baszk gyökerekkel rendelkező focistákat nézhet ki, márpedig ilyenből nincsen sok. A nyár folyamán az Athletic megvette a Valenciától Ariz Adurizt, aki egykor Bilbaóban kezdte karrierjét, a másik új igazolás pedig szintén ex-athletices csatár, Ismael López volt, ám Bielsának egyiküket sem kellett. Erősítésre azonban szükség volt, hiszen a csapat az első két fordulóban pontot sem szerzett, viszont kilenc gólt kapott, és így utolsó helyen várja a folytatást.

Szűkek a lehetőségek

Sokan biztosra vették, hogy a Bilbao a nyáron megveszi a Real Betis baszk származású középpályását, Benatót, aki már a válogatottban is bemutatkozott, ám Bielsa kijelentette, hogy nincs szüksége rá. A Granada középpályása, Mikel Rico szintén megfelel az Athletic kritériumainak, ő pótolhatná Martínezt: a klub júniusban négymillió eurót kínált érte, amit a granadaiak elnöke, Enrique Pina kinevetett. "Ennyi pénzért még Mikel jobb lábát sem adnám oda" - fogalmazott, ám mivel a focista kivásárlási záradéka csak 11 millió euró, így a leigazolása benne van a pakliban.

Mint ahogyan az Atlético Madrid középpályása, Raúl García is az Athleticben köthet ki: a 26 éves focista az Osasuna nevelése, az előző szezonban a pamplonaiaknak kölcsönadva 11 gólt ért el, ám az Atlético így sem tart igényt rá. Neki már nagyobb összeg szerepel a kivásárlási záradékában (25 millió euró), de a Javi Martínezért kapott pénzből még erre is futja. Az átigazolási időszak utolsó napja tehát mozgalmasan telt Bilbaóban, utána pedig már csak Bielsán múlik, hogy mit hoz ki a keretből. Az Athletic híveit az azért megnyugtathatja egy kicsit, hogy a baszkok az előző idényben is pocsékul rajtoltak, öt mérkőzés után még nyeretlenek voltak, a szezon mégis elég jól sikerült a számukra.