Vágólapra másolva!
A 73 éves Garami József fiatalosan, rövidnadrágban sétál a többségében alig több mint húszéves MTK-focisták edzésén. Az NB II-ből feljutott csapat az élvonalban egyedüliként még veretlen, de ez nem bódítja el sem az edzőt, sem a játékosokat, akik nem felejtik el, hogy hat forduló után két éve is dobogós volt a csapat, aztán mégis kiesett. Ladányi Tibor szerint az ő kispadjukon ül a magyar Alex Ferguson.

Az MTK tavaly tavasszal kiesett az élvonalból, Garami József mégis a kispadon maradhatott, a csapat pedig nem is okozott csalódást a másodosztályban: a Nyugati csoportot óriási fölénnyel, 14 ponttal megnyerte. Ráadásul bejutott a Magyar Kupa döntőjébe is, ahol 3-3-ra végzett a bajnoki aranyérmes Debrecennel, végül csak büntetőrúgásokkal maradt alul, de az Európa Ligában így is elindulhatott. A lendület kitartott az NB I-ben is, a jórészt a klub akadémiájáról kikerült, fiatal játékosokból álló MTK vezeti a tabellát négy győzelemmel és két döntetlennel.

Nyolcadik kerületi hangulatban

Kedden nem a Hidegkuti-stadionban volt az MTK edzése, mivel a pályára már felfestették a vonalakat a szerdai, Fradi elleni Ligakupa-meccsre. A pályától kőhajításnyira lévő edzőpályán fél ötkor kellett megjelenniük a játékosok, ám egyikőjük még előtte bement - ahogyan mindenki hívja - Józsi bácsihoz. Az irodában aztán egy pontra mutatott a feneke felett, hogy ott fáj neki.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

"Egy erős gyerek ezt nem is érezné" - hallatszottak ki a tréner szavai, amire a játékos annyit mondott: "Ha nem fájna, nem jöttem volna", aztán megegyeztek abban, hogy néhány könnyed edzés után biztosan javulás várható majd.

A stadion környékén kőkemény nyolcadik kerületi a hangulat, 2011-ben még egy új aréna lehetősége is felvetődött, ám Várszegi Gábor tulajdonos kiszállásával ez vélhetően jó időre lekerül a napirendről (jelenleg az anyaegyesület működteti a labdarúgócsapatot). Az építmény nem szép: hullik róla a vakolat, talán ez is közrejátszik abban, hogy ez számít a legkevésbé népszerű helyszínnek az élvonalban, a lelátón ritkán szurkolnak ötszáznál többen.

A síneken túli edzőpálya felé embert nem lehet látni, a szeptemberi hőségben a gyíkok sütkéreznek a villamossínekhez felvezető, teleszemetelt lépcsősoron. Az edzőpálya csúnyán lepusztult környéke nagy kontrasztban van az egyenesre nyírt és kellemes illatú füves tereppel, és végül is az a legfontosabb, hogy a pályán jól lehessen futballozni. A körbekerített területre a lyukas kerítésen bárki bemászhat, a rozsdás, meghatározhatatlan anyagból eszkábált "lelátó" pedig 50 néző leültetésére lenne alkalmas, a pálya mellett magányos sörösüveg éktelenkedik.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Ez a mozgás nem halálos

"Ez a mozgás nem halálos, segíteni fog. Csak csináld, csak csináld, soha ne mondjunk le semmiről" - mondja az edzés legelején a vezetőedző az irodáját megjárt, hátát fájlaló játékosnak, aki kevesebbet dolgozott a társainál, egyikőjükkel ügyesen fejelgettek, a labda sokáig nem is esett le.

A bemelegítést nem is Garami tartja, hanem a segédedzői, van itt menekülő indián, sarokemelés, hátrafelé térdemelés, majd a végén az egyik tréner a játékosokra kiált, hogy "nyújtsál rá még egy percet". Aztán jön a fejelést imitáló felhőmozdulat, Garami pedig a nála sok esetben 50 évvel is fiatalabb játékosokat a "fölfelé, gyerekek, fölfelé" felkiáltással próbálja motiválni.

Az edzést rajtunk kívül egyetlen ember, egy magát szerbnek nevező, huszonéves férfi nézi meg, aki Könyves Norbert jó barátjának mondja magát. "Jó kis csapat ez, tavaly még az NB II-ben szerepelt, most pedig még veretlen" - foglalja össze a lényeget, majd kérésünkre Garami mesterről is véleményt mond: "Jó edzőnek tartom, mindent tud, amit egy edzőnek tudnia kell. Norbi sohasem panaszkodik rá, szerintem szeret vele dolgozni."

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Közben a labda is előkerül, a levegőben pedig olyan csatakiáltásokat lehet hallani, mint "távolra kiemeled!", "egyre nagyobbakat rúgsz!" vagy, hogy "bátran rúgd el, bátran!"

Egy csattanás hallatszik a csonton, amikor a Honvéd ellen két gólt szerző Kanta Józsefnek a bokájába rúgnak, közben Józsi bá' csendesen sétálgat, a Fradit is megjárt Rafa Wolfe körbe-körbe fut, a csapattal edző Gyepes Gábor pedig lelkesen csinálja a gyakorlatokat a többiekkel.

Jó az öreg a háznál

Láthatóan nagy tekintélye volt a csapat körében a 34 éves védekező középpályásnak, Dragan Vukmirnak. Garami szerint nem azért emelkedik ki a többiek közül, mert rutinosabb, hanem mert jó játékos. "Annak idején én vittem a Fradihoz" - emlékszik vissza a korelnök múltjára a szakember.

A tréner most azért bosszús, mert Kálnoki-Kis megsérült, így bajosan tudja majd összeállítani a védelmet a Fradi elleni Ligakupa-meccsen. "Sajnos kidőltek a védők. Berakhatnék egy-egy fiatalt, de nem jó, ha két ifjabb korú van középen, mert többet hibáznak, kell, hogy legyen egy tapasztaltabb tagja is a védelemnek." Kedden, később tett is az ügy érdekében a 73 éves edző, az MTK honlapja szerint a Crvena Zvezdában nevelkedett Djordje Djuric a Spartak Suboticától a kék-fehérekhez igazolt. Igaz, ő is fiatal, 1991-es születésű.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Az első hely nem bódította el a sokat megélt tréner Garamit, aki a realitásnak a nyolcadik hely környékét tartja. "Még nem játszottunk a Videotonnal, a Debrecennel, a Győrrel és a Diósgyőrrel sem. De azért két nagy meccset sikerült megnyernünk, az Újpest és a Honvéd ellenit" - teszi hozzá.

"Nagyon tiszteljük Józsi bácsit"

Kanta József csapatkapitány az edzés végén sűrű izzadságcseppekkel a homlokán fordul felénk, amikor Garamiról kérdezzük: "Nagyon tiszteljük Józsi bácsit, amiket ő mond, azt mindenki betartja. Amikor a csapat kiesett, nem is volt beszédtéma, hogy esetleg távozhat, viszont nagyon örültünk, hogy maradt" - meséli a 28 éves játékos, aki a négy éve aranyérmet nyert csapatnak a vezéregyénisége volt, majd a sérülése után most kezd ismét magára találni. "A 2008-as bajnokcsapat érettebb volt, mint a mostani, és jobb volt a játékoskerete is. Amikor kiestünk, akkor hat forduló után dobogósok voltunk, ebből tanulva próbál most mindenki visszafogottabban értékelni az első hely ellenére is."

A tulajdonosi körben bekövetkezett változásokról óvatosan beszélt Kanta. "Várszegi Gábor távozása nem a mi dolgunk, de nem szabad elfelejteni, hogy nagyon sokat tett az MTK-ért, a saját pénzét tette bele a klubba, ő alapította az akadémiát."

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

"Az lehet a kulcs, hogy a kiesés után együtt maradt a csapat, csak Szeki (Szekeres Adrián - a szerk.) távozott a Videotonhoz" - mondja a 21 éves Ladányi Tibor.

Garami Józsefet ő is a siker egyik legfontosabb letéteményesének tartja. "Aki ismeri, tudja, hogy milyen jó edző. A játékosok tisztelik, elismerik, és megcsinálják szó nélkül, amit mond. Ha valakit Magyarországon Sir Alex Fergusonhoz lehet hasonlítani, akkor az Józsi bá".

"Harmincnyolc darab labdának kellene lennie" - kiált fel Garami egyik segítője, azaz mindenki számára véget ért az edzés. A játékosok levezetésképp még összegyűjtögették a labdákat, majd a stoplisával a betonjárdán kopogva mindenki visszasétált a stadion épületébe.