Vágólapra másolva!
Bogdán Ádám klubja szenved az angol másodosztályban, Hajnal Tamást az edzője is kritizálta Stuttgartban, Szalai Ádám gyenge osztályzatokat kapott a Kickertől, Gera Zoltán és Juhász Roland pályára sem lépett az előző fordulóban, mégis lehet, hogy mindannyian kezdők lesznek az Andorra elleni világbajnoki selejtezőn. A válogatott kerettagok formáját elemeztük.

Egervári Sándor keretébe három kapus került be, Bogdán Ádám, Király Gábor és Megyeri Balázs, közülük nagy valószínűséggel Bogdán véd majd Andorra és Hollandia ellen. A Bolton kapusa az idén mind a négy válogatott meccsen kezdő volt, egyedül Bulgária ellen cserélte le a kapitány, amikor Király a 85. percben szállt be.

A Bolton elég ramatyul kezdte az angol másodosztályt, négy meccsen mindössze négy pontot kapart össze, amivel a huszadik helyen áll a huszonnégy csapatos mezőnyben, és a 360 perc alatt hét gólt kapott, igaz, a tudósítások egyet sem varrtak Bogdán nyakába. A vörös hajú kapus érezhetően magabiztosabb lett, amióta övé az egyes mez, a csehek és Izrael ellen is jól védett, és azzal, hogy az idén mindig kezdett, egyértelműnek tűnik, ő lehet Király utódja.

Királynak nagyon megy a Bundesliga II-ben

A 86-szoros válogatott Király az új idényben eddig mind a négy meccsen védett a német másodosztályú 1860 Münchenben, és mindössze két gólt kapott, három alkalommal viszont lehúzta a rolót, és a Regensburg elleni 1-0-s siker alkalmával a Kickertől a lehető legmagasabb osztályzatot kapta. A 36 éves kapus ugyan most inkább a háttérből segíti fiatalabb társait, de azt mondja, maradt még benne annyi erő, hogy a csapat hasznára legyen.

Megyeri hiába tudott maga mögött pazar idényt, bajnoki arannyal, kupagyőzelemmel, az év kapusa címmel az Olimpiakosz első két bajnokiján csak a kispadon ült, mert a korábbi MU-kapus, az északír Roy Carroll állt a gólvonalon. A 22 éves Megyeri tehát új helyzettel szembesült klubjában, de a válogatottnál ő lehet majd Bogdán legkomolyabb kihívója Gulácsi Péter és Köteles László mellett a jövőben.

A jobbhátvéd posztján Varga József és Vanczák Vilmos jöhetne szóba, de előbbi az Andorra elleni meccsre végül el sem utazott vírusos megbetegedése miatt, Egervári Sándor szerint a debreceni játékos három kilót fogyott. A magyar kapitány az [origo]-nak azt mondta, hogy valószínűleg Vanczák lesz Andorra ellen a jobbhátvéd, más választása nagyon nincs is, bár Hollandia ellen már Varga is bevethető lehet.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt
Varga József (balra) a hollandok elleni meccsre felépülhet

Varga eredetileg védekező középpályás, de a válogatottban az utóbbi időben rendszeresen egy sorral hátrébb játszott, és labdabiztonsága, valamint szerelőkészsége révén meg is oldotta a feladatot. Debrecenben az egyik legfontosabb játékossá nőtte ki magát, éppen ezért haragudtak rá a Loki-drukkerek, amikor a BATE Boriszov elleni BL-selejtező odavágóján, az utolsó pillanatokban összeszedett egy sárgát, emiatt nem játszhatott a visszavágón, amelyet 2-0-ra elvesztett csapata. Nem biztos, hogy vele meglett volna a továbbjutás, de hogy nagyon hiányzott, az biztos. Az átigazolási időszakban több csapattal, így a BATE-val is összehozták, lehet, ez a felhajtás is közrejátszott abban, hogy feszültebb volt a pályán a szokásosnál.

Vanczák ugyanúgy alapember a Sionban, mint tavaly, amikor védő létére kilenc gólig jutott, és a csapat története legjobb rajtját produkálta, de az öt győzelem és egy döntetlen után két vereség következett, ráadásul a játékosokkal minősíthetetlenül üvöltöző Sebastian Fournier edző is lemondott. Vanczák belső védőként talán jobb teljesítményre képes, igaz, a hollandokról nem lehetnek jó emlékei, legutóbb Afellay nagyon élt mellette a Puskás-stadionban a 0-4-re végződő meccsen.

Juhászt Belgiumban mellőzik, a válogatottban alapember

A belső védő posztra már nagyobb a tülekedés, hiszen Korcsmár Zsolt, Mészáros Norbert, Juhász Roland és Lipták Zoltán közül csak kettő játszhat. Juhász helye annak ellenére is biztosnak tűnik, hogy az Anderlechtben a nyári edzőváltás óta csak egy bajnokin kezdett, a többin kispados volt, és az AEL Limassol elleni BL-selejtezőn is csak a 80. percben cserélték be.

A válogatottban azonban ő a vezér, úgyhogy az a kérdés, ki játszik majd mellette. Izrael ellen Mészáros, a csehek ellen Korcsmár volt Juhász társa, az írek ellen pedig egymás mellett játszott a Debrecen és a Brann Bergen védője. Mészáros a Loki védelmének legbiztosabb embere, bár a nemzetközi meccseken gyakran ingatagnak tűnt hátul a Debrecen, ez a legkevésbé rajta múlt. Még mindig az egyik leggyorsabb játékos itthon, és 191 centis magassága az ellenfél kapujánál is jól jön, a kapitány szerint azonban nincs százszázalékos állapotban, ezért Andorra ellen nem is lesz csapattag.

Forrás: MTI/Kollányi Péter
A fiatal Korcsmár (középen) lehet Juhász párja a védelem centrumában

A legvalószínűbb így a fejjátékban szintén erős Korcsmár beállítása, aki túl rossz formában nem lehet, ha a Brannban huszonegy bajnokiból tizenkilencszer kezdő volt. Lipták ugyan kirobbanthatatlan az új csapata, a Győr kezdőjéből, de nem hisszük, hogy rá szavazna a kapitány. A balhátvéd poszt is kérdéses, Laczkó Zsolt ugyanis nincs játékban, a Sampdoria éppen kölcsönadni készül a másodosztályú Vicenzának, Halmosi Péter viszont meghatározó játékosa a Haladásnak, de ő jobban érzi magát a középpályán futballozva, mint védőként.

Támadó középpályásokból nincs hiány, védekezőből kevés van

Az biztos, hogy négy védővel áll majd fel a válogatott Andorra és Hollandia ellen is, a kérdés az, hogy a középpályát és a csatársort hogyan rakja össze a kapitány, mennyire választ bátor hadrendet. Andorra ellen könnyen elképzelhető, hogy két csatárral lép pályára a válogatott, ez esetben az is valószínű, hogy csak egy védekező középpályás lesz a kezdőben, igaz, Pintér Ádám sérülése miatt nincs túl nagy választék. Elek Ákos a nagy visszatérő: miután nem jött be neki a török kaland, és a Videotonnál Paulo Sousa sem számolt vele, Diósgyőrben kötött ki, ahol gyorsan megkapta a lehetőséget Sisa Tibortól, és az elmúlt négy meccsen egyaránt a kezdőcsapat tagja volt. Ő maga úgy nyilatkozott a Pepsifoci.hu-nak, hogy egyelőre még nem megy minden flottul, féléves kihagyás után idő kell neki, míg utoléri magát. A biztonsági tartalékként utólag behívott Gyömbér Gábor is középső középpályás, bár kevés esélyt látunk arra, hogy a kapitány a mély vízbe dobná.

Akinek viszont biztos a helye a középpályán, az Dzsudzsák Balázs, aki éppen a válogatott legutóbbi, Izrael elleni meccsén kapta el a fonalat. Akkor gólt lőtt, azóta pedig sikerült állandósítania a jó formáját, végre a Dinamo Moszkvában is betalált, a Lokomotiv Moszkva ellen pedig klasszis teljesítményt nyújtott, a gólja mellett két gólpasszt is kiosztott.

Amennyire biztos Dzsudzsák helye, annyira kérdéses, ki irányít majd, és ki futkározik majd a középpálya jobb oldalán. Irányítóként Hajnal Tamás, Gera Zoltán és Szakály Péter neve is felmerülhet, de Gera sokszor játszott a jobb oldalon a válogatottban, ahol Gyurcsó Ádám és Koman Vladimir is versenyben van a helyért. Hajnalt a klubedzője bírálta a napokban, Bruno Labbadia szerint a középpályás a Dinamo Moszkva elleni EL-visszavágón jól játszott, de ebben a szezonban még nem vette fel a megfelelő fordulatszámot. Hogy a Stuttgart edzője nem elégedett Hajnallal, azt jelzi az is, hogy eddig mindkét bajnokin lecserélte a félidőben, a Kicker pedig a rossznak számító négyes és ötös osztályzatot adta neki. Gera óriási góllal tért vissza hosszú sérülése utáni első tétmeccsén a West Bromba, azóta viszont két fordulóban is a kispadról nézte, mire mennek a többiek.

Forrás: AFP/Thomas Kienzle
Hajnallal nem elégedettek Stuttgartban, ettől a válogatottban még kezdő lehet

Gera és Hajnal ezzel együtt régi motorosnak számít, a kapitány megbízik bennük, ebből kiindulva elképzelhető, hogy mindketten kezdeni fognak. Az U20-as vb-n bronzérmet nyert Koman nagy kedvence Egervárinak, és egyelőre jó választásnak tűnik, hogy Oroszországba, az FK Krasznodarba igazolt, hiszen eddig mind a hét bajnokin kezdő volt, és bár ötször nem játszotta végig a meccset, mellette szólhat, hogy játékban van, és mint fogalmazott, "mentálisan kisimult".

Gyurcsó Ádám igazán emlékezetes heteket tud maga mögött, a Haladás elleni duplájával meccset nyert a Videotonnak, majd a Trabzonspor elleni, EL-főtábláról döntő meccsen csereként beállva lendületesen játszott, és a tizenegyesét is úgy lőtte, ahogy kell. A fiatal fehérvári szélső a jövő embere, meglepődnénk, ha kezdő lenne a mostani két selejtezőn. Szakálynak volt ugyan pár jó meccse az idén, de a tavalyi szezonban meggyőzőbb volt, akkor a hátán vitte a Debrecent. Játékintelligenciája és vezéregyéniség mivolta miatt a Lokiban nélkülözhetetlen, de ezeket az erényeket a válogatottban egyelőre nem tudta megvillantani. Ha a pillanatnyi formát néznénk, akkor az utólag behívott Koltai Tamásnak helye lenne a kezdőben, hiszen a győri középpályás legutóbbi két bajnokiján négyszer köszönt be, ebből háromszor a Diósgyőrnek, és a mesterhármasban helyett kapott két szédületes távoli bombagól is.

Vajon hány csatárt vet be Egervári?

Szabics Imre sérülése miatt Egervárinak mindössze három csatára maradt, Szalai Ádám, Németh Krisztián és Priskin Tamás. Szalai kezdésnek ugyan a német kupában duplázott a Rossbach ellen, de a Bundesligában még nem kapta el a fonalat, mindkét meccsén 4,5-es osztályzatot kapott a Kickertől. A válogatottban azonban általában jól megy neki, és az Andorrához hasonló stílussal bíró, bekkelésre berendezkedő San Marino ellen triplázott az Eb-selejtezőkön.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

Németh a viszontagságos görög légióskodás után magára talált Hollandiában, és a Rodánál az idén is megkapta a bizalmat, mind a négy bajnokin kezdett, és a hétvégén az első gólját is megrúgta. Németh hasznosabb, ha van mellette egy csatártárs, Izrael ellen például Szalai mellé szállt be, és egyből feljavult a magyar csapat addig igencsak vérszegény támadójátéka.

Priskin a gólok számában veri a két csatártársát, mivel hét bajnokin eddig háromszor volt eredményes az orosz Alanyija Vlagyikavkazban. A 25 éves Priskin utoljára a februári, Bulgária elleni barátságos meccsen volt válogatott, de a formája alapján jogos volt a behívása, kérdés, mik a tervei vele a kapitánynak.

Az Andorra elleni várható kezdőcsapat: Bogdán - Vanczák, Korcsmár, Juhász, Laczkó - Elek - Gera, Hajnal, Dzsudzsák - Szalai, Németh (4-1-4-1 esetén Németh helyett Koman).