Vágólapra másolva!
Egervári Sándor szerint nincs jelentősége, hogy az elmúlt hétvégén a válogatott két pillére, Juhász Roland és Gera Zoltán sem játszott a klubcsapatában, öt másik légióst pedig lecseréltek az Andorra és Hollandia elleni vb-selejtezők előtt. A szövetségi kapitány nem vette fel a kapcsolatot a múlt héten a Hannoverben két gólt szerző és négy gólpasszt adó Huszti Szabolccsal, akiről továbbra is azt gondolja, hogy a 2010-es nyílt levelével elvetette a sulykot.

A magyar labdarúgó-válogatott hat győzelemmel, egy döntetlennel és három vereséggel a 2012-es Eb-selejtezők E csoportjában - Hollandia és Svédország mögött - harmadik lett, péntektől pedig a 2014-es brazíliai világbajnokságra próbál kijutni. A nyitómeccs történelmi lesz, a FIFA-világranglistán 199. helyezett Andorra ellen még soha nem játszott csapatunk. A spanyol-francia határon fekvő miniállam 2011-ben csak 1-0-ra kapott ki Szlovákiában, Írország két, az örmények három, a lengyelek négy, az oroszok hat gólt szereztek ellene a legutóbbi meccseken.

Andorra kilenc emberrel védekezik

"Andorrának a kapu előtt kilenc emberrel védekező csapata van, és az a taktikája, hogy időt nyerve megpróbálja széttördelni a játékot. Elsősorban mentálisan kell felkészülni a meccsre, erről volt is egy megbeszélésünk, amelyen a tudatos játékot igyekeztünk hangsúlyozni" - nyilatkozta a magyar válogatott szövetségi kapitánya, Egervári Sándor.

A magyar válogatottnak idegenben mindenképp kötelező legyőznie Andorrát, ám nem is miatta nehéz a vb-selejtezőcsoport, amelyben ellenfél lesz még Hollandia, Törökország, Románia és Észtország is. Ezeket a csapatokat megelőzve kellene kiharcolni a csoportelsőséget vagy legalább a pótselejtezőt érő második helyet (a kilenc csoport leggyengébb második helyezettje a rájátszásról is lemarad).

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Az Egervári-csapat bivalyerős csoportból próbál kijutni Brazíliába

A főpróba rosszul sikerült, a kapitány is elismerte, hogy a fáradt magyar csapat nem játszott jól Izrael ellen (az augusztus 15-ei, budapesti meccs vége 1-1 lett), ám azt ígérte, hogy a vb-selejtezőkre már jobb állapotban lesz a válogatott.

Andorra ellen fontos lenne a csatárok jó formája, ám Szabics Imre kiesésével csak három támadó maradt a keretben: Szalai Ádám, Németh Krisztián és Priskin Tamás. Egervári szerint bőven elég a három játékos, főképp azért, mert a mögöttük szereplő, támadóbb szemléletű középpályások bármelyike képes a gólszerzésre. "Az előre játékról nagyon sokat tudó Dzsudzsák, Hajnal, Gera vagy éppen Koman olyan hatékony a támadó harmadban, hogy biztosan eredményesek leszünk az első mérkőzésen" - mondta az [origo]-nak a szakember.

Huszti meglehetősen elvetette a sulykot

Jó hír, hogy a legutóbbi hétvégén Priskin (Alanyija Vlagyikavkaz) és Németh (Roda) is gólt szerzett, rossz hír viszont, hogy Juhász Roland, Gera Zoltán nem játszott klubcsapatában, Hajnal Tamást, Szalai Ádámot, Koman Vladimirt, Dzsudzsák Balázst, a később megsérült Szabics Imrét pedig lecserélték. Egervári mindezt nem tartja problémának: "Volt idő, amikor kevés játékos kapott folyamatosan lehetőséget, de jelen pillanatban ez nem ad okot az aggodalomra, a lecserélésük nem jelenti azt, hogy kevesebbet bírnának. Juhász Roland 72-szeres válogatott, nála például nem probléma, hogy tíznaponta állították be, hiszen amikor játszott, kiemelkedően teljesített. Hogy Hajnal Tamásék 45 percet szerepeltek, az nem mérvadó, az edzők csak taktikai cseréket hajthattak végre."

Kétségkívül bombaformában van viszont Huszti Szabolcs, akire viszont nem számíthat a magyar csapat, a múlt héten a Hannover két meccsén négy gólpasszt adó és két gólt szerző balszélső ugyanis éppen két éve írt egy nyílt levelet, amelyben lemondta a válogatottságot, és azt állította, hogy ami a csapat körül zajlik, az hülyítés, és nincs köze a realitáshoz.

Forrás: AFP/Peter Steffen
Forrás: AFP/Peter Steffen

Huszti két éve lemondta a válogatottságot

A kapitány nem kereste az egyik legjobb formában lévő magyar játékost: "Huszti Szabolcs önként jelentkezett ki ebből a közösségből, és eléggé megalapozatlan feltételezésekkel kritizálta a válogatott játékosait és a döntésünket az összeállítást illetően. Meglehetősen elvetette a sulykot. Nem a mi döntésünk volt, hogy kizárta magát" - fogta rövidre a témát a kapitány, majd amikor arról érdeklődtünk, üzent-e neki bármit a remeklése után Huszti, azt mondta, hogy "nem, nem, nem".

Szerdán hozták nyilvánosságra a legfrissebb FIFA-világranglistát, amelyen Magyarország kilenc helyet visszacsúszva a 37. Az előző rangsorban még két hellyel jobbak voltunk a törököknél, ma már ők állnak jobban két pozícióval. "Talán az Izrael elleni döntetlen miatt kerültünk hátrébb, de biztos vagyok benne, hogy két hét múlva ismét teljesen máshogyan fest majd a lista. A válogatott pozíciója azonban mindenképpen előrelépés a két-három évvel ezelőtti 64. helyünkhöz képest" - adott gyorsértékelést a listáról Egervári.

Nem érdeklik a menedzserek kívánságai

Nem lesz könnyű összeállítani a csapatot, mivel több kerettag is kiesett, elsősorban a jobbhátvéd posztjára nehéz embert találni. "Mészáros Norbert túlterhelt, agyonjátszott állapotban van, fáj a combhajlító izma, Pintérnek a bokája nincs rendben. De rajtuk kívül Varga József sem bevethető, vírusfertőzése volt. A pénteki mérkőzésre ki sem utazik velünk, lefogyott 3-4 kilót, hasmenése volt, és hányt. Végül teljesen rendbe jött, már csak utol kell érni magát, de ehhez még egy-két napra szüksége van." Pintér helyére a ferencvárosi Gyömbér Gábor került be a keretbe, Mészáros és Varga a hollandok elleni meccsre még felépülhet.

Egervári szerint Andorrában valószínűleg Vanczák Vilmos lesz a jobbhátvéd, aki klubjában, a svájci Sionban is ezen a poszton szerepel. "Méghozzá rendkívül sikeresen, jól szállt be a legutóbbi meccsünkön is."

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A jobbhátvéd hiányposzt a válogatottban, ezúttal Vanczák szerepel majd itt

A kapitányt megkérdeztük, mit gondol arról, hogy Varga József ügynöke, Filipovics Vladan szerint nem tesz jó a játékos pályafutásának, hogy a Debrecenben középpályásként szerepel, a válogatottban pedig jobbhátvédként játszatják. " Én soha nem adtam tanácsot az ügynököknek, hogy hogyan kell menedzselni egy játékost. Meglepett, hogy a válogatott összeállítása kapcsán szólalt meg az az ember, akinek ez nem lenne a feladata, és nem is felkészült ebben a tekintetben. Én a csapatot természetesen mindig a válogatottnak az érdekét figyelembe véve állítom össze, nem pedig menedzserek kívánsága szerint."

Az orosz Európa legjobb öt bajnoksága között van

Nem tagja a csapatnak Rudolf Gergely sem, aki tavaly parádézott a válogatottban, klubszinten azonban elképesztő pechsorozatot produkált. A 23-szoros válogatott csatár 2010 óta a Genoa játékosa, de mindössze 12 mérkőzésen kapott lehetőséget, és nem volt sikeres a Bariban és a görög Panathinaikoszban eltöltött kölcsönidőszaka sem, igaz, rendre sérülések nehezítették a helyzetét. A héten sikerült felbontania 2014-ig szóló szerződését az olaszokkal, állítólag érdeklődik iránta a Diósgyőr, a Győr és a Videoton is (utóbbi klub cáfol). A válogatottnál nagyon odafigyelnek a játékosra: "Gergőre nagy szükségünk lenne, megpróbáltunk klubot keresni neki, telefonon keresztül kapcsolatban voltunk vele, mára végkifejlethez ért az ügye. Nemcsak neki, hanem a válogatott számára is fontos, hogy legyen csapata" - árulta el Egervári.

Jövő kedden Hollandia lesz az ellenfél Budapesten, legutóbb egyetlen pontot sem sikerült szereznünk ellenük. Azóta sokat változott az ellenfél: Rafael Van der Vaart, Nigel de Jong, Wilfred Bouma, Gregory Van der Wiel, Khalid Boulahrouz, Ibrahim Affelay és Mark Van Bommel a világ legtöbb válogatottjába beférne, a totális Eb-kudarc után az új holland kapitány, Louis van Gaal azonban nem hívta meg őket. "Nem tudom, hogy mi késztette a kapitányt arra, hogy ezeket a játékosokat - akik Európa meghatározó futballistái közé tartoznak - távol tartotta a kerettől. De nyilván minden információt begyűjtött, és az előrelépés érdekében hagyta ki őket. Néhány név meglepett valamennyiünket, de hogy ettől még a világ legjobb játékosaiból álló holland csapattal találkozunk, az egészen biztos" - értékelte kollégája döntését Egervári.

Forrás: MTI/Illyés Tibor
Forrás: MTI/Illyés Tibor

A kapitány szerint Koman jól tette, hogy Oroszországba igazolt

Az utóbbi időben két magyar válogatott játékos is Oroszországba szerződött, sok szurkoló meg is lepődött Priskin Tamás és Koman Vladimir döntésén: a csatár az Alanyija Vlagyikavkazhoz, a középpályás pedig az akkor még másodosztályú FC Krasznodarhoz írt alá. Az orosz bajnokság megítélése felemás, de nem a kapitánynál, aki jónak tartja az Angliát és Franciaországot elhagyó futballisták döntését. "Pörgős, nívós bajnokságnak tartom az oroszt, ahol komoly fizikai felkészültséggel lehet helyt állni. Nekem nagyon jó tapasztalataim vannak Dzsdudzsák Balázzsal kapcsolatban, de Priskin és Koman is kiválóan teljesít, mindhárman meghatározó játékot nyújtanak a klubjukban. Úgy látom, jót tett nekik a váltás, és szakmai előrelépés az életükben az orosz bajnokság."

A kapitány szerint ma már a Premjer Liga is a legerősebb bajnokság közé sorolandó. "Nagyon komoly futballkultúrákat megelőzve Európában az első benne ötben van az erős orosz liga. Kiszámíthatatlan mérkőzéseken maximális teljesítményt kell nyújtani az elsőnek még a tizedik helyezett ellen is, és kiváló feltételeket tudnak biztosítani a játékosoknak az előrelépésük érdekében."

A magyar válogatott kerete:
kapusok:
Bogdán Ádám (Bolton Wanderers), Király Gábor (1860 München), Megyeri Balázs (Olimpiakosz)

védők:
Varga József (DVSC-Teva), Vanczák Vilmos (Sion), Korcsmár Zsolt (Brann Bergen), Mészáros Norbert (DVSC-Teva), Juhász Roland (Anderlecht), Lipták Zoltán (Győri ETO), Laczkó Zsolt (Sampdoria), Halmosi Péter (Szombathelyi Haladás)

középpályások:
Gyurcsó Ádám (Videoton), Gera Zoltán (WBA), Koman Vladimir (FK Krasznodar), Hajnal Tamás (VfB Stuttgart)
Szakály Péter (DVSC-Teva), Gyömbér Gábor (Ferencváros), Dzsudzsák Balázs (Dinamo Moszkva), Elek Ákos (DVTK)

támadók:
Szalai Ádám (Mainz), Németh Krisztián (Roda JC), Priskin Tamás (Alanyija Vlagyikavkaz)