Vágólapra másolva!

Az olaszok góllövőt keresnek, a németek taktikát váltanak, a spanyolok a franciákat lesik

A kontinensek közül utoljára Európában rajtol el a 2014-es, brazíliai világbajnokság selejtezősorozata, és az első játéknap rangadóját éppen a magyar válogatott csoportjában rendezik: Hollandia Törökországgal játszik. A címvédő spanyolok most pihennek, a németek a Feröer-szigetek ellen tesztelhetik új taktikájukat, a belgák pedig meglepetésre készülnek.

Az UEFA 53 tagállama közül 48 megkezdi a héten a világbajnoki selejtezőket, a nagyágyúk közül egyedül a címvédő Spanyolország lesz szabadnapos az első játéknapon. Európában 22 olyan ország volt, amely még nem volt vb-résztvevő, és többségük számára a brazíliai torna is elérhetetlennek számít, hiszen csak 13 együttes juthat ki kontinensünkről.

Fiatalítottak a hollandok

Az első játéknap rangadóját éppen a magyar válogatott csoportjában rendezik, ahol a két legmagasabban jegyzett csapat, Hollandia és Törökország egymás ellen kezdi meg a sorozatot. A holland válogatott a legutóbbi vébén döntős volt, az idei Európa-bajnokságon azonban alaposan leszerepelt: mindhárom csoportmeccsét elbukta.

Le is váltották a szövetségi kapitányt, Bert van Marwijkot, és Louis van Gaal érkezett a kispadra, aki azonban első mérkőzését 4-2-re elveszítette Belgium ellen, ami azt jelenti, hogy Hollandia sorozatban négyszer kikapott. Van Gaal nem hazudtolta meg magát a keret kijelölésénél: nem hívta meg Rafael van der Vaartot, Nigel de Jongot, Gregory van der Wielt és Ibrahim Afellayt sem, mondván, mindannyian az átigazolási időszak utolsó napjaiban váltottak klubot, és így aligha tudnak a válogatottra koncentrálni.

Így egy nagyon fiatal holland csapat állt össze, a keretből nyolcan még nincsenek 23 esztendősek. Valószínűleg az egyszeres válogatott Ricardo van Rhijn és Leroy Fer is ott lesz a kezdők között, de azért rutinban sem lesz hiány, hiszen Dirk Kuyt már a 91., Wesley Sneijder a 89., Joris Mathijsen pedig a 84. válogatottságát ünnepelheti. A törököknél főleg a védelemben akadnak ismeretlenebb nevek, a középpálya viszont Mehmet Topallal, Arda Turannal, Emre Belözogluval és Nuri Sahinnal nagyon erősnek tűnik.

Löw begyakoroltathat egy új taktikát

Az Eb-ezüstérmes Olaszország is nehéz meccsel kezd, hiszen Szófiában kell pályára lépnie, márpedig az olaszok idegenben még sohasem tudták legyőzni Bulgáriát. A szövetségi kapitány, Cesare Prandelli a hírek szerint az Európa-bajnokságon is sikerrel alkalmazott 3-5-2-es játékrendszert fogja bevetni, a csatársorban Sebastian Giovincóval és Pablo Osvaldóval - a két támadónak összesen 12 válogatottsága van, és még egyikük sem lőtt gólt a címeres mezben. Igaz, ez Giampaolo Pazzini kivételével a keretben lévő mindegyik támadóról elmondható Mario Balotelli és Antonio Cassano hiányában.

Persze a bolgárok sem állnak túl jól ilyen szempontból, mert Dimitar Berbatov mégsem gondolta meg magát, és továbbra sem akar játszani a válogatottban. A szakvezető, Luboszlav Penev állítólag azt fontolgatja, hogy a jobbhátvéd Sztaniszlav Manolevet jobbszélsőként szerepelteti, és elképzelhető, hogy majd 20 év után a bolgárok középpályássorában egyetlen légiós sem lesz.

A német válogatottnak viszont könnyebb dolga lesz, nem csak a nyitónapon, amikor a Feröer-szigeteket fogadja, hanem várhatóan az egész selejtezősorozatban, mert csoportellenfelei nem túl erősek. A németek Svédországgal, Írországgal, Ausztriával és Kazahsztánnal vannak egy csoportban, nem csoda, hogy Joachim Löw részben arra is utalt: a selejtezősorozatban lehetősége lesz egy új taktika finomhangolására.

"Teljesen meg kell változtatnunk a taktikánkat. Eddig azt játszottuk, hogy ha nálunk volt a labda, akkor aktívak voltunk, de ha nem, akkor visszaálltunk. A célunk viszont mostantól az, hogy már az ellenfél térfelén letámadjunk, még a támadó felfogású ellenfelekkel szemben is. Aktívabbnak kell lennünk akkor is, amikor labda nélkül védekezünk" - mondta a tréner az UEFA honlapján, és egy Feröer-szigetek ellen meccsnél jobb alkalom nem is nagyon adódhat arra, hogy kipróbálja ezt a felfogást.

A belgáknak eredmény kell

A világbajnoki címvédő spanyolok ezúttal szabadnaposak (azért Szaúd-Arábiával játszanak egy barátságos mérkőzést), de valószínűleg nagyon figyelnek arra, hogy csoportbeli fő riválisuk, Franciaország mit játszik. A két nagyágyú ugyanis nem csak hogy egy csoportba került, de ráadásul itt csak öt válogatott szerepel, vagyis a továbbjutás még nehezebb - a legjobb csoportmásodik hely begyűjtéséhez nem nagyon szabad pontot veszíteni a kicsik ellen.

Ezzel a francia szakvezető, Didier Deschamps is tisztában. "Egy ötcsapatos csoportban nem engedhetjük meg magunknak, hogy pontokat hullajtsunk. Ahhoz, hogy kijussunk a vébére, nyernünk kell Finnországban" - utalt a tréner az első találkozóra, amelyet Helsinkiben játszik az együttes. A csoportban még Fehéroroszország és Grúzia található, vagyis a spanyolok és a franciák mellett három olyan csapat, amely még sohasem járt vébén.

A legnagyobb esélye erre a vébén még nem szerepelt országok közül talán Bosznia-Hercegovinának van, amelynek csoportbeosztása nem tűnik nehéznek. A bosnyákok Görögországgal, Szlovákiával, Litvániával, Lettországgal és Liechtensteinnel vannak egy csoportban, és ebből a hatosból a miniállam kivételével bármelyik odaérhet a pótselejtezőt érő második helyre. Érdekes a beosztása az A csoportnak is, ahol három volt jugoszláv tagállam (Szerbia, Horvátország és Macedónia) mellett két brit (Wales és Skócia) található - a hatost Belgium egészíti ki.

A belgák különösen nagy elvárásokkal állnak neki a selejtezősorozatnak, hiszen keretük hemzseg az olyan játékosoktól, akik meghatározó tagjai valamelyik sztárklubnak. Vincent Kompany a Manchester City csapatkapitánya, Thomas Vermaelen az Arsenalban alapember, Eden Hazardért pedig a nyáron fizetett csillagászati összeget a Chelsea. Utóbbi ki is jelentette: "Eleget beszéltünk, itt az ideje a tetteknek. A tehetségünk megvan, de ezt eredményekkel is bizonyítanunk kell: egyszerűen kötelező kijutnunk a vébére". A menetelést Walesben kezdik.

A program
A csoport: Horvátország - Macedónia, Wales - Belgium, Skócia - Szerbia.
B csoport: Málta - Örményország, Bulgária - Olaszország, Dánia - Csehország.
C csoport: Kazahsztán - Írország, Németország - Feröer-szigetek.
D csoport: Észtország - Románia, Hollandia - Törökország, Andorra - Magyarország.
E csoport: Albánia - Ciprus, Szlovénia - Svájc, Izland - Norvégia.
F csoport: Oroszország - Észak-Írország, Azerbajdzsán - Izrael, Luxemburg - Portugália.
G csoport: Liechtenstein - Bosznia-Hercegovina, Litvánia - Szlovákia, Lettország - Görögország.
H csoport: Montenegró - Lengyelország, Moldova - Anglia.
I csoport: Grúzia - Fehéroroszország, Finnország - Franciaország.

www.globalsoccerapp.com