Vágólapra másolva!
Nem rohan fejjel a falnak, az iksszel is megelégedne, de győzni megy kedden este a Hollandia elleni vb-selejtezőt játszó magyar fociválogatott. Robbentől és Van Persie-től ámuldoznak a válogatott tagjai, legnagyobb fegyverünknek pedig a sikeréhséget és az összeszokottságot tartják, olyan a válogatott hangulata, mint egy klubcsapaté. Gera tanult a hollandok elleni legutóbbi két vereségből, Vanczák pedig több gyenge pontot is lát az ellenfélnél.

A válogatott második vb-selejtezős ellenfele, Hollandia kivesézése előtt Juhász Roland még visszautalt az Andorra elleni 5-0-s győzelemre, amely számára több okból is örömteli lehetett: egyrészt ő szerezte az ellenfél lelkesedését megtörő első gólt, másodsorban a védelem hibátlanul hozta a meccset, harmadrészt pedig a védő mostanság alig jutott szóhoz klubjában, az Anderlechtben.

"Örültem, hogy bizalmat kaptam a kapitánytól, az meg hab a tortán, hogy gólt is szereztem, ami azért is volt különösen fontos számomra, mert a válogatottban utoljára 2009 áprilisában voltam eredményes, a Málta elleni vb-selejtezőn." Juhász a gólja után Priskin Tamáshoz szaladt, akinek lehet, hogy lottóznia kéne, a meccs előtt ugyanis megérezte, hogy a védő beköszön majd az ellenfélnek.

Olyanok vagyunk, mint egy klubcsapat

A keddi meccsre áttérve Juhász azt mondta, maximálisan kielemezték a hollandokat, így azt is látták, hogy csalóka volt Sneijderék törökök elleni 2-0-s győzelme, mivel utóbbi csapatnak is elég sok lehetősége volt a gólszerzésre. Juhász szerint az új kapitány, Louis van Gaal hiába alakította át a holland válogatottat, ettől még a játékosok a legmagasabb színvonalat képviselik, és az önbizalmukkal sincs baj, de úgy érzi, a magyar válogatott is előrelépett az utóbbi időben.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Juhász csalóka 2-0-ról beszélt

"Az összeszokottság és a csapategység mellettünk szólhat, míg a hollandoknál az Eb-n éppen az volt az egyik probléma, hogy nem volt összhang a csapaton belül. Az új kapitány lehet, hogy éppen ezért hagyott ki pár nagy nevet, akik bomlasztották a közösséget. Nálunk viszont olyan a válogatott, mint egy klubcsapat, bár csak pár napot töltünk együtt, a pályán és azon kívül is egységesek vagyunk." A hetvenháromszoros válogatott védő szerint hazai pálya ide vagy oda, butaság lenne nekimenni a hollandoknak, a legutóbbi hazai meccsen bátrabb stílusban játszottunk ellenük, és annak 0-4 lett a vége.

"Fontos, hogy meglegyen a biztonság hátul, az az erősségünk, ha egységesen tudunk védekezni, előrefelé pedig megvannak azok a gyors és kreatív játékosaink, akik zavart tudnak okozni a hollandok hátsó sorában. A lényeg, hogy ne hagyjunk nekik területet, zártak legyünk, és a helyzeteink meglesznek, ebben biztos vagyok. A hollandok nincsenek abban a helyzetben, hogy lazán vegyék a meccset, mivel a gyászosan sikerült Eb miatt túl sok negatív élmény érte őket az utóbbi időben, és sok az új arc náluk, akik bizonyítani akarnak majd Van Gaalnak. Keddi ellenfelünk az abszolút favorit a csoportban, sokat érhet, ha pontot vagy pontokat rabolunk tőle, szerintem a pontszerzésre meg is van minden esélyünk."

Vanczák örül, hogy Robben ellen játszhat

Bár Juhász az MTK-ban csatárként kezdte élvonalbeli pályafutását, azt mondja, a meccs hevében a csatármúlt nem segít abban, hogy kitalálja, mire készül Robin van Persie, a hollandok középcsatára. "Én nem voltam világklasszis, ő viszont az, és a kiélezett helyzetekben is váratlan megoldásra képes, nehéz felkészülni belőle. A legfontosabb, hogy Van Persie-t állandó kontroll alatt kell tartani, nem szabad kiengedni, mert az végzetes lehet."

Vanczák Vilmos a mezőny egyik legjobbja volt Andorra ellen, jobbhátvédként büntetőt harcolt ki, és gólpasszt adott, ő maga is elismerte, hogy válogatott pályafutása egyik legjobban sikerült meccse volt a pénteki vb-selejtező, de gyorsan hozzátette, a hollandok ellen más lesz. Vanczák azt mondja, alapesetben belső védőként érzi magát a legjobban, a válogatottban is játszott már ezen a poszton, és balhátvédként is, holott klubjában, a svájci Sionban évek óta jobbhátvédként számítanak rá, márpedig ott alapfeltétel, hogy a támadásokat is segítse, szerinte ennek a hozadékát láthattuk Andorra ellen.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Vanczák Vilmos

Bár várhatóan kedden is lesz lehetősége felzárkózni a támadásokhoz, a hollandok ellen sokkal több dolga lesz hátul, mivel az oldalán a világ egyik legjobb balszélsője, Arjen Robben rohamoz majd. "Jó érzés, hogy ilyen klasszis ellen játszhatok, kulcsfeladat lesz az ő kikapcsolása, de ezt egyedül nem lehet megoldani, a törökök elleni meccsen is látszott, hogy Robben egy az egyben mindenkit megver. Okos, átgondolt játékra lesz szükségünk, az pedig nem mérvadó, hogy a hollandoknál sok a fiatal, mert ha beraknak egy 20-21 éves játékost a csapatba, ő is könnyen beilleszkedik a rendszerbe, mivel ebben nőtt fel. Hogy mit tippelek? Mindig a győzelemben gondolkodom, de most aláírnám az ikszet."

Vanczák a pontrúgások kivédekezését tartja a hollandok egyik gyenge pontjának, márpedig a szabadrúgásoknál, illetve a szögleteknél ő is ott szokott helyezkedni az ellenfél kapuja előtt. A védő az előző szezonban kilenc góllal zárt, ebből kiindulva bízhatunk abban, hogy a hollandok ellen is villan a kapu előtt, de azt mondja, a Sionban más a rendszer, ott két-három embernek is az a feladata, hogy blokkokkal helyet csináljon neki, míg a válogatottban sok a jól fejelő társ.

"Fel vannak pörögve a játékosok"

Németh Krisztián, a holland Roda légiósa késznek érzi a válogatottat arra, hogy meglepést okozzon, és nem szeretne egy vereséggel a háta mögött visszatérni klubcsapatába. "Ez a keret két éve együtt van, sikeréhes, ez mellettünk szól, az ellenfélnél pedig több fiatal is szerepet kaphat, akik ugyan biztos, hogy nagyon jók, ha egyszer bekerültek, de a rutintalanságuk miatt többet hibázhatnak, ezt kell nekünk kihasználni. Nem a hollandokkal kell versenyeznünk a csoportban, de minden pont jól jön a románok és a törökök ellen, akik a legnagyobb vetélytársaink lesznek, úgyhogy nem lennék elégedetlen egy döntetlennel, persze nem szabad így kimennünk" - nyilatkozta az U20-as vb-bronzérmes csatár.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Németh Krisztián

Gera Zoltánt ugyan lecserélte Egervári Sándor Andorra ellen, de a tizenegyesből betaláló csapatkapitány tudja vállalni a játékot Hollandia ellen. Gera a klubcsapatában, a West Bromwichban hiába lőtt gyönyörű gólt az első fordulóban a Liverpoolnak, azóta csak kispadozott, úgyhogy kellett neki a sikerélmény, és azt mondja, a lelkének már az jót tett, hogy itt lehetett a válogatottnál. Gerának felemás emlékei lehetnek a legutóbbi hollandok elleni meccsről, mivel Amszterdamban két látványos gólt szerzett, mégis kikaptunk 5-3-ra, de úgy érzi, sikerült levonni a tanulságokat a két vereségből, nem szabad például belemenni egy olyan nyílt játékba, amit a 0-4 alkalmával felvállalt a magyar csapat.

Egervári Sándor szövetségi kapitány azt mondta, nem a magyar csapat az esélyese a meccsnek, de nem is vagyunk esélytelenek. "Fel vannak pörögve a játékosok, mert azt érzik, hogy kedden jobb lehetőségük lesz egy szép eredmény elérésére, mint volt az előző sorozat két találkozója alkalmával."

A magyar válogatott várható kezdőcsapata:
Bogdán Ádám - Vanczák Vilmos, Juhász Roland, Lipták Zoltán, Laczkó Zsolt - Varga József, Korcsmár Zsolt - Gera Zoltán, Hajnal Tamás, Dzsudzsák Balázs - Szalai Ádám.

Gattuso nem nagyzol

A Sion a nyáron igazolta le a világbajnok és kétszeres BL-győztes Gennaro Gattusót, akiről Vanczák azt mondja, a hétköznapokon és az edzéseken is mutatja, hogy igazi vezéregyéniség. "Olyan szívvel, küzdeni tudással van megáldva, ami példaértékű a többi játékos számára, sokat tanulok tőle. Amint lejön a pályáról, kenyérre lehet kenni, mindenben segítőkész, ráadásul szerény, nem nagyzol azzal, hogy milyen eredményeket ért el. A meccsen viszont teljesen más arcát mutatja, ott olyan játékosnak számít, aki jobb, ha veled van, mint ha ellened" - magyarázta Vanczák egy mosoly kíséretében az olasz középpályásról.