Vágólapra másolva!
Még a holland drukkerek is úgy érzik, hogy a magyar fociválogatott sikert érhet el a vb-ezüstérmes ellen, amelynek gyenge a védelme, és még nem számít kész csapatnak. A magyar fanatikusok közül van, aki Dzsudzsáktól, de van, aki Torghellétől várja a győztes gólt, pedig utóbbi nem is játszik. Szurkolói riport a Puskás-stadion környékéről.

Bő másfél órával a magyar-holland vb-selejtező előtt a Puskás Ferenc Stadion metrókijáróban megjelent körülbelül 80-100 holland drukker - előttük és mögöttük is rendőr -, a kedvük már nagyon jó volt, bolondos ruhából sem volt hiány.

Leszólítottunk egy hosszú pamacsos farokkal végződő, narancssárga oroszlánjelmezben sétáló fanatikust, aki szerint csapatának most nagyon-nagyon nehéz dolga lesz. "2-1-re nyerni fogunk, de rendkívül szoros meccs lesz. Ismerem a magyar csapatból Dzsudzsák Balázst, iszonyatosan jó játékos, élvezet nézni a pályán, ráadásul a mi jobbhátvédünk egy igazi kutyaütő, szóval, ha valaki, akkor ő ma biztosan gólt fog rúgni. De mivel a mi támadó szekciónk nagyon jó, meg fogjuk nyerni a meccset."

Nem örült, hogy Dzsudzsák Oroszországba szerződött. "Szerintem ez egy szégyen. Arra számítottam, hogy Angliába vagy Spanyolországba fog igazolni, végül egy olyan ligába szerződött, amely szerintem nem számít előrelépésnek a hollandhoz képest."

A 35 év körüli drukker elárulta, nagy rajongója Louis van Gaalnak, aki szerinte a lehető legjobb választás volt a csapat élére. "Sokan nem szeretik, mert önfejű, és amit eldönt, abból soha nem enged, pedig nagyon jó edző. Már az Ajaxnál is bebizonyította, hogy mennyire érti a fiatalok nyelvét, és a mostani csapatnak éppen egy ilyen szakemberre volt szüksége. Nem a játékosok, csakis a csapat érdekeit veszi figyelembe."

Ezután egy jókedvű, 40-es magyar drukker jött velünk szembe, aki már húsz éve vár a nagy magyar sikerre, és hiába buktak el mindig a mieink, ő most is itt van. "Ezúttal nagyon optimista vagyok. Nyerni fogunk 1-0-ra. A gólt Wukovics szerzi majd. Vagy nem is, inkább Torghelle. A 89. percben átugrik a kerítésen, és befejeli Vanczák beadását."

Fotó: Mudra László [origo]

Komolyabbra vette a figurát az a két szurkoló, akik 4-3-as, illetve 2-1-es magyar sikert jósoltak. "Most nyerni fogunk, Szalai és Gera biztosan betalál majd. De azért már egy 1-1-nek is örülnénk" - mondta a jól fésült huszonéves, majd amikor arról kérdeztük, mire kell a Fanta, ha van sör, ránk kacsintott: "Van benne vodka is."

Az 1-es villamostól nem messze, az egyik söröző mellett feltűnt egy 10 fős, az idősebb generációt képviselő holland csoport. "Megmondom őszintén, ekkora esélye még soha nem volt a magyar csapatnak, hogy legyőzze Hollandiát. Új csapatot építünk, sok a fiatal, éppen ezért 2-2-re tippelek." Kérdésünkre azt mondta, Dzsudzsák a holland csapatba is beférne, mivel nagy klasszisnak számított a PSV-ben.

Az 55 év körüli férfi a barátaival csak ma érkezett Budapestre, de csak azért, mert legutóbb egy hetet is eltöltött Magyarországon, akkor nagyon örülhetett, mert a hollandok 4-0-ra győztek.

Fotó: Mudra László [origo]

Ugyanitt sikerült összehoznunk a hollandokat néhány magyarral, jó vendéglátóként felkapták a holland társaság csinos női tagját, és készült is egy közös kép. A fiatalos, hosszú hajú férfi sörrel kínált, majd felelevenítette a legutóbbi nagy sikert, amikor Egervári Sándor csapata nagy bravúrral legyőzte a svédeket. "Óriási meccs volt, a végén mindenki ismeretlenül ölelgette a mellette állót, csattantak a csókok, sok ilyen meccset szeretnék. Mondjuk, jó lenne, ha ma is így ünnepelhetnénk."

A srácnak tetszett a Videoton-drukkereknek a kupamenetelés során használt egyenzászlója, ezen felbuzdulva egy ötlettel állt elő, és a lelkünkre kötötte, hogy az MLSZ-nek is adjuk át. Hátha olvassa Csányi Sándor is, hogy: "A törökök ellen a jegye mellé kapjon mindenki egy papírból készített busóálarcot, nagyon jól festene, és hátha ezen múlna a győzelem."

Fotó: Mudra László [origo]

Tetszett neki a Vidi-meccsen látott konfettieső is, amit elsőre Fornetti-esőnek nevezett. "Persze az sem lenne rossz, ha pogácsák potyognának az égből egy meccsen" - nevetett fel.

Végül azzal búcsúzott, hogy tényleg úgy érzi, sikeres lesz a válogatott, és a hollandok elleni bravúr lehet az első lépés a brazíliai vb felé.