Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott győzelemben vagy döntetlenben reménykedett az újjáépülő, megfiatalított holland csapat elleni vb-selejtező előtt, de végül súlyos védelmi hibákat elkövetve 4-1-re kikapott Budapesten. A kapus Bogdán Ádám szerint a koncentráció hiánya miatt kaptuk a gólokat, a szűrőként bevetett Korcsmár Zsolt a szerencsét hiányolta, a csapatkapitány Gera Zoltán pedig a védők helyett a csapat felelősségét emelte ki. A holland másodedző Patrick Kluivert jobb magyar válogatottra számított.

"Gólokat kellett volna rúgni, védekezni kellett volna, és nem lett volna szabad gólokat kapni" - foglalta össze a lényeget Priskin Tamás a 4-1-re elveszített világbajnoki selejtező után, amelyen az Oroszországban profiskodó csatár egy szép akció utáni elpuskázott perdítést tudott felmutatni. Rövid értékelésében Priskin azt mondja, szerinte az első félidőben annak ellenére is jól játszott a magyar csapat, hogy hibákat követett el, és gólokat kapott. Pedig megvolt a terv: "Zárt védekezésből, kontrákkal szerettük volna meglepni a hollandokat, de sajnos ez nem sikerült."

Négy gólt elajándékoztunk

A csatártól legmesszebb lévő játékos, Bogdán Ádám egészen másképp látta a mérkőzést, jó játékról nem ejtett szót, talán azért, mert tőle karnyújtásnyira volt a lassan, körülményesen játszó védelem, amely ráadásul többször is ziccerhelyzetbe hozta az ellenfelet: vagy úgy, hogy meg sem mozdult, vagy pedig egy-egy szerencsétlen mozdulattal. A középpályás létére balhátvédként bevetett Elek Ákos például fejjel adott gólpasszt annak a - végül duplázó - Jeremain Lensnek, akinek nem is lett volna helye a kezdőcsapatban, csakhogy Arjen Robben a bemelegítés során megsérült.

"Nem azért nyert a csapat, mert kijött a kvalitása, hanem mert ajándékoztunk neki négy gólt, és ez egy eléggé elkeserítő tény" - mondta a meccs után a Bolton kapusa, aki az [origo] kérdésére elgondolkodott azon, mit is kellene másképp tenni, ha újra le lehetne játszani a meccset.

Fotó: Mudra László [origo]
Még több kép

"A gólok előtti pillanatokban sokkal nagyobb figyelemmel kellett volna védekezni, és más megoldásokat kellett volna választani. Azért különösen fájó ez a vereség, mert nem azzal nyertek a hollandok, hogy lefociztak volna bennünket. Úgy gondolom, nem lehet a bekapott gólokat a csapatösszetételre fogni, sokkal inkább a koncentrációra és az odafigyelésre" - folytatta csalódott tekintettel a kapus, aki a góloknál tehetetlen volt.

A négy gólt nagyon a szívére vette, főképp a nézőket sajnálja. "Elnézést kérünk a szurkolóktól, mert szép számmal kilátogattak a Puskás-stadionba, és nem azt kapták, amit vártak. A vereség ténye talán belefért volna, de azt nehéz lenyelni, ahogyan kikaptunk. Főképp, hogy mi egy vagy három pont megszerzésére készültünk. Ki kell javítani a hibáinkat, és a következő két meccset meg kell nyernünk" - tekintett előre már októberre, amikor először Észtországban, majd itthon Törökország ellen köszörülheti ki a csorbát az Egervári-csapat.

Dzsudzsák bosszús, Kluivert úriember

Dzsudzsák Balázs ugyan szerzett egy gólt tizenegyesből, de ő sem fogja élete meccsei között emlegetni a szeptemberi 11-eit. A balszélső legalább olyan bosszús volt, mint a kapus. "Nem az erősségük a pontrúgás, hiszen alacsony játékosokból áll a csapatuk, mégis úgy kaptunk gólt, hogy a félpályánál kaptak egy szabadrúgást, és azt csúsztatták meg. Ráadásul ezután még egy keresztlabdát is elnéztünk" - bosszankodott.

A Hollandiában PSV-légiósként országos hírnévre szert tett játékos Laczkó Zsolt gondjáról is szólt: "Olyan a sérülése, hogy valószínűleg fel is kell nyitni a térdét. A helyére Elek Ákos került be, ami nem volt meglepő, hiszen játszott már itt (balhátvédként) korábban a Videotonban." A PSV-s csapattársak remeklésével nem foglalkozik, hisz mind mondja: "Inkább az zavart, hogy mi nem tudtunk villogni."

Fotó: Mudra László [origo]

A meccset a többek között az [origo]-nak is értékelő Patrick Kluivert lehúzhatta volna a magyar csapatot, de nem így tett: "Jó eredményt értünk el, és azt tettük a pályán, amit előzetesen elterveztünk. A magyar csapatnak van néhány nagyon jó játékosa, olyanok, mint például Dzsudzsák Balázs, aki képes arra, hogy eldöntsön egy meccset. Ma nem így történt, de biztos vagyok benne, hogy a következő meccseken meg fogják mutatni ő és a társai is, hogy nyerő játékosoknak számítanak."

Kérdésünkre, hogy jobb vagy rosszabb volt-e a magyar válogatott a vártnál, így felelt: "Arra számítottam, hogy egy kicsivel jobbak lesznek a magyarok. De egy csapat napi formájától is függ, hogy mire képes, ma nekünk egy jó napunk volt, de még semmi sem dőlt el." Az Ajaxszal BL-trófeát nyerő, a Barcelonában pedig a gólokat zsákszám termelő egykori klasszis szerint nem érdemes máris összevetni a válogatottat azzal, amelyik 2010-ben világbajnoki ezüstérmet nyert. "Korai lenne azt mondani, hogy olyan erős a mostani csapat, hiszen még csak a második csoportmeccsen vagyunk túl. Nem lenne szerencsés már most a korábbi sikercsapathoz hasonlítani a válogatottat."

Korcsmár a szerencsét hiányolja, Gera nem bántja a védőket

Korcsmár Zsolt általában védőként szerepel, most védekező középpályásként vetette be őt a magyar kapitány: "Úgy készültünk, hogy sikerül majd jobban letámadnunk a hollandokat, és nem hagyunk nekik nagy területeket, de a korán bekapott gól miatt ki kellett nyílnunk" - magyarázta a bizonyítványt a norvég Brann légiósa. "Egy oldalszabadrúgás után kaptunk egy újabb gólt, és ez megtörte a csapatot. A nagy helyzeteiket nem tudták kihasználni a hollandok, volt viszont két szerencsés góljuk - sajnálom, hogy a szerencse nem volt velünk" - folytatta a volt Újpest-játékos, aki szerint nem a csoportelsőség volt a magyarok célja, de a második helyet még mindig reálisan elérhető pozíciónak tartja. "De ehhez a többi riválist meg kell verni, és bíznunk kell abban, hogy az eredmények kedvezően alakulnak."

A csapatkapitány Gera Zoltánnak is megvan a maga teóriája a vereségre: "A második gól megfogott minket, mégis, az első félidő végén, az utolsó negyed órában megvoltak a lehetőségeink az egyenlítésre. A második félidőre bizakodó hangulatban mentünk ki, de sajnos kaptunk egy elkerülhető gólt, és 3-1 után már nehéz volt az eredmény után menni, mert a hollandok a kontrajátékot alkalmazhatták, és ők ebben igazán erősek."

Fotó: Mudra László [origo]
Még több kép

A West Brom 33 éves játékosa nem bántaná semmi pénzért személy szerint a magyar védőket: "A védekezésen a csapatnak muszáj javítania, és a tanulságok levonása után csak előre szabad nézni. Én nem hegyezném ki arra a kedd estét, hogy a védők nem voltak összeszokva, és azért kaptunk gólokat, hiszen a védekezés az egész csapat feladata, a csatárnak és a középpályásnak ugyanúgy segítenie kell ebben." A negyedik holland gólt szerző Klaas-Jan Huntelaar ehhez csak annyit tett hozzá, hogy a második félidőben már egyértelműen a holland csapat volt jobb. Nem is csoda, hogy így gondolja, hiszen ekkor már ő is pályán volt, és sikerült is gólt szereznie.

A kapus Maarten Stekelenburg szerint az ellenfélnek csak percekig volt esélye a bravúrra. "A magyar csapatot kielemeztük, és arra számítottunk, hogy egy nagyon jó válogatott ellen fogunk játszani. Szégyen, hogy a hatodik percben büntetőt kaptunk, amely egyébként jogos volt. Utána viszont nem volt már semmi problémánk. A célunk az első hely megkaparintása, mindenképpen ott akarunk lenni 2014-ben a brazíliai vb-n, csak ez számít."