Vágólapra másolva!
Egy független bizottság jelentése hozhat fordulatot az angol futball legnagyobb tragédiájában, a 96 halálos áldozatot követelő Hillsborough-ügyben.

1989. április 15-én a sheffieldi Hillsborough-stadionban az FC Liverpool és a Nottingham Forest lépett pályára az FA-kupa elődöntőjében, a találkozó azonban mindössze hat percig tartott.

Miközben a Vörösök támadója, Peter Beardsley eltalálta a kapufát, az ellentétes kapu mögött, a túlzsúfolt Leppings Lane-tribünön a szurkolók már az életükért küzdöttek. Az utcán várakozó Liverpool-szurkolókat ugyanis olyan szektorba tereltek be, amely már csordultig volt, és a beérkezők miatt kialakult tömegben rengeteg szurkolót a kerítésnek nyomtak vagy agyontapostak.

Kilencvennégyen a helyszínen vesztették életüket - köztük a mai liverpooli csapatkapitány, Steven Gerrard akkor tízéves unokatestvére -, a 14 esztendős Lee Nicol négy nappal később, a kórházban halt bele a sérüléseibe, a 96. áldozat, Tony Bland pedig négy év kómát követően, 1993 márciusában távozott az élők sorából. Összesen további 766-an szenvedtek sérülést, sokan közülük máig nem tudták feldolgozni az átélt szörnyűségeket.

A Hillsborough-tragédiát követően Angliában vizsgálat kezdődött: Lord Justice Taylor vezette azt a bizottságot, amely ajánlásokat fogalmazott meg a stadionok biztonságosabbá tételére és a futballhuliganizmus visszaszorítására. A Taylor-jelentés 1989. augusztus 4-én jelezte, a tragédiát a rendőrség rossz tömegkezelése, illetve a C kapu megnyitása okozta, s visszautasította azokat a vádakat, amelyekkel például a South Yorkshire-i rendőrség a szurkolókra próbálta áthárítani a felelősséget, mondván, ők érkeztek késve, ráadásul részegen.

A Taylor-jelentés ellenére a sheffieldi bíróság 1990. augusztus 14-én úgy határozott, bizonyítékok hiányában senki ellen sem emel vádat. A brit futballtörténelem legsúlyosabb katasztrófájáért azóta sem vontak senkit felelősségre. A liverpooli püspök, James Jones által vezetett Hillsborough Független Bizottság 450 ezer oldalas jelentése most került nyilvánosságra, és ebben az áll, nem a Liverpool-szurkolók felelősek a történtekért.

A mostani jelentés a rendőrséget és a mentőket is elmarasztalja a tragédia kapcsán, és Cameron azt mondta, súlyos dolgokat derített ki a Hillsborough Független Bizottság. Többek között az is kiderült, hogy a rendőrségi jelentések módosítva lettek, és a felelősséget a szurkolókra próbálták hárítani, őket hibáztatva, amiért bevonultak a pár zsúfolt szektorokba.

A mentők is hibáztak, nem tettek meg mindent, hogy időben segítsenek a bajba jutottakon, amikor kiderült, milyen súlyos a helyzet a stadionon belül. A jelentést látva Cameron bocsánatot kért a 96 áldozat hozzátartozóitól, és azt mondta, a legfőbb ügyész a jelentés elolvasása után dönt arról, bíróság elé viszi-e az ügyet.