Vágólapra másolva!
Amilyen hamar közönségkedvenc lehet egy futballista, olyan gyorsan ki is kerülhet a szurkolók kegyeiből. Többnyire nem durvul el az ellentét, akad viszont, amikor tettlegességig fajul, ilyenkor szinte mindig a játékos húzza a rövidebbet.

A patinás 1. FC Köln elmúlt egy éve nem méltó az egyesület tradícióihoz. Egyrészt a csapat kiesett a német élvonalból, és egyelőre a másodosztályban sem remekel, amit a drukkerek nem tudnak elviselni. Az előző idény utolsó fordulójában, amikor a kiesés végérvényessé vált, szinte felgyújtották a kölni stadiont, augusztusban pedig elüldözték a csapat védőjét, Kevin Pezzonit.

Ne csókolgasd a címert!

A 23 éves futballista 2008 óta játszott Kölnben, és valamiért ő lett az egyik első számú bűnbak a szurkolók szemében, amikor a csapatnak egyre rosszabbul ment. Februárban a legendás kölni karnevál során egy állítólagos szurkoló úgy megütötte, hogy Pezzoninak eltört az orra, így a tavaszi szezon nagy részét egy speciális maszkkal játszotta végig. Ezzel azonban nem ért véget a megpróbáltatása, augusztus végén ugyanis a drukkerek egy csoportja felkereste őt a lakásán, megfenyegette, valamint mocskolódó üzenetet helyeztek el az autója szélvédőjén.

Mindez már túl sok volt a játékos számára, aki augusztus 31-én megegyezett a klubbal szerződése felbontásáról, néhány nappal később pedig feljelentést is tett a kölni ügyészségen. Pezzoni hangsúlyozta, hogy az egyesület nem állt ki mellette, és alapvetően a klub kérte arra, hogy bontsák fel a szerződését.

Forrás: AFP/Rolf Vennenbernd

A focista szerint a kölni vezetőségnek valahogyan úgy kellett volna viselkednie, ahogyan azt a Bayern München tette Manuel Neuer esetében. A bajorok hivatalosan ugyan csak a 2010-2011-es idény befejeztével jelentették be, hogy leigazolják a Schalke 04 kapusát, de már előtte nyílt titok volt, hogy Neuer a Bayernbe tart, ami nem nagyon tetszett a drukkereknek. A kapus ugyanis gyermekkora óta nagy Schalke-rajongó, és egyben Bayern-utáló volt, aminek többször hangot is adott.

Így aztán amikor 2011 tavaszán a müncheniek éppen a Schalke ellen léptek pályára a német kupa elődöntőjében, akkor a teljes Bayern-szektor Koan Neuer (Nem kell Neuer, müncheni tájszólással) feliratú transzparenseket tartott magasba.


Uli Hoenesst azonban nem érdekelte a tiltakozás, és a Bayern leigazolta Neuert. Állítólag a szerződtetése után titokban találkozott öt ultracsoport képviselőivel, és ígéretet tett, hogy soha nem fog a B-közép elé kivonulni ünnepelni, és nem fogja a címert csókolgatni a mezen.

Nem vagy méltó, hogy viseld a mezt!

Neuer karrierjét tehát nem befolyásolta, hogy a müncheniek nehezen fogadták el, a ghánai középpályás, Alex Nyarko azonban soha többé nem lépett pályára az Everton színeiben, miután egy szurkoló kikezdte.

2001 tavaszán a liverpooliak idegenben játszottak az Arsenallal, és a hazai csapat már 3-1-re vezetett, ami igencsak elkeserítette a Londonban is szép számban elutazó drukkereket. Egyikük nem bírta tovább: bement a pályára, hogy kifejezze elégedetlenségét. A szurkoló Nyarkót pécézte ki magának, odament hozzá, levette fekete pólóját, majd azt kezdte el mutogatni a meglepett futballistának, hogy ő is vegye le mezét, mert nem méltó arra, hogy az Everton szerelését hordja. A biztonsági emberek aztán kivonszolták az illetőt a pályáról, de a rendkívül ingerült fanatikus még eközben is ajánlgatta pólóját Nyarko mezéért cserébe.

Forrás: AFP/Pascal Guyot
Nyarko (j) PSG-mezben

Úgy látszik, az afrikai játékosnak ez már sok volt, mert az eset után kisétált a partvonal mellé, és mondott valamit a csapat pályaedzőjének. Az visszakérdezett, majd Nyarko válaszát hallva beleegyezően bólintott. Mint kiderült, a középpályás cserét kért, le akart jönni a pályáról, annyira megviselte az eset. Mi több, a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón kijelentette, hogy nem csak ebből a mérkőzésből lett elege.

"Ez az ember már nem először csinálta ezt velem. Rendkívül csalódott vagyok, és nem akarom ezt tovább elviselni. Úgy döntöttem, hogy a mai nappal befejezem a labdarúgást. Tudok foci nélkül is élni, és ezt is fogom tenni" - hangzott a meglepő nyilatkozat. Nyarko ráadásul komolyan is gondolta, amit mondott, mert a következő edzésen nem jelent meg az Everton bellefieldi edzőközpontjában. A klub átadólistára is tette a focistát, akit később a francia AS Monaco vett kölcsön.

www.globalsoccerapp.com