Vágólapra másolva!
A héten másfél millióan tüntettek Barcelonában Katalónia önállósága mellett, az egyik helyi lap pedig egy nappal korábban szellőztette meg, hogy az FC Barcelona a következő szezonban a tartományi zászló színeiben játssza majd idegenbeli meccseit. A Barca mindig is a katalán nemzeti öntudat egyik szimbóluma volt, mostanában azonban sokan attól tartanak, hogy a függetlenségi törekvések a klubot is túlságosan átpolitizálják.

A sportmarketinggel foglalkozó német ügynökség, a Sport + Markt még 2010-ben készített egy tanulmányt arról, hogy melyik európai futballklubnak van a legtöbb szurkolója. A reprezentatív felmérésben több mint tízezer futballrajongót kérdeztek meg Európa-szerte, és a végeredmény nem okozott meglepetést. Az első helyen az FC Barcelona végzett, amelynek a felmérés szerint a kontinensen 57,8 millió drukkere van. A Barca az elmúlt években egy globális brand lett, amelyhez hozzá tartoznak a klub katalán gyökerei is, ennek túlzott kidomborítását azonban nem mindenki veszi jó néven. "A Barca nem egyenlő Katalóniával" - figyelmeztetett például a klub korábbi kommunikációs igazgatója, Jordi Badia az El País cikkében, miután a kérdés az elmúlt napokban élénken foglalkoztatta a spanyolországi közvéleményt.

Beszédes időzítés

A katalán függetlenség hívei minden évben felvonulást tartanak Katalónia nemzeti ünnepén, szeptember 11-én (1714-ben ezen a napon vették be a várost V. Fülöp seregei egy 14 hónapos ostrom után). Idén a szokottnál is sokkal többen vettek részt a demonstráción, amelynek ezúttal hivatalos jelszava is volt: "Katalónia, Európa új állama". A becslések szerint másfél millióan vonultak fel, minden korábbinál nagyobb hangsúlyt helyezve a tartomány függetlenségi törekvéseire. A katalánok elsősorban azzal érvelnek, hogy a spanyol államtól mintegy 12 millió euróval kevesebb támogatást kapnak, mint amennyit adó formájában befizetnek. Egy felmérés szerint a tartomány lakosainak 46,4 százaléka támogatja, hogy Katalónia önálló legyen, míg négy évvel ezelőtt ugyanez a szám alig volt több 23 százaléknál.

Forrás: AFP

A felvonulás során Barcelona utcáin megszámlálhatatlan sárga-piros csíkos zászlót (senyara) lehetett látni, és mint egy nappal korábban kiderült, a következő szezonban a Barca is a katalán zászló színeiben játssza majd idegenbeli meccseit. Spanyolországban egyáltalán nem ritkaság, hogy egy futballklub a tartományi zászlót szerepelteti a szerelésén (a Valencia, az Athletic Bilbao és a Levante is megtette korábban), a Barca mezén jelenleg is ott van a senyara a galléron, a csapatkapitányi karszalag pedig az 1970-es évek óta sárga-piros csíkos.

A barcelonai Sport című napilap híre mégis hatalmas visszhangot keltett, elsősorban az időzítése miatt, hiszen egy nappal a katalán nemzeti ünnep előtt sokan azt olvasták ki belőle, hogy a klub támogatja a függetlenségi mozgalmat. Az újság rá is montírozta a csapatkapitány Carles Puyolra az állítólagos új szerelést (a 2006-os hazai mezt retusálták át), a klub és a sportszergyártó cég ugyanakkor csak annyit árult el, hogy a mez valóban a senyarán alapul majd, ám egyelőre még csak a tervezési fázisnál tartanak.

Messinek mi köze hozzá?

Az FC Barcelona mindig is összefonódott a katalán nemzeti érdekekkel, az egyesület Katalónia jelképének számít, és a politikával is gyakran kapcsolatba került a spanyol polgárháború óta, amelynek első napjaiban Franco tábornok emberei meggyilkolták a klub elnökét, Josep Sunyolt, aki egyben a legnépszerűbb katalán párt vezetője is volt. A mára közismertté vált mondatot, miszerint "a Barcelona több, mint egy klub", az 1968-ban megválasztott elnök, Nárcis de Carreras mondta el a beiktatásakor, de a Franco-rezsim bukása után veszített a politikai felhangjából.

Forrás: AFP

A Barca előző elnöke, Joan Laporta ugyan ismét erősíteni próbálta a katalán identitást (az ő ideje alatt került a senyara a gallérra), utódját, Sandro Rosellt viszont sokkal inkább a kereskedelmi és a marketingszempontok irányították. Sokan fel is rótták neki, hogy hiányzik belőle a katalán azonosságtudat, idén például a klub szervezési problémákra hivatkozva nem állt ki a tradicionális Katalán Szuperkupa döntőjére az RCD Espanyol ellen.

A Barcának azonban óvatosan kell bánni a politikai állásfoglalásokkal, elvégre a sikereinek és gazdagságának egyik alapja, hogy világszerte rengeteg szurkolója van. A klub büszke arra, hogy a csapatban rengeteg a saját nevelésű futballista, de mindez korántsem jelenti, hogy mindannyian katalánok lennének. Lionel Messi argentin, Andrés Iniesta kasztíliai, Pedro Tenerifén született, Thiago Alcántara apja brazil, ő pedig Olaszországban látta meg a napvilágot. A korosztályos csapatok sorra gyűjtik be a legtehetségesebb focistákat Spanyolországból és az egész világról - a katalán nemzeti öntudat számukra kevesebbet jelent.

Forrás: AFP

Ráadásul az is felmerül, hogy Katalónia függetlenné válása esetén a klub esetleg nem indulhatna a spanyol bajnokságban. Rosell mindenesetre gyorsan kijelentette, hogy mindenképpen maradnak a Primera Divisiónban, és példaként az AS Monaco esetét hozta fel, amely független államként is a francia bajnokságban szerepel.

www.globalsoccerap.com