Vágólapra másolva!
Nem hozott kockázatos döntést a Barcelona vezetősége, amikor Josep Guardiola távozása után másodedzőjére, Tito Vilanovára bízta a csapat irányítását. Vilanova taktikai szempontból nem olyan kísérletezős típus, mint elődje, de eddig minden húzása bejött, mivel a Barca ötből öt bajnokit nyert, és a BL-ben is behúzta az első csoportmeccset.

Vilanova és Guardiola 1984-ban ismerkedtek meg, amikor együtt játszottak az FC Barcelona utánpótlás-központjában, a La Masíában. A pályán a két évvel fiatalabb Guardiola egyértelműen tehetségesebb volt, sikeres karriert futott be, Vilanova viszont tétmérkőzésen sohasem lépett pályára a Barcában. Később viszont edzőként visszatért a klubhoz, és előbb az utánpótlásnál dolgozott, majd amikor Guardiolát kinevezték a B csapat élére, akkor Vilanovát hívta segítőjének.

Guardiola ikertestvére

A duó nagyon sikeresnek bizonyult, elsősorban azért, mert rendkívül hasonló módon gondolkodnak a futballról: egyik játékosuk, Thierry Henry Vilanovát egyenesen Guardiola ikertestvérének nevezte. A közvélemény elsősorban Guardiolát ismerte el, hiszen ő volt a vezetőedző, neki tulajdonították a taktikai újításokat.

Azonban a bennfentesek tisztában voltak azzal, hogy Vilanovának is mennyire fontos szerepe volt például abban, hogy Messi nem a csatársorban játszott, hanem kicsit hátrébbról indult, az angoloknál ezt a posztot hívják hamis kilencesnek "Pep hagyta, hogy elmondjam a véleményem, így semmilyen szempontból nem éreztem másodlagosnak magam. A külvilág felé legtöbbször ő kommunikált, de minden döntést közösen hoztunk meg" - mesélte Vilanova.

Mindezek alapján érthető volt, hogy Guardiola távozása után Vilanovára bízták a csapatot. Elméletileg ez szinte semmi változást nem jelentett, ez már a felkészülési időszakban kiderült. "Semmiféle változást nem érzek. Ugyanazokkal az edzőkkel dolgozunk, mint korábban, a gyakorlatok a megszokottak, az egyetlen különbség, hogy már nem Guardiola, hanem Vilanova mondja ki a végső szót" - mondta például Lionel Messi.

Nincsen taktikai kísérletezgetés

A dolog eddig maximálisan bevált, hiszen a Barcelona fantasztikusan kezdte az idényt. A csapat eddig nyolc tétmeccsen lépett pályára, és ebből hetet megnyert - az egyetlen vereséget a spanyol Szuperkupa döntőjének visszavágóján, a Real Madrid ellen szenvedte el, igaz, ezzel el is bukta a trófeát. A bajnokságban mind az öt mérkőzését megnyerte a Barca, márpedig ilyen jó szezonrajt négy év alatt Guardiolának is csak egyszer sikerült: a 2009-2010-es idényben.

A Bajnokok Ligájában is győzelemmel kezdett a Barca a Szpartak Moszkva ellen, Vilanova tehát szinte tökéletesen rajtolt, miközben egyre jobban érezni a keze nyomát a csapaton. Az egyik legfontosabb változás a Guardiola-érához képest, hogy Vilanova taktikai szempontból nem olyan kísérletezős típus, mint elődje volt, aki az előző szezonban többször is 3-4-3-as felállásban küldte pályára az együttest.

Forrás: AFP/Lluis Gene
Fabregas eddig mind az öt bajnokin kezdő volt

Vilanova ragaszkodik a klasszikus Barca-stílusra jellemző 4-3-3-hoz, és még meccs közben sem szokta meghúzni a Guardiola idejében megszokottá vált lépést, miszerint a védekező középpályás (általában Sergio Busquets) visszalép a védelembe. Persze ehhez az is hozzájárul, hogy lassan az összes vérbeli középhátvéd kidől a sorból, és az alaphelyzetben középpályások (Javier Mascherano, Alexander Song) játszanak a védelem tengelyében.

Gyengült a tiki-taka

Elődjével ellentétben Vilanova már a szezon elején igyekszik sokkal jobban forgatni a csapatot, és még Lionel Messit is képes volt a kispadra ültetni a Getafe ellen - más kérdés, hogy az argentin csereként beállva is duplázott. Öt bajnoki meccsen a katalánok összesen 19 játékost vetettek be, és a kapus Víctor Valdésen kívül csak egyvalaki volt mindig kezdő: Francesc Fabregas, akit viszont ötből háromszor lecseréltek.

Ezzel függ össze az is, hogy a Barca-hívek egy része szerint Vilanova jobban meccsel, azaz hatékonyabban tud belenyúlni a mérkőzésekbe, mint Guardiola - hiszen legutóbb a Granada ellen például Xavit csereként küldte pályára, aki a hajrában gól nélküli állásnál bombagóllal szerzett vezetést.

A Vilanova-féle Barcelona igyekszik egy kicsit direktebb futballt játszani, mint Guardiola együttese: az alaptaktika ugyan még mindig a rengeteg apró passz, a tiki-taka, de a focisták immár nem minden esetben akarják ilyen módon felvinni a labdát az ellenfél tizenhatosára. Mindezt a whoscored.com nevű, futballstatisztikai honlap adatai is alátámasztják: eszerint ebben az idényben meccsenként átlagban 60 alkalommal alkalmaztak hosszú átadást, míg az előző szezonban ugyanez jóval kevesebb volt.

A kiugratások száma viszont jelentősen csökkent, 13-ről 6-ra. Nőtt a kapura tartó próbálkozások száma (mérkőzésenkénti átlagban 7,6-ról 9-re), de ugyanígy a Barcelona kapujára tartó lövéseké is több lett egy kicsivel (7,3 helyett 8,4 meccsenként).

www.globalsoccerapp.com