Vágólapra másolva!
A Tottenham elleni bajnokin a Manchester United-drukkerei úgy érezhették, mintha időutazáson lennének. A kezdő tizenegyben ugyanis mindkét veterán, Ryan Giggs és Paul Scholes is szerepelt, a Spurs át is rohant a MU középpályáján. A statisztikák szerint Ferguson csapatából nagyon hiányzik egy kis keménység.

A megszerzett pontok alapján a Manchester United nem áll rosszul a Premier League-ben, hiszen hat forduló után 12 pontja van - a 2010-2011-es idényben ugyanígy kezdett, és akkor a bajnokság végén aranyérmes lett. A mutatott játék viszont aggasztja a szurkolókat, arról nem is beszélve, hogy a jelek szerint Alex Ferguson még mindig leginkább Ryan Giggsben és Paul Scholesban látja a megoldást a középpályán.

Még mindig Keane-utód kerestetik

A MU drukkerei évek óta úgy érzik, hogy a keretből elsősorban egy agresszív védekező középpályás hiányzik. Az utolsó ilyen típusú játékos alighanem Owen Hargreaves volt a manchesterieknél, de a klasszikus példa Roy Keane, aki szükség esetén a túlzott keménységtől sem riadt vissza, hogy féken tartsa az ellenfelet. Más kérdés, hogy az elmúlt években a csapat játéka is jelentősen átalakult, és egész jól működött ilyen típusú futballista nélkül is.

A Ferguson által preferált 4-4-1-1-es játékrendszerben általában két szélső és két középső középpályás szerepel, utóbbi poszton a betegség miatt majdnem a teljes idényt kihagyó Darren Fletcher távollétében még Michael Carrick volt a legvédekezőbb - ő képes sok labdát szerezni, mivel remekül olvassa a játékot, és blokkolja az ellenfél passzsávjait. Mellette rendszerint egy kreatívabb, támadóbb felfogású középső középpályás játszott (Anderson, Tom Cleverley, majd Paul Scholes), akinek azért volt minimális védekező feladata is. A csapat ezzel a szisztémával lett bajnok 2011-ben, és az előző idényben is éppen csak lecsúszott az első helyről.

Sérüléshullám a védelemben

Eközben viszont egyre inkább problémát jelentett, hogy az agresszív, sokat futó ellenfelekkel szemben a MU gyakran képtelen volt érvényesíteni a meglévő technikai fölényét. Az előző idényben a manchesteriek így kaptak ki a kieső Blackburn Roverstől (ráadásul az Old Traffordon) vagy a Wigan Athletictől, és nem tudták legyőzni például a Stoke Cityt. Ennek ellenére Ferguson sem januárban, sem pedig a nyáron nem szerződtetett vérbeli védekező középpályást, inkább reaktiválta Paul Scholest, majd pedig a támadójátékot erősítette tovább Robin van Persie, illetve Kagava Sindzsi megszerzésével.

Forrás: AFP/Andrew Yates
Scholes és Fletcher

Mintha Ferguson azt gondolta volna: nem baj, ha sok gólt kapunk, majd még többet szerzünk. Az elképzelés azonban eddig nem válik be maradéktalanul: hat forduló alatt valóban a MU szerezte a legtöbb gólt, viszont már kilencet kapott, annyit, mint az első Chelsea és a második Everton együttvéve. Ennek oka persze a sérüléshullám is: Nemanja Vidic, Chris Smalling és Phil Jones is kidőlt a védősorból - utóbbi talán az egyetlen a keretben, aki képes lehet igazi védekező középpályásként futballozni, pedig alaphelyzetben ő is inkább hátvéd.

Hat meccsből ötször hátrányban

A statisztikák is azt mutatják, hogy a MU legnagyobb problémája egy labdaszerző középpályás hiánya. A manchesteriek passzolnak a legpontosabban a Premier League-ben (átadásaik 88,7 százaléka célba ér), labdabirtoklásban is ők a legjobbak (59,7 százalék), viszont a szerelések számát tekintve csak hetedikek, a labdaszerzésben pedig a 15. helyen állnak. Ebben a kategóriában ráadásul az előző idényhez képest is romlott a teljesítményük: a 2011-2012-es szezonban meccsenként átlagosan 15,1 labdaszerzésük volt, míg most csupán 11,2. Hogy mennyire hiányzik az agresszivitás a MU játékából, azt az is jelzi, hogy csak a Southampton szabálytalankodott kevesebbet náluk.

Legutóbb a Tottenham Hotspur ellen a két veterán, Scholes és Giggs is a kezdő tizenegy tagja volt, a Spurs pedig valósággal átrohant a manchesteri középpályán, az első két gól egyaránt úgy született, hogy a vendégek lendületből vitték a védelemre a labdát. Hat forduló alatt a Manchester United ötödször került hátrányba (ez korábban sohasem történt meg velük a Premier League-ben): a Fulham, a Southampton és a Liverpool ellen sikerült fordítani (utóbbi esetben ehhez néhány vitatott bírói ítélet is kellett), az Everton és a Tottenham ellen viszont nem.

www.globalsoccerapp.com