Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott Hajnal Tamás szép góljával 1-0-ra győzött világbajnoki selejtezőn Észtországban. Egervári Sándor együttese bátran kezdett, főleg Koltai Tamás előtt adódtak nagy helyzetek, majd a második játékrész elején a vendégek berúgták a meccs egyetlen gólját. A végén az észtek majdnem kiegyenlítettek, Bogdán Ádám dupla bravúrjának köszönhetően sikerült csak megtartani az egygólos előnyt. Folytatás kedden a Romániától 1-0-s vereséget szenvedő törökök ellen.

Online közvetítés

világbajnoki selejtező, D csoport, 3. forduló:
Észtország - Magyarország 0-1 (0-0)
Tallinn, Le Coq Arena, 3500 néző
v.: Liani (izraeli)
Észtország: Pareiko - Sisov, Rähn, Morozov, Kruglov - Puri (Mosnikov, 69.), Lindpere, Vassiljev, Kink (Vunk, 86.) - Oper, Ojamaa (Purje, 52.).
Magyarország: Bogdán - Varga J., Juhász, Mészáros N., Kádár - Korcsmár (Elek, 61.) - Koltai (Gyurcsó, 84.), Gera (Szabics, 79.), Hajnal, Dzsudzsák - Szalai.
gól: Hajnal (47.)
sárga lap: Rähn (7.), Vassiljev (33.), illetve Dzsudzsák (33.), Szalai (37.), Juhász (65.)

A minden selejtezősorozatot megelőző, továbbjutásról szőtt reménykedést a hollandok elleni 4-1-es vereség alaposan megtépázta, a magyar válogatottnak így az a feladat jutott Tallinnban, hogy egy hangulatjavító győzelemmel megnyugtassa a szurkolókat és Egervári Sándort. A jól értesültek ugyanis arról suttogtak, hogy ha a csapat kikap az észtek vagy a törökök ellen, akkor a kapitány lapátra kerül, és utódként Paulo Sousa nevét lehetett hallani.

Egervári komoly kritikát kapott amiatt, hogy a hollandok ellen az inkább középpályán használt Elek Ákosból balhátvédet csinált, akivel aztán alaposan befürdött, ki is maradt a kezdőből. Az észtek ellen a felnőttválogatottban viszonylag tapasztalatlannak számító Kádár kezdett a bal oldalon, de nem ő volt az egyetlen meglepetésember, az NB I góllövőlistáját vezető Koltai is bekerült a kezdőbe.

Forrás: MTI/EPA/Valda Kalina
Dzsudzsák nagyon küzdött, ahogyan a többiek is

A győri középpályás gyorsan igazolhatta volna a kapitány döntését, a hatodik percben Gera beadása után óriási helyzetben, négy méterről fejelt a jobb alsó mellé. Az észtek nem sokat mutattak az első negyedórában, mindössze egy előrevágott labda után alakult ki lehetőségük, de Ojamaa éles szögből kapu mellé lőtt, a labda jóval többet volt nálunk, azonban hiába volt a pályán Hajnal, Gera és Dzsudzsák is, hiányzott a kreativitás a magyar támadásokból. Előzetesen azt lehetett olvasni, hogy a széleken lehet keresnivalónk az észt védelemmel szemben, de hiába zárkózott fel a támadásokhoz sokszor a jobbhátvédként játszó Varga, a többiek kevésszer vonták be a játékba. Koltai viszont igyekezett bizonyítani, hogy nem csak itthon tud agilisan játszani, és csak Pareiko bravúrja fosztotta meg attól, hogy megszerezze a vezetést.

A félidő második a hazaiak is feléledtek, őrült rohamokat azért nem vezettek, de mindkét oldalról jött egy-egy beadás amely után meleg szituáció is kialakulhatott volna a magyar kapu előtt, de a védelmünk megoldotta az elhárítást. Az első félidő felejthetőre sikerült, a második azonban parádésan kezdődött, Dzsudzsák beadása után az egyik védő középre fejelte ki a labdát, az ötvenedik válogatottságát ünneplő Hajnal pedig okosan csavart 21 méterről a kapu bal oldalába.


Innentől nem volt miért kapkodni, visszább is állt a magyar csapat, arra várva, hogy az észtek rohamoznak majd, mi pedig vezethetjük a kontrákat. Az észtek továbbra sem bonyolították túl a játékot, a két szélről lövöldözték be a labdákat, ha egyáltalán eljutottak a 16-osig, de komoly veszély nem alakult ki. A magyar kontrák közül viszont kettő is góllal kecsegtetett, de Szalai nem tudta elcsavarni a labdát a kapus mellett, Gera lövését pedig egy vetődő védő blokkolta. A 85. percben aztán a fejét fogta az észt csapat és a hazai közönség, egy beadás után a 128. válogatott meccsén szereplő Oper elé került a labda, közeli lövése Vargán megpattant, Bogdán azonban elképesztő reflexszel hárított. A 90. percben Szalai mindent lerendezhetett volna, de Szabics zseniális passza után hiába ment egyedül a kapusra, nem tudta becsapni Pareikót.

Forrás: MTI/EPA/Valda Kalina
Most a legkisebb volt a legnagyobb

Később kiderült, hogy ez is belefért, így a magyar válogatott három forduló után hat ponttal áll, míg az észtek nullával. Kedden jöhet a folytatás a törökök ellen, akik kikaptak otthon a románoktól.

"Rendkívül fegyelmezett csapattal szemben sikerült nyernünk, nem volt könnyű a középpályás soruk mögé kerülni és feltörni a védelmüket" - értékelte a meccset az M1 televízónak Egervári Sándor szövetségi kapitány. "Voltak helyzeteink, amelyeket be kellett volna rúgni. Komoly energiát fektettünk a védekezésbe, és nem nyíltunk ki. Örömmel látom, hogy a pályán az történt, amit mi szerettünk volna. Örömteli, hogy begyűjtöttük a három pontot, a mai siker jó alapot biztosít a keddi meccs előtt. A talaj csúszós volt, és nem kedvezett a kulturált focihoz. A játékosok láthatóan egymásért is küzdöttek, és nagy fegyelemmel, felelősségvállalással játszottak."

A D csoport további eredményei:
Törökország - Románia 0-1 (0-1)
gól:
Grozav (45+1.)

Hollandia - Andorra 3-0 (2-0)
gól:
Van der Vaart (6.), Huntelaar (14.), Schaken (47.)

Az állás: 1. Hollandia 9 pont/3 mérkőzés (9-1), 2. Románia 9/3 (7-0), 3. Magyarország 6/3, 4. Törökország 3/3, 5. Észtország 0/3 (0-6), 6. Andorra 0/3 (0-12)