Vágólapra másolva!
Korábban Lionel Messi a válogatottban messze elmaradt a Barcelonában nyújtott teljesítményétől, az idén viszont több gólt lőtt, mint ahány meccset játszott. Sabella kapitány kivonta előle Tévezt, felléptette mellé Di Maríát, és labdabiztos duót tett mögé.

Féltávhoz érkeztek a dél-amerikai vb-selejtezők, Argentína az élen áll, a góllövőlistát Lionel Messi vezeti, pedig a Barca zsenije sokáig szürke volt a válogatottban.

Két mesterhármas egy év alatt

A 25 éves Messi már 74-szeres válogatott, ám csak harmincszor volt eredményes címeres mezben. Ezzel jelenleg a negyedik helyen áll az argentin örökranglistán Diego Maradona, Hernán Crespo és Gabriel Batisuta mögött. Nem rossz eredmény, de korántsem olyan ütős, mint amit a katalánoknál produkál.

Forrás: AFP
Maradona játékosként még mindig a legeredményesebb argentin

A Barcában 340 tétmeccsen 265 találatot szerzett, ami 0,78-as átlagot jelent meccsenként, míg a válogatottban ugyanez 0,4.
Ha viszont csak az idei évet nézzük, hét meccs/11 góllal hasít Messi, azaz a válogatottbeli góljainak több mint harmadát 2012-ben szerezte. Egészen februárig nem volt mesterhármasa a nemzeti csapatban, az idén viszont már kétszer is triplázott.

Vb és Copa América gól nélkül

A változás oka az új argentin szövetségi kapitány, Alejandro Sabella. A tavalyi Copa América után kinevezett edző Messi köré szervezte a válogatottat, és megtalálta azt a taktikát, illetve összetételt, amellyel a legtöbbet ki tudja hozni a barcásból. A probléma már Diego Maradona kapitánysága idején előkerült: a katalánoknál Messi akkoriban lett visszavont középcsatár, másképpen hamis kilences.

Forrás: AFP/Alejandro Pagni
Messi sokáig szenvedett a válogatottban

Maradona többnyire előretolt ékként játszatta őt egy 4-4-2-es játékrendszerben, ami nem volt ideális Messi számára. A 2010-es vébére Maradona megpróbált módosítani, de még mindig ugyanabban a szisztémában és túl mereven gondolkodott, Messiből így irányító lett, adott is négy gólpasszt, de túl messzire került a kaputól, így nem tudott betalálni.

Maradonát az argentin kispadon Sergio Batista váltotta, aki Messi kedvéért megpróbálta barcásítani a válogatottat. Sikertelenül, mivel az argentinoknak nem voltak olyan jellegű szélső támadóik, mint a Barcának - Carlos Tévez vagy Gonzálo Higuaín sokszor nem széthúzta az ellenfél védelmét, hanem pont ellenkezőleg, betömörítette, és rávitte a bekkeket Messire. Batista a Copa América alatt módosított, a hazai rendezésű torna azonban így is kudarccal ért véget, Argentína az elődöntőbe sem jutott be, Messi pedig nem tudott gól rúgni.

Terület és állandóság

A gyenge Copa-szereplést Batista nem úszta meg, Sabella került a válogatott élére, aki újabb taktikát alkalmazott: Messi hamis kilences volt, de csak egy csatár, Higuaín játszott előtte. A Barca sztárjának így volt területe, ugyanakkor a középpályáról Ángel di María nagyon jól fellépett a szélen, és trióvá tette a csatársort.

Forrás: AFP/Daniel Garcia

De talán még fontosabb, hogy Messi mögött a középpályán ott van két rendkívül labdabiztos játékos, akik biztosítják azt az egyensúlyt, amely korábban (főleg Maradonánál) nem volt meg az argentin csapatban. Az idei hét válogatott meccsen ötször a Javier Maschaerano-Fernando Gago duó játszott a védelem előtt, ha valamelyikük hiányzott, az Európában kevésbé ismert, ám hasonló stílusú Rodrigo Brana pótolta.

Az állandóság szintén egy olyan faktor, amely nagyon sokat számít, hiszen így kialakulhatnak azok az automatizmusok, amelyek egy klubcsapatnál megkönnyítik a gördülékeny összjátékot. Sabella ráadásul igyekszik továbblépni a még támadóbb felfogású futball irányába, a legutóbbi három vb-selejtezőn ugyanis már két csatár volt Messi előtt, Higuaín mellé bekerült Ezequiel Lavezzi vagy Sergio Agüero.

www.globalsoccerapp.com