Vágólapra másolva!
Egervári Sándor úgy gondolja, a csapata biztosan kap gólt a törököktől, Szalai Ádámot nem érdeklik a kritikák, Gera Zoltán nem készül bosszúra a kedd esti Magyarország-Törökország vb-selejtezőn.

Három forduló után hat ponttal a D csoport harmadik helyén áll a magyar fociválogatott a vb-selejtezőkön, miután csütörtökön 1-0-ra győzött Észtországban. A kedd esti ellenfél, Törökország a hazai pálya ellenére is nagyobb falatnak ígérkezik. "A főpróba sikerült, egy hajtós meccsen vagyunk túl, de remélem, ezúttal jobb lesz a játékunk" - vázolta fel a válogatott alaphangulatát Varga József.

"Más kritikája nem érdekel"

Szalai Ádám két nagy helyzetet is elpuskázott Tallinnban, a kritikákkal ugyan nem foglalkozik, önkritikát azért gyakorolt: "Nem tudom, ki mit mondott rám, a szövetségi kapitány véleményét ismerem, más meg nem érdekel. Azzal maximálisan egyetértek, hogy a kettőből az egyik helyzetet be kellett volna lőnöm, és akkor nem kellett volna izgulni a végén. Az észtek ellen nagyon jól éreztem magam a pályán, de azért tudunk javulni."

Javulni a törököknek sem ártana: Isztambulban, ötvenezer ember előtt kikaptak Romániától, ezzel három kör után csupán egyetlen győzelmük van.

Fotó: Mudra László [origo]
Szalai: Az egyiket be kellett volna lőnöm

"A török-románról épp most fejeztünk be egy alapos videoelemzést, felmértük az erősségeiket, ugyanakkor vannak hibáik is, amelyekre szeretnénk rájátszani" - árulta el Bogdán Ádám.

Gera bosszújától tartanak

Abban nincs egyetértés, hogy a törökök veresége jól jön-e most. "Nekünk fognak esni, lehet, hogy jobb lett volna egy jóllakott török válogatottal találkozni" - óvatoskodott Korcsmár Zsolt.

"A vereség miatt nagyobb lesz a nyomás a törökökön. Többet nem kaphatnak ki, mert akkor már csak hatalmas mázlival lehetnek csoportmásodikok" - kontrázott Elek Ákos, aki ráadásul a telki edzőtáborban is jó hangulatot tapasztalt: "A hollandok elleni 4-1-es vereség után mindenkinek jót tett a tallinni győzelem, most nyugodtabban tudunk készülni."

A török újságírók közben magyar bosszútól tartanak: Gera Zoltánt emlékeztették a 2007-es török-magyarra, melyen 11-es helyett második sárgát kapott műesésért, innentől pedig már csak a hazaiaknak volt esélyük, nyertek is 3-0-ra.

Gera színészkedett a bíró szerint (1:15-nél):


"Nem a törökök tehetnek arról, hogy a bíró nem adott meg egy büntetőt" - nyugtatta meg az ellenfelet Gera. "Persze akkor nagy csalódás volt, de visszatekintve inkább arra emlékezem, hogy jól fociztunk, úgy szeretnénk most is."

Foghíjasok randevúja

A jó játékot nehezítheti, hogy két alapember, Dzsudzsák Balázs és Juhász Roland is kihagyja a meccset eltiltás miatt. "Nincs másik olyan szélsőnk, mint Dzsudzsák, lehet, hogy más szisztémában fogunk játszani, amiről viszont nem szeretnék többet mondani" - fogalmazott Gera.

Juhász helyét Korcsmár Zsolt foglalhatja el: "Nekem arra jobban fel kell készülnöm, ha nem hátul játszom, mert a klubomban ott van az állandó helyem. Volt egy kisebb sérülésem, javult ugyan, de csak kedden dől el, hogy játszhatok-e."

Fotó: Mudra László [origo]

Még rosszabb a helyzet azonban a törököknél: Kadir Balta, Selcuk Inan, Burak Yilmaz, Mehmet Topal és Arda Turan is sérült, Gökhan Gönül játéka pedig bizonytalan.

"Csak egy török hiányzó játszotta végig csapata eddigi három selejtezőjét, egy belső középpályás, ezért nem nagyon módosul a játékuk" - közölte Egervári. "A török futballkultúra sokkal erősebb, mint a magyar, az elmúlt tíz évben jóval komolyabb eredményeket értek el, és jelentős tőke áll mögöttük, például próbálják hazavinni a Németországban nevelkedett játékosokat."

A szövetségi kapitány úgy érzi, biztosan kap egy gólt a csapata: "Meggyőződésem, hogy még a döntetlenhez is mindenképpen gólt kell lőnünk. Nem feltétlenül a labdabirtoklás dönt majd, nekünk egy okos, zárt védekezésből kell megtalálnunk a réseket."

Nem lesz összevissza lövöldözés

A keddi meccset akár egy jó átlövés is eldöntheti, mint Hajnal Tamás csavarása, amellyel legyőztük Észtországot: "A távoli lövésekről sosem szabad lemondani, de ha egy csapattárs jobb helyzetben van, megpróbálom majd kiugratni. Nem fogok összevissza lövöldözni" - ígérte a Stuttgart légiósa.

Fotó: Mudra László [origo]
Hajnal pénteken nyerőember volt

Hajnal kemény harcra számít a középpályán, ahol ki kell segíteniük egymást a magyaroknak, mert a török védelemig eljutva már találhatnak réseket. Abban pedig mindenki egyetért, hogy a győzelemért többet kell tenni, mint Észtországban.

Vb-selejtező, D csoport, 4. forduló:
Magyarország - Törökország 20.30, Puskás-stadion

A csoport állása:

1.Hollandia33009-19 pont
2.Románia33007-09
3.Magyarország32017-46
4.Törökország31023-33
5.Észtország30030-60
6.Andorra30030-120

A magyar válogatott várható kezdőcsapata: Bogdán Ádám - Varga József, Mészáros Norbert, Korcsmár Zsolt, Kádár Tamás - Elek Ákos, Pintér Ádám - Gera Zoltán, Hajnal Tamás, Koltai Tamás - Szalai Ádám.