Vágólapra másolva!
Egy gyengébb első félidőt követően remek második 45 percet produkált a magyar válogatott. 0-1 után Volkan Demirel kapus borzalmas hibája ébresztőt fújt, Szalai kontragólja és Gera büntetője pedig megnyugtatóvá tette a győzelmet. A 3-1-es sikerrel a csapat hozta a kötelezőt, és minden esélye megmaradt a csoportmásodik hely megszerzésére.

Nem ijedtek meg a hollandok Romániában

Eredmény, vb-selejtező, D csoport:
Magyarország - Törökország 3-1 (1-1)
Puskás Ferenc Stadion, 25 ezer néző
v.: Daniele Orsato (olasz)
Magyarország: Bogdán Ádám - Vanczák Vilmos, Mészáros Norbert, Korcsmár Zsolt, Kádár Tamás - Varga József, Elek Ákos (Pátkai Máté, a szünetben) - Koman Vladimir (Koltai Tamás, 73.), Hajnal Tamás (Pintér Ádám, 77.), Gera Zoltán - Szalai Ádám
Törökország: Volkan Demirel - Hamit Altintop, Egemen Korkmaz, Ömer Toprak, Hasan Ali Kaldirim - Mehmet Ekici (Sercan Sararer, 69.), Nuri Sahin, Emre Belözoglu, Caner Erkin (Umut Bulut, 75.) - Tunay Turun (Aydin Yilmaz, a szünetben), Mevlüt Erdinc
gól: Koman (31.), Szalai (50.), Gera (57., 11-esből), illetve Erdinc (22.)
sárga lap: Elek (16.), Pátkai (52.), Gera (86.), illetve Erkin (31.), Altintop (57.), Korkmaz (61.), Ömer Toprak (92.)

Egervári Sándor egyszerű matematikával rukkolt elő a két, októberi világbajnoki selejtező előtt. A szövetségi kapitány azt mondta, maradéktalanul a hat ponttal lenne elégedett, négy ponttal versenyben lehetne maradni, minden más eredmény csalódást jelentene.

A pénteki, észtországi szűkös 1-0-s siker után tehát az volt az alapfeladat, hogy a csapat a Puskás-stadionban ne kapjon ki a törököktől. Hasonló feladattal érkeztek a vendégek is Budapestre, hiszen a hollandiai botlás még csak-csak kalkulálható volt, de a hazai, Románia elleni 0-1-et már a közvélemény is nehezen emésztette meg.

Fotó: Hirling Bálint [origo]

Nézze meg a mérkőzés képgalériáját!

A magyar szakvezetés dolgát nehezítette, hogy Juhász és Dzsudzsák is begyűjtötte második sárga lapján Tallinnban, így Korcsmár lett az egyik középső védő, míg a balszélre Koman került. A jobbhátvéd posztján Vanczák jutott szóhoz, Varga József pedig védekező középpályásként kezdett.

Bátran kezdett a magyar csapat, de ez a lendület mindössze öt percig tartott. Ezalatt Varga veszélyes beadását, és Gera majdnem sikeres kiugrását láthattuk, de ezzel hosszú időre elfeledhettük a hazai rohamokat.

A 9. percben Hamit Altintop 30 méteres szabadrúgása centikkel kerülte el a bal felső sarkot, majd tíz perc elteltével Kádár majdnem öngólt fejelt.
Ami nem jött össze akkor, sikerült a 22. percben, a török vezetéshez szájtátva asszisztált a teljes magyar védelem, Mevlüt Erdinc pedig egy jó ritmusváltás végén okosan helyezte a jobb alsó sarokba a balról érkező beadást (0-1).

Tíz perc múlva jött a válasz, Koman balról élesen lőtt középre, Szalainak hosszú volt a labda, amely úgy pattant meg a vizes füvön, hogy Volkan Demirelt becsapta, és a bal lábán megpattanva a hálóba jutott (1-1).

Forrás: [origo]

Nézze meg a mérkőzés képgalériáját!

Amint sikerült megtartani a labdát, azonnal fölénybe került a válogatott, a baj csak a gyors török ellenakcióknál érződött. A két magyar szűrő bizonytalannak tűnt, noha most aztán se a korábban jobbhátvédként használt Varga, se a balbekként vészmegoldásnak alkalmazott Elek nem panaszkodhatott, mert visszakerült eredeti posztjára.

Félidőben a szakmai stáb változtatott is, Elek helyére Pátkai állt be, és a második játékrészre egy teljesen más típusú csapat jött ki az öltözőből. A lendületes, harapós játék öt perc alatt meghozta eredményét, előbb Kádár adott gólpasszt a kiválóan érkező Szalainak, majd hét perc múlva Koman esett nagyot Hamit Altintop mellett, a büntetőt Gera vágta a kapuba.

Fotó: Hirling Bálint [origo]

Nézze meg a mérkőzés képgalériáját!

3-1-es előnynél már nem bánta a közönség, hogy átengedtük a területet a vendégeknek, hiszen lehetett kontrázni, de azért a török csapatban benne volt - szerencsére benne is maradt - a gól.

A 69. percben Pátkai nagyon megrúgta Nuri Sahint, de elmaradt a büntető (és ha megítélte volna a bíró, akkor a már sárga lapos győri játékos se úszta volna meg a kiállítást), a 71. percben Bogdán védte bravúrral Yilmaz ziccerét, majd a Bolton kapusa hozta a frászt a nézőkre, amikor a gólvonal előtt kiejtette a labdát.

A hajrában még Varga harcolhatott volna ki újabb büntetőt, de ezt az olasz bíró nem fújta be, a sok hibával játszó, de akaratosan küzdő csapat megérdemelten nyert 3-1-re, és hozta a kapitány elvárt kötelezőt.

Fotó: Hirling Bálint [origo]

Nézze meg a mérkőzés képgalériáját!

A 25. összecsapásán dirigáló Egervári Sándor szövetségi kapitány együttese mostani sikerével 22 éves nyeretlenségi sorozatot szakított meg a törökök ellen, ugyanis a magyar csapat legutóbb 1990. szeptember 5-én egy barátságos mérkőzésen győzte le aktuális riválisát.

Egervári Sándor, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: "Örülök a győzelemnek, nagyon egységesen, önfeláldozóan játszott a csapat. Hátrányból meg tudták fordítani a mérkőzést, és a végén magabiztosan nyertünk. Ezen a találkozón bebizonyosodott, hogy ezekre a játékosokra lehet számítani. Nagyon boldog vagyok, hogy a szurkolóinkkal együtt élhettük meg ezt a nagy sikert. Ez a győzelem a kétkedőknek is választ adott."

További eredmények, D csoport:
Andorra - Észtország 0-1 (0-0)
Andorra la Vella
v.: Mecskarovszki (macedón)
Andorra: J. Gómes - M. García, I. Lima, Vales, San Nicolás - Lorenzo, J. Ayala (Riera, 77.), M. Pujol, M. Vieira - F. Silva (E. García, 80.), Moreira (Clemente, 69.)
Észtország: Pareiko - Sisov, Rähn, Klavan, Kruglov - Purje, Vassiljev, Lindpere (S. Puri, 70.), Kink (Ojamaa, 83.) - Neemelo (Vunk, 46.), Oper
gól: Oper (57.)

Románia - Hollandia 1-4 (1-3)
Bukarest, 53 329 néző
v.: Thomson (skót)
Románia: Tatarusanu - Tamas, Chiriches, Goian, Rat - Pintilii, Bourceanu (Lazar, 60.) - Torje (Popa, 65.), Grozav (Mutu, 74.), Stancu - Marica
Hollandia: Stekelenburg - Van Rhijn, Heitinga, Vlaar, Martins Indi - N. de Jong, Van der Vaart (Afellay, 74.), Strootman - Narsingh, Van Persie, Lens (Elia, 89.)
gól: Marica (40.), illetve Lens (9.), Martins Indi (29.), Van der Vaart (45.+2, büntetőből), Van Persie (86.)

Az állás:

1. Hollandia44--13-212
2. Magyarország43-110-59
3. Románia43-18-49
4. Törökország41-34-63
5. Észtország41-31-63
6. Andorra4--40-130