Vágólapra másolva!
Bravúrnak tartja a törökök 3-1-es legyőzését Gera Zoltán, de megjegyzi, egyáltalán nem kellene elszállnia senkinek a sikertől. A fociválogatott a meccs elején még félt az ellenféltől, a szerencsés egyenlítő góltól azonban vérszemet kapott, és később már arra kellett vigyázni, hogy el ne vigye a hév játékosokat. Bogdán Ádám kapus egyértelműnek látja, hogy a csapat lépett egyet a brazíliai vb felé.

Török kapushiba ébresztette fel a magyar válogatottat

Második helyre lépett elő a vb-selejtezős csoportjában a válogatott, miután kedd este 3-1-re legyőzte Törökországot. Pedig a meccs rosszul indult, Mevlüt Erdinc talált be először, míg az első magyar kapura lövésre 29 percet kellett várni.

"Könnyű kívülről okosnak lenni, de csak van egy ellenfél is, aki lehet, hogy jobban kezd. Nem az volt a szándékunk, hogy náluk legyen a labda az első 15 percben, így alakult a játék, talán túl óvatosan kezdtünk" - mondta Gera Zoltán.

"Nem rossz csapattal találkoztunk, nem tudtuk megtartani a labdákat, egyből visszatámadtak" - magyarázta Korcsmár Zsolt. "A kapott gól után viszont minden mindegy alapon rájuk mentünk, utána pedig megmaradt az a magasabb fordulatszám."

A 31. percben Koman Vladimir csavart középre, a labda mindenkit becsapott, a legjobban Volkan Demirelt, aki négy nappal a Románia ellen beszedett potyája után egy újabbat kapott. "Egy lövésből-beadásból született a gól, igazából nem láttam, mit csinált a kapus, de nem is számít, a gólt nem kell megmagyarázni" - emlékezett az első magyar találat szerzője.

"Az egyenlítéskor éreztük meg, hogy hoppá, itt mégiscsak lehet keresnivalónk, addig távolságtartóak voltunk, féltünk is kicsit" - mondta Szalai Ádám. "Utána viszont nagyon jól folytattuk a mérkőzést."

Fotó: Hirling Bálint [origo]

Félidőben a sárga lapos Elek Ákos helyére Pátkai Máté állt. "Nem akartunk belemenni a rizikóba" - magyarázta a cserét Szalai, Bogdán Ádám pedig elárulta, hogy az addigra felpörgött csapattal nem volt nehéz dolga Egervári Sándornak: "A kapitány csak azt kérte a szünetben, hogy folytassuk ezt a bátor játékot, de a taktikai feladatokat betartva."

Fordulás után az elszántan játszó magyar válogatott bő tíz perc alatt lényegében eldöntötte a meccset. Előbb Hajnal Tamás remek labdáját Kádár Tamás centerezte az érkező Szalai lábára, majd a Koman buktatásáért megítélt büntetőt értékesítette Gera (3-1).

"A második félidőben már tudtunk labdát szerezni az ellenfél térfelén, és onnantól egy rendezetlen védekezés ellen alakíthattunk ki helyzeteket" - elemzett Gera. "A büntető előtt nem foglalkoztam a kapussal, csak eldöntöttem, merre lövöm. 3-1-ről pedig nem kaphat ki egy jó csapat, ha lezárja a területeket, próbáltam hát figyelmeztetni a többieket, hogy ne vigye el őket a hév."

Bár három magyar is lőtt gólt, a közönség a hajrához közeledve Bogdán kapust éltette, aki az észtországi, két pontot érő bravúrja után ismét kitett magáért. "Hallottam, hogy a nevemet skandálják, de nem voltam benne biztos, mert ha tudom, még a meccs közben megköszönöm" - mondta a Bolton 25 éves játékosa.

Bogdánt visszafogottan dicsérte Hajnal: "Kapusposzton sosem volt problémánk, most is három nagyon jó van a keretben (Bogdán mellett Király Gábor és Megyeri Balázs). Ádám tényleg megbízható, de nem csak ő tartott minket meccsben, a csapat is jó teljesítményt nyújtott."


A válogatott tehát hátrányból verte meg a törököket, ezzel Románia előtt jobb gólkülönbséggel a D csoport második helyén áll, négy forduló után kilenc ponttal.

"Az első húsz percben csak a védekezésre koncentráltunk, de az egyenlítő gól meghozta számunkra a hitet. A magas hőfokon futballozó játékosok képesek felborítani a papírformát, ez történt a mai estén" - összegzett Egervári, a félidőről megjegyezve: "Elek szólt, hogy a bíró figyelmeztette: még egy durva szabálytalanság, és leküldi a pályáról. Mindenképpen cserélnem kellett, Pátkai Mátét a mozgékonysága és a vállalkozó kedve miatt tartottam alkalmasnak az első válogatottságára."

Nem játszott viszont két rutinos alapember, Dzsudzsák Balázs és Juhász Roland, egyaránt eltiltás miatt. Hajnal szerint velük is hasonló szerkezetben játszott volna a csapat, Gera értékesebbnek látja a nélkülük kiharcolt győzelmet, abban viszont megegyeznek, hogy a helyetteseik jó munkát végeztek.

Fotó: Hirling Bálint [origo]

Az észt, török dupla forduló előtt a válogatott kemény kritikákat kapott a hollandok elleni hazai 4-1-es vereségért. Koman úgy érzi, talán túl szigorúak is voltak a bírálatok, Hajnal szerint viszont a játékosok elsősorban maguknak bizonyítottak most: "A vereségekből tanulni kell, nem pedig temetni az egész társaságot. Bebizonyítottuk, hogy van bennünk tartás, most lehet esélyünk kijutni a vébére."

"Néha nem olyan eredmény jön, mint kellene, de most sem kell egyáltalán elszállnia senkinek. Nyertünk egy meccset, hoztunk egy bravúrt, de most még nagyobb alázattal kell dolgoznunk tovább" - figyelmeztetett Gera.

Bogdán ugyanakkor ki meri jelenteni, hogy a válogatott közelebb került a 2014-es vb-hez: "Minden pontnak óriási jelentősége van, és mi most nyertünk egy meccset idegenben, egyet pedig egy erős rivális ellen, ez nyilvánvalóan egy lépés Brazília felé."

Szalai viszont még nem akar a következő selejtezőkre gondolni: "Most lett vége ennek a meccsnek, szeretném a pillanatot kiélvezni, mert a magyar válogatott nem mindig győz le egy ilyen ellenfelet. A mai este egyáltalán nem akarok azon gondolkodni, hogy hogyan tovább."

Egervári hátba vágta Szalait

Szalai és Egervári kisebb nézeteltérésbe keveredett még hetekkel ezelőtt, a Mainz csatára a meccs után mondott néhány szót erről: "Én egyszer sem mondtam, hogy bánt, ha nem lehetek kezdő. Más háttere volt annak, de a mai meccs után nem erről kellene beszélnünk, hanem arról, hogy két meccsen hat pontot hoztunk."

A szövetségi kapitány bízott Szalaiban, noha a négy nappal ezelőtti meccsen két nagy helyzetet is elpuskázott: "Megérzés volt, hogy Ádám nem fog még egyszer olyan helyzetben hibázni, mint Észtországban. A szünetben még hátba is vágtam, hogy szerintem a második félidőben gólt lő. Külön öröm számomra, hogy még jósnak is jó voltam."