Vágólapra másolva!
Paulo Sousa vezetőedző ugyanolyan koncentrált játékot vár a Videoton labdarúgóitól az FC Basel elleni Európa Liga-csoportmérkőzésen, mint amilyet három hete a portugál Sporting Lisboa 3-0-s legyőzése alkalmával mutattak.

Alexander Frei az egyik leggólerősebb játékos a svájci bajnokságban, egy ilyen futballistát elkerülni mindig kedvező - utalt szerdai sajtótájékoztatóján a portugál tréner arra, hogy Freit egy meccsre eltiltotta az európai szövetség, mert lekésett egy doppingellenőrzést.

A Basel jó erőkből áll, képes uralni a játékot, remekül alkalmazza a ritmusváltásokat - folytatta Sousa, hozzátéve: a Videoton számít esélytelenebbnek annak ellenére, hogy a csoportállás szerint a továbbjutást érő második helyen áll. Kiemelte, már az önmagában nagy dolog, hogy csapata túljutott a selejtezős szakaszon.

"Mindenki győzelmi kényszerben játszik ellenünk, de mi képesek vagyunk arra, hogy ne szenvedjünk vereséget. Ezúttal több időnk volt felkészülni erre a mérkőzésre, mint korábban. Lehetőség nyílt teljes intenzitású edzéseket végezni, valamint a regenerálódásra is maradt időnk" - mondta Sousa.

A szakember úgy vélekedett, hogy - a Sóstói-stadionban csütörtökön 19 órakor kezdődő mérkőzésen - nagyon nehéz lesz ugyanazt véghez vinni, mint a Sporting ellen, hiszen más ellenfél más játékosokkal és más játékstílussal vár a Videotonra. Szerinte a Basel sokkal kiegyensúlyozottabb együttes a portugálnál.

A svájciaknál múlt héten történt edzőváltásról - Heiko Vogelt Murat Yakin követte a kispadon - is említést tett Sousa: "Nagyon nehéz felkészíteni a csapatot egy olyan ellenféllel szemben, amelyik nemrég váltott trénert. Persze a Basel sincs könnyű helyzetben, az új szituációk, elképzelések gyakran okozhatnak kavarodást."

Kovács István, a Videoton FC játékosa szerint hazai pályán minden mérkőzésen arra törekednek, hogy nyerjenek, idegenben pedig pontot szerezzenek. "Remélem, a Basel elleni mérkőzésen is hasonló élményben lesz részük a szurkolóknak, mint a Sporting legyőzése alkalmával volt" - mondta a középpályás.

"Nagy várakozással tekintek a találkozó elé, a lehetőségekhez képest felkészítettem a csapatot, hogy jó eredményt éjen el. Erős riválissal kell futballoznunk, de bízom benne, hogy jól fogunk játszani" - mondta Murat Yakin, a Basel edzője akit a múlt héten neveztek ki vezetőedzővé. Bemutatkozása nem sikerült jól: a Basel vasárnap egygólos vereséget szenvedett a Luzern vendégeként, így 13 fordulót követően 21 pontjával csak negyedik a bajnokságban.

Kiemelte, jelenleg nincs olyan futballista a keretében, aki teljes mértékben helyettesíteni tudná az európai szövetség által egy mérkőzésre eltiltott Freit. "Ebben a csoportban sok minden lehetséges, bárki le tud győzni bárkit. Az az elvárásunk, hogy csoportelsők legyünk" - mondta Murat Yakin.

Valentin Stocker, a Basel középpályása közölte: a Videoton három héttel ezelőtt, a Sporting 3-0-s legyőzésével bizonyította, hogy képes meglepetést okozni. "Bár hétvégén kikaptunk, biztos vagyok abban, hogy visszatalálunk a jó útra. Nem az a fontos, melyik három játékos van elöl, hanem az, hogy hajtsunk, és nyerjük meg a mérkőzést. Minden területen a maximumot kell kihozni magunkból, hogy megszerezzük a három pontot" - mondta Stocker.

A G csoport tabelláját a Genk vezeti négy ponttal, a Videoton három ponttal a második, míg az eddig két döntetlent játszó Basel a harmadik. A négyes sereghajtója a Sporting egy ponttal.