Vágólapra másolva!
A magyar bajnokságban vezet, a nemzetközi kupákban ugyanakkor nyár óta nem jutott feladat Vad II Istvánnak, aki az Eb-n a továbbjutásról döntő Ukrajna-Anglia meccsen elnézte Marko Devics gólját. A meccs játékvezetője, Kassai Viktor azóta visszatért a nemzetközi vérkeringésbe, korábbi segítője azonban kikerült a stábból. Annak jártunk utána, mi ennek az oka.

Kassai Viktor a Bajnokok Ligája most futó idényében már két meccset vezethetett, amelyek közül a második igazi csúcsrangadó volt - az első meccse az Anderlecht-Málaga (0-3) volt -, hiszen a német bajnok fogadta a kilencszeres BEK/BL-győztes Real Madridot.

Az, hogy Kassai kétszer is feladatot kapott a legkomolyabb európai kupasorozatban, amelynek 2011-ben a döntőjét is vezethette, azt jelenti, hogy a nemzetközi karrierje nem siklott ki a nyári fiaskó után. Az Európa-bajnokságról ugyanis stábjával együtt haza kellett utaznia a csoportmeccsek után, mert a továbbjutástól döntő Ukrajna-Anglia meccsen nem adta meg Marko Devics gólját, pedig John Terry a gólvonal mögül húzta ki a labdát.

Az esetnél Vad II István, az alapvonalon közreműködő bíró állt a legközelebb a labdához, de ő olyan szögből figyelte az eseményeket, hogy a labdát takaró kapufa miatt nem tudta egyértelműen eldönteni, gól született-e, Kassai pedig hallgatott rá. A tévedés az Európa-bajnokság egyik legnagyobb botrányát kavarta.

Forrás: MTI/Beliczay László
Forrás: MTI/Beliczay László

Vad II (elöl) eltűnőben

Vad II azóta kikerült Kassai csapatából, Dortmundba Erős Gábor, Ring György, Bognár Tamás, Fábián Mihály és Kispál Róbert utazott a magyar bíróval. Vad II sem a belgiumi BL-meccsen, sem a szintén Kassai vezette orosz-portugál vb-selejtezőn nem kapott szerepet.

A korábbi FIFA-bíró Bede Ferenc szerint azonban szó sincs arról, hogy Vad II kegyvesztett lett az Eb-n elkövetett hibája miatt. "Az Európa-bajnokság előtt az UEFA azt tartotta szem előtt, hogy a legjobb bírók kerüljenek beosztásra, így került be Kassaiékhoz Vad II, aki vezetett már BL-meccset is, és a magyar rangsorban ő következett Viktor mögött. Ősszel aztán új rendszert vezetett be az európai szövetség, aminek az a lényege, hogy a negyedik játékvezető immáron az asszisztensi keretből kerül ki, így ha a vezetőbíró megsérül, az alapvonalon tevékenykedő társa ugorhat be helyette, a negyedik játékvezető pedig átveheti az ő feladatát. Így került be Viktorékhoz a 10 fős FIFA-asszisztensi keretbe tartozó Kispál Róbert, szó sincs tehát konfliktusról, mivel Vad II csak speciálisan az Eb-n dolgozott együtt Kassaiékkal" - magyarázta Bede.

Vad II egyébként a magyar bajnokságban ugyanúgy vezet meccseket - az NB I legutóbbi fordulójában a Kaposvár-Siófok (3-0) jutott neki -, de a nemzetközi sorozatokban még várat magára a visszatérése. "A hibák után mindig pihentetik egy ideig a bírókat, hogy meddig, azt az UEFA dönti el. Ő nem volt állandó tag a BL-ben, mert a topkeret alatt található a rangsorban, de mivel a már tét nélküli vagy kevésbé éles meccseken a fiatalokat is bedobták, így szerephez juthatott a legrangosabb kupasorozatban. Valószínűleg nem BL-, hanem EL-meccsen fog visszatérni, remélhetőleg erre minél hamarabb sor kerül" - mondta Bede.

Szerettünk volna beszélni Vad II Istvánnal is arról, pár hónap elteltével hogyan gondol vissza az Eb-n történtekre, de a játékvezető nem kívánt nyilatkozni.