Vágólapra másolva!
Teljesen kiszámíthatatlan, mi történik az AS Roma meccsein, mióta Zdenek Zeman átvette a csapatot, amely nemcsak a legtöbb gólt lőtte, de a legtöbbet is kapta eddig az olasz bajnokságban. A különc edző a kézilabdából merített ihletet, a játékosainak nem a társaikhoz kell passzolniuk, és úgy véli, amit Capello vagy Mourinho elért, arra a halott nagyapja is képes volna.

Kiszámíthatatlan, mi történik a meccsein, csak az biztos, hogy sok gól lesz - így néz ki az AS Roma idei szezonja. Zdenek Zeman csapata nyert már 0-2-ről idegenben, hogy a következő fordulóban kikapjon 2-0-ról otthon; legyőzte az Intert, de beleszaladt egy sima négyesbe a Juventus ellen.

Bár Tottiék csak a hetedik helyen állnak, a Juvéval holtversenyben ők rúgták a legtöbb gólt (22), de ők is kapták a legtöbbet (19). Az eddigi tíz bajnokijuk összesen 41 gólt hozott, míg az ebben a tekintetben mögöttük második Lazio meccsei csak 25-öt.

A cseh mester, aki a pályán kívüli érdekességekről is gondoskodik, az előző idényben a Pescarával megnyerte a Serie B-t, messze a legkevesebb döntetlent játszva, messze a legtöbb gólt hozó meccseken. Jól hangzik, de Zeman ekkor már 11 éve nem dolgozott topligás nagy klubnál, önmagát pedig kiégettnek tartotta.

Véletlenségből lett olasz

Zeman 21 évesen, 1968 augusztusában Palermóba utazott meglátogatni egyik nagybácsiját, a korábbi Juventus-focista Cestmír Vycpáleket. Közben kitört a forradalom Prágában, a leendő edző szülővárosának utcáit katonák lepték el, Zeman ezért kint maradt Olaszországban, 1975-ben az állampolgárságot is megkapta. Addigra már abbahagyta a focit (16 évesen), egy ideig még kézilabdázott, sportorvosi diplomát szerzett, majd poros szicíliai falvakban kezdett edzősködni.

Az első nagyobb sikereit a Foggiánál aratta: 1989-ben a másodosztályban vette át a csapatot, majd a feljutás után háromszor is UEFA-kupa-indulást harcolt ki a valószínűtlenül gyenge kerettel, méghozzá látványos támadójátékkal. A taktika kidolgozásához a foci helyett a kézilabdából merített ihletet, a sajátos játékot pedig elnevezték Zemanlandiának.

Forrás: AFP/Filippo Monteforte

A kilencvenes években a Lazióval produkált erős szezonokat, 1998-ban viszont egy botránnyal került a címlapokra: doppingolással vádolta a Juventust, Gianluca Viallit és Alessandro Del Pierót név szerint is. Zemanból lassan underground-figura lett, az eredményeket nem hozta, országról országra vándorolt.

"Ritkán élvezem a focit újabban. Még mindig nézem, mert függő vagyok, képtelen vagyok megállni. De ez már nem ugyanaz, nem az én világom" - mondta 2010-ben. Tavaly nyáron aztán aláírt a Pescarához.

Utána a gólözön

A Serie B 2011/12-es idényét rekordmennyiségű, 90 rúgott góllal nyerte meg, de kapott is 55-öt a csapata, nem unatkozott a pescarai közönség. Az idény végén lejárt a szerződése, már júniusban aláírt a Romához, majd az Eb alatt középszerű edzőnek minősítette José Mourinhót, aki csípős választ adott neki.

Forrás: AFP/Andreas Solaro

Ősztől aztán Tottiékat is megismertette kedves taktikájával, a 4-3-3-mal. "Amikor támadunk, mindhárom csatárnak a 16-oson belül kell lennie, és a három középpályás közül is feljön kettő. Az ellenfél beszorul, majd felpasszoljuk a labdát a büntetőterületen belülre. Mivel több játékosunk van ott, nagyobb az esélyünk gólt lőni. Nem rakétafizika ez, csak sima matek."

Zeman elgondolása szerint a játékosainak nem a csapattárshoz kell passzolniuk, hanem ahová a folyton mozgásban lévő társ majd megérkezik. Ahhoz azonban, hogy ez a vakmerő játék ne bizonyuljon taktikai öngyilkosságnak, rengeteg, nagyon intenzív mozgásra van szükség.

Mindezek begyakorlása érdekében a szokásosnál jóval hosszabb edzéseket tart a cseh-olasz, de ezt nem érzi problémásnak: "Lehet, hogy hosszúak az edzéseim, intenzívek, és sok bennük az ismétlés, mégis szórakoztatóak. Márpedig, aki szórakozik, az nem fárad el. Látott már kisgyereket szaladgálni egész nap? Elfáradt?"

Még mindig a dobogó a cél

A római szerződés mindkét félnek kockázatos volt. "Ez az utolsó esélyem egy topcsapatnál" - jelentette ki Zeman, a klubnál pedig aggódhatnak, mert bár a látványos, szórakoztató játék adott, ez nem feltétlenül jelent eredményességet is.

Forrás: AFP/Andreas Solaro

Tíz forduló után a Roma hatodik a bajnokságban, négy győzelemmel, két döntetlennel és négy vereséggel. A naiv játékot a Juventus csúnyán megbüntette szeptember végén: 4-1-re nyert, de már a 19. percben 3-0-ra vezetett. Két forduló múlva Tottiék 0-2-ről nyertek Genovában, majd rögtön utána 2-0-ról kikaptak otthon az Udinesétől. Szerdán este Parmában jött az újabb gólzáporos zakó: bár Lamela góljával a Roma már a nyolcadik percben vezetett, a Parma 3-1-re fordított, és Totti is hiába szépített húsz perccel a lefújás előtt. Az őrület vasárnap, a Palermo elleni meccsen folytatódhat.

Zeman célja ezzel együtt változatlanul a BL-selejtezőt érő harmadik hely. "Pillanatnyi kihagyások miatt bűnhődtünk. Ezek nélkül hat ponttal többet szereztünk volna, és az emberek nem mondanának most bizonyos dolgokat. Hogy a focim túl kiszámítható? Igazuk van! Fél óra után 4-0-ra kellett volna vezetnünk az Udinese ellen. De az összes védőnk új, még nem alkotnak igazi csapatot."

"Játszani a focit és játszani az eredményekért két különböző dolog" - hangoztatta korábban. "Az én csapatom játssza a focit. Fabio Capellót és José Mourinhót zseniként tisztelik, mert a csapataik nyernek, de csak azért nyernek, mert náluk vannak a legjobb játékosok. A halott nagyapámat is a helyükre ültethetném, azok a csapatok akkor is nyernének."