Vágólapra másolva!
Több sztárklub számára is sorsdöntő lehet a Bajnokok Ligája csoportkörének negyedik fordulója. A Manchester Citynek ez az utolsó lehetősége, de a Chelsea vagy az Arsenal sem hibázhat, ha be akar jutni a legjobb 16 közé, ahová akár tíz országból is bekerülhetnek.

Furcsán festenek a Bajnokok Ligája csoportjai három forduló után. Ha most érnének véget a küzdelmek, olyan csapatok esnének ki, mint a Manchester City, a Juventus vagy a Bayern München, ellenben bejutna a legjobb 16 közé a Málaga, a BATE Boriszov vagy a CFR Cluj. A negyedik játéknap sok szempontból sorsdöntő lehet több sztárklub számára is.

Tíz országból juthatnak tovább

A legfontosabb európai kupasorozatot a 2003-2004-es idény óta rendezik a jelenlegi lebonyolítás szerint, vagyis hogy a csoportkörben 32 klub szerepel, majd 16 egyenes kieséses rendszerben folytatja a küzdelmeket. Azóta egyszer sem fordult elő, hogy tíz különböző nemzet képviselői jutottak volna a nyolcaddöntőbe, jelenleg viszont pontosan ennyi ország csapata áll továbbjutó helyen. A csoportkör fele még hátravan, vagyis a helyzet természetesen még változhat, de mindenképpen jelzésértékű néhány sztárklub gyengélkedése.

A Manchester City jelen állás szerint még az Európa Ligába sem kvalifikálná magát, hiszen az angol bajnok csak negyedik a csoportjában. Európa egyik leggazdagabb klubja egy évvel korábban mutatkozott be a BL-ben, és akkor sem sikerült továbbjutnia, egy újabb kudarc pedig már kifejezetten kínos lenne. Ennek ellenére még a csapat trénere, Roberto Mancini is úgy fogalmazott, hogy a továbbjutáshoz csodára lenne szükségük. Az Ajax Amsterdam ellen hazai pályán mindenesetre kötelező a győzelem, hogy legalább megmaradjon az esély, de az olasz szakember a biztonság kedvéért azért leszögezte: "Nem hiszem, hogy készen állunk a Bajnokok Ligája megnyerésére".

A Chelsea és az Arsenal sem hibázhat

Mancini a Chelsea-t hozta fel példaként, amikor azt próbálta érzékeltetni, hogy a BL-sikerhez időre van szükség. "A Chelsea tíz éven keresztül próbálkozott, amíg elnyerte a trófeát" - jelentette ki. Ami azt illeti, előfordulhat, hogy a londoniak a tavalyi győzelem után az idén be sem kerülnek a legjobb 16-ba. Roberto di Matteo csapata jelenleg ugyan második a csoportjában, ám kemény vetélytársa van: az ukrán Sahtar Donyeck elhúzott a csoportban, így jelenleg úgy tűnik, a Juventus és a Chelsea közül valamelyik kiesik. Az ukránok hazai pályán legyőzték az angolokat, idegenben pedig ikszeltek az olaszokkal - egy újabb pontszerzés a Stamford Bridge-en még közelebb hozná őket a továbbjutáshoz, a Chelsea-t pedig a kieséshez.

Az F csoportban rendkívül kiegyensúlyozott a helyzet, ami már önmagában is meglepetés, hiszen a fehérorosz BATE Boriszovtól senki sem várta, hogy három kör után még versenyben lesz az elsőségért. A boriszoviak a Bayernt legyőzték hazai pályán, a Valenciától viszont kikaptak, és ahhoz, hogy tartsák a lépést a csoport két nagycsapatával, idegenben is szükségük lesz bravúrra. Ezt a héten akár be is húzhatják a spanyolok ellen, pechjükre azonban a Valencia a gyengébb szezonrajt után kezd formába lendülni, a hét végén például 2-0-ra verte az addig még veretlen Atlético Madridot a Primera Divisiónban. A bajorok eközben a Lille-t fogadják, amely utolsóként került be a csoportkörbe (a selejtezők során csak hosszabbításban verte ki az FC Köbenhavnt), és eddig mindhárom meccsét elbukta - alighanem a franciák fognak elsőként elbúcsúzni a sorozattól.

Az angol csapatok közül nehéz helyzetben van az Arsenal is, amely a múlt héten otthon kapott ki a Schalkétól. Az Ágyúsok ugyan még mindig másodikak a csoportjukban, de ha kikapnak Gelsenkirchenben, akkor problémáik lehetnek, főleg, ha az Olimpiakosz otthon elkapja a Montpelliert. "A Bajnokok Ligája kritikus fázishoz érkezett, és nem engedhetünk meg maguknak újabb hibákat" - jelentette ki Wenger. Az Arsenal a 2000-2001-es idény óta folyamatos résztvevője a BL-nek, és minden egyes alkalommal továbbjutott a csoportjából.

Két csapat már kedden továbbjuthat

Az A csoportban a Porto három kör után százszázalékos teljesítménnyel áll az élen, és ezúttal az egy győzelemmel és két vereséggel harmadik Dinamo Kijev stadionjában lép pályára. A csoport másik mérkőzésén a sztárokkal teletűzdelt Paris Saint-Germain a pont és szerzett gól nélkül utolsó Dinamo Zagrebet fogadja.

A kedd este vélhetően legnagyobb érdeklődéssel várt találkozója a német bajnoki címvédő Borussia Dortmund madridi vendégjátéka lesz, különösen annak fényében, hogy két hete a Real meglepetésre 2-1-es vereséget szenvedett Dortmundban. A Real a hétvégén a Zaragoza elleni 4-0-s sikerrel melegített a BL-meccsre, de José Mourinho vezetőedző nem volt maradéktalanul elégedett a látottakkal. "Nem nagyon tetszett a meccs. Tudunk jobban játszani, és jobban is kellene játszanunk. A legfontosabb persze a győzelem, de akkor is, ennél sokkal jobban kellene futballoznunk" - zsörtölődött a portugál.

A BL-ben újonc, ennek ellenére eddig remekül teljesítő, a C csoportban százszázalékos teljesítménnyel első spanyol Málaga kedden újabb mérföldkőhöz érkezhet: ha nyerni tud az AC Milan vendégeként, már biztosan ott lesz a legjobb 16 között. A milánóiaknak azonban szintén nagyon fontos a keddi meccs, eddig ugyanis mindössze négy pontot gyűjtöttek, és egy vereséggel komoly bajba is kerülhetnek. A csoport másik keddi találkozóján a magyar válogatott Juhász Rolandot is foglalkoztató, csoportutolsó Anderlecht a harmadik helyezett Zenitet fogadja.

A keddi program
A csoport:
Paris Saint-Germain (francia) - Dinamo Zagreb (horvát) 20.45
Dinamo Kijev (ukrán) - FC Porto (portugál) 20.45

a csoport állása: 1. FC Porto 9 pont, 2. Paris Saint-Germain 6, 3. Dinamo Kijev 3, 4. Dinamo Zagreb 0

B csoport:
FC Schalke 04 (német) - Arsenal (angol) 20.45
Olimpiakosz (görög) - Montpellier (francia) 20.45

a csoport állása: 1. FC Schalke 04 7 pont, 2. Arsenal 6, 3. Olimpiakosz 3, 4. Montpellier 1

C csoport:
Anderlecht (belga) - Zenit (orosz) 20.45
AC Milan (olasz) - Málaga (spanyol) 20.45

a csoport állása: 1. Málaga 9 pont, 2. AC Milan 4, 3. Zenit 3, 4. Anderlecht 1

D csoport:
Manchester City (angol) - Ajax Amsterdam (holland) 20.45
Real Madrid (spanyol) - Borussia Dortmund (német) 20.45

a csoport állása: 1. Borussia Dortmund 7 pont, 2. Real Madrid 6, 3. Ajax Amsterdam 3, 4. Manchester City 1

A szerdai program
E csoport:

Juventus (olasz) - Nordsjaelland (dán) 20.45
Chelsea (angol) - Sahtar Donyeck (ukrán) 20.45

a csoport állása: 1. Sahtar Donyeck 7 pont, 2. Chelsea 4, 3. Juventus 3, 4. Nordsjaelland 1

F csoport:
Valencia (spanyol) - BATE Boriszov (fehérorosz) 20.45
Bayern München (német) - Lille (francia) 20.45

a csoport állása: 1. Valencia 6 pont (6-2), 2. BATE Boriszov 6 (6-5), 3. Bayern München 6 (4-4), 4. Lille 0

G csoport:
Benfica (portugál) - Szpartak Moszkva (orosz) 20.45
Celtic Glasgow (skót) - FC Barcelona (spanyol) 20.45

a csoport állása: 1. FC Barcelona 9 pont, 2. Celtic Glasgow 4, 3. Szpartak Moszkva 3, 4. Benfica 1

H csoport:
CFR Cluj (román) - Galatasaray (török) 20.45
Braga (portugál) - Manchester United (angol) 20.45

a csoport állása: 1. Manchester United 9 pont, 2. CFR Cluj 4, 3. Braga 3, 4. Galatasaray 1

www.globalsoccerapp.com