Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája csoportkörének legnagyobb meglepetése az FC Barcelona glasgow-i veresége. A Celtic úgy nyert 2-1-re a szuperfavorit ellen, hogy szinte alig birtokolta a labdát, ami egyre többször bizonyul sikeres taktikának a Barcával szemben.

A skót bajnokság legutóbbi két fordulójában a liga kiemelkedően legerősebb csapata mindössze egy pontot szerzett. A Celtic FC a Dundee United ellen 2-2-re végzett, egy héttel korábban pedig 2-0-ra kikapott a Kilmarnocktól, vagyis két skót középcsapatnak egyaránt sikerült az, ami a BL legutóbbi játéknapján a Barcelonának nem - kétszer bevették a Celtic kapuját.

Már a Celtic sem a régi

A skót bajnokcsapat Barcelona elleni 2-1-es győzelme már csak azért is hatalmas eredmény, mert a Celtic már korántsem olyan tehetős, mint néhány évvel ezelőtt. A glasgow-iak még a kétezres évek közepén is olyan, nemzetközileg is elismert labdarúgókat tudtak szerződtetni, mint a japán Nakamura Sunszuke, a holland Jan Vennegoor of Hesselink, a dán Thomas Gravesen, az olasz Massimo Donati vagy az ír Robbie Keane. Az elmúlt két nyáron azonban senkiért nem adtak 2,5 millió eurónál többet, új játékosaik többsége ingyen vagy kölcsönbe érkezett. A transfermarkt.de adatai szerint a klub legértékesebb futballistája jelenleg a középpályás Scott Brown, aki a Barca ellen nem is játszhatott. A honlap őt 5,5 millió euróra becsüli - a Barcelona keretében ennél 19-en értékesebbek.

Forrás: AFP/Ian Macnicol

Érthető, hogy a meccs után a Celtic edzője, Neil Lennon arról beszélt, hogy alighanem élete legnagyobb sikere ez a győzelem. "Nyertem pár dolgot játékosként, remek csapatokban játszottam, de ez az eredmény mindent felülmúl azok közül, amit eddig elértem. Nemcsak a labdarúgásban, hanem az egész életemben" - fogalmazott az északír szakember, aki nem győzte dicsérni focistáit. "Vilanova becserélhette Francesc Fabregast és David Villát, én pedig beküldtem Tony Wattot, egy 18 éves srácot, akit 50 ezer fontért vettünk az Airdrie-től. Mindenki a taktikáról beszél, de a foci a játékosokról szól, akik ma fantasztikusak voltak" - lelkendezett Lennon.

A Barca ellen nem kell a labda

Botorság lenne azt gondolni, hogy a Celtic győzelme csak a szerencsének köszönhető, noha még Lennon is elismerte, hogy ez is kellett hozzá, elvégre a Barca az első félidőben két kapufát is lőtt. Aligha lehet azonban véletlen, hogy a játék képe nagyon hasonlított ahhoz, ahogyan a Barcelona a Guardiola-éra legemlékezetesebb vereségeit szenvedte el a Bajnokok Ligájában.

A labdabirtoklás aránya még a szokottnál is nagyobb volt Messiék javára (bár a különböző források más számokat írnak, de abban mindegyik megegyezik, hogy a Celticnél nagyon keveset volt a labda). Az Opta statisztikái szerint 2006 óta nem volt olyan mérkőzés a BL-ben, ahol a győztes csapat kevesebb ideig birtokolta volna a labdát.

A legkevesebb labdabirtoklással elért győzelmek a BL-ben 2006 óta

Celtic-FC Barcelona 2-1

2012. 07. 11.

16.36 %

Chelsea FC-FC Barcelona 1-0

2012. 04. 18.

20.92

FC Barcelona-Rubin Kazany 1-2

2009. 10. 20.

24.93

Unirea Urziceni-Sevilla FC 1-0

2009. 11. 24.

26.51

Sporting Braga-CFR Cluj 0-2

2012. 09. 19.

28.60

Internazionale-FC Barcelona 3-1

2010. 04. 20.

28.99

Sporting Braga-Arsenal 2-0

2010. 11. 23.

29.24

CFR Cluj-FC Basel 2-1

2010. 09. 15.

29.44

Napoli-Manchester City 2-1

2011. 11. 22.

29.93

Bayern München-Internazionale 0-2

2010. 05. 22.

30.76


Mint a táblázatból is látszik, az első három helyen olyan mérkőzés szerepel, amelyen a Barcelona volt a vesztes fél. A Barca játéka a labdabirtokláson alapul, Iniestáék az esetek többségében addig passzolgatnak, míg teljesen az őrületbe kergetik az ellenfelet, és hosszú távon ez kétségtelenül eredményes stratégia, de nem mindig működik. A Celtic részben azt a taktikát alkalmazta, amellyel korábban a Chelsea és az Inter is kiverte a Barcát a Bajnokok Ligájából.

Ívelgessenek, ha akarnak

A skótok nem is törekedtek arra, hogy náluk legyen többet a labda, elsődleges céljuk a biztos védekezés volt. Gyakorlatilag feladták a széleket, nem érdekelte őket, hogy főleg Daniel Alves kedvére küldheti a tizenhatoson belülre a beadásokat. A brazil jobbhátvéd a whoscored.com adatai szerint 18 beadással próbálkozott, ebből azonban ebből csak hat jutott emberhez, gólhelyzet pedig csak egyből lett - Pedro a kapufát találta telibe.

A Celtic tulajdonképpen négy középső középpályással játszott, teljesen leszűkítette a területet, a szokásosnál is jobban megnehezítve Xavi és Iniesta dolgát. Az sem véletlen, hogy a második félidőben a szokás szerint középen futballozó Messi egyre többször kihúzódott a jobb oldalra, ahol több területe volt, így viszont a kapura kevésbé volt veszélyes.

A Celtic értelemszerűen a pontrúgásokban és a gyors kontrákban bízott, ami tökéletesen bevált: az első gólját egy szöglet után szerezte, a másodikat pedig egy villámgyors ellentámadásból. Nem volt ez teljesen defenzív taktika, hiszen a skótok két csatárral játszottak, Georgiosz Szamarasz és Nicolás Fedor, azaz Miku is ott volt a kezdő tizenegyben, és amikor a jobbhátvéd Mikael Lustig megsérült, akkor Lennon a fiatal Wattot küldte a pályára, aki a gyorsaságával többször is zavart okozott a Barca védelmében.

www.globalsoccerapp.com