Vágólapra másolva!
Elszabadultak az indulatok a szerb futballpályákon, miután a hágai törvényszék minden vádpont alól felmentett két, háborús bűnökkel vádolt horvát tábornokot, Ante Gotovinát és Mladen Markacot. A horvát szövetségi kapitány a szerbek ellen Gotovinával végeztetné el a kezdőrúgást.

"Meghívom Gotovinát és Markacot, hogy a következő vb-selejtezőnkön végezzék el a kezdőrúgást!" - lelkendezett Igor Stimac szövetségi kapitány a Vecernji list című lapnak.

Egy sokáig háborús bűnökkel vádolt tábornokkal kezdőrúgást végeztetni önmagában is meghökkentő ötlet, az igazán súlyos azonban az, hogy a horvátok éppen Szerbiával csapnak össze legközelebb, március végén, az A csoportban.

Több se kellett a szerbeknek, ahogy a Magyar Szó online kiadása írja, a Rad-Hajduk bajnokin a belgrádi szurkolók elégettek egy horvát zászlót, valamint kifeszítettek egy "Készüljetek, csetnikek" feliratú transzparenst.

Higgadtabban reagált Zoran Lakovic, a szerb fociszövetség főtitkára, aki nem érti, miért fokozzák a feszültséget a horvátok a rangadó előtt: "Bárhol a világon lép pályára a szerb válogatott, lehet az Zágráb is, a két említett személy soha nem végezheti el a kezdőrúgást."

A Magyar Szó felidézi, hogy a délszláv háborúhoz az egyik utolsó szikra az 1990. májusi Dinamo Zagreb-Crvena zvezda focimeccs volt, amely előtt 2500 belgrádi huligán forgatta fel a horvát várost.