Vágólapra másolva!
Gera Zoltán a rosszabbik lábával bombagólt rúgott, soha nem futott még annyit annyit a meccseken, mint mostanában, mégsem zavarja, ha az edzője a hízelgő szavak ellenére kihagyja a csapatból. A West Bromwich igazi nagyágyúkat megelőzve már harmadik az angol bajnokságban, Gera azonban jobban bízik a vb-indulásban, mint klubja BL-részvételében. 

Szombaton a rosszabbik lábával szerzett szépségdíjas gólt, külön készült erre?

Edzéseken ballal és jobbal is rúgok kapura, de külön nem fejlesztem a balt. Igaz, régebben tudatosan sokat passzoltam ballal, és használtam a rúgófalat is, hogy még jobb legyen. Az apám is sokat nyüstölt, hogy ne csak a jobb lábamat erőltessem. Persze nem tudom ugyanúgy használni, mint a jobbot, de nem okoz problémát, ha bal lábbal kell kapura lőni, szerencsére most is sikerült jól eltalálni a labdát, és korábban is rúgtam már gólokat a gyengébbik lábammal.

Az edzőjének, Steve Clarke-nak is feltűnhetett, hogy nem ügyetlen a bal lába, hiszen nemcsak a csatárok mögött és a jobb oldalon, de a bal szélen is bevetette már. Ennyire univerzális játékos lett?

Úgy gondolom, középen tudok a leginkább érvényesülni, de nem panaszkodom, ha a széleken vetnek be. Az edző dolga, hogy eldöntse, hol tudok leginkább a csapat hasznára lenni. Jól tudom, hogy ma már nem elég, ha egy játékos csak egy poszton tud játszani, mert nagy a konkurencia. Egy három-négy poszton is bevethető labdarúgó több alkalommal és több percet játszhat, örülök neki, hogy nekem ez nem probléma.

Úgy tűnik, mintha csak szép gólokat tudna szerezni. Ez mennyire tudatos?

Elég sok látványos gólt rúgtam, ez igaz, de szeretnék többet rúgni, olyanokat is, mint a csatárok, amikor csak be kell passzolni a kipattanó labdát. Ebben kellene még fejlődnöm. Ha hozzáteszem azt a játékhoz, amire a csapatomnak szüksége van, akkor elégedett vagyok, a gól csak egy plusz. Szeretnék olyan játékos lenni, aki akár gólt rúg, akár nem, mindig jól futballozik.

A Liverpool és a QPR elleni gólja után kimaradt a csapatból, most ismét gólt lőtt. Tart attól, hogy megint a kispadra kerül?

Nem, mert jól tudom, hogy mire vagyok képes, és az edzőnk is jól tudja, mikor és hol tudok a csapaton segíteni. De most örülök, hogy a csatár mögött játszottam. Nagyon jól sikerült a szezonkezdet, kíváncsian várom a folytatást. Most élvezem a futballt.

Álomszerű Gera-játék

"Számomra Zoltán volt a mezőny legjobbja" - nyilatkozta Gera szombati produkciójáról Steve Clark vezetőedző a WBA hivatalos weboldalának. "Kiemelkedően futballozott, irányítóként olyan volt a csapat számára, mint egy álom."


A West Brom most harmadik, felkapták a fejüket az angolok?

Egyre jobban odafigyelnek ránk, keresik az okát, hogy miért szerepelünk ilyen jól, és sokan arra számítanak, hogy előbb-utóbb hátrébb fogunk kerülni, amivel én nem foglalkozom. Próbálják csak megfejteni a titkunkat, mi úgyis csak azzal törődünk, hogy meccsről meccsre kiegyensúlyozottak legyünk, a jó helyezésünket csak így tarthatjuk meg. Nincs idő arra, hogy megünnepeljük a győzelmet, mert jön a következő meccs.

Pedig a 12. fordulóban legyőzték, a hétvégén pedig meg is előzték a BL-címvédő Chelsea-t.

Tényleg jó a hangulat mostanában a csapat körül, mert várakozáson felül szerepelünk, de azért nem olyan nagy divat a meccsek utáni ünneplés. Igazából nem nyertünk bajnokságot vagy kupát, hogy annyira örülni kellene, a BL-győztes Chelsea elleni csak egy meccs volt a 38-ból.

Forrás: AFP/Adrian Dennis

Arsenal, Tottenham, Liverpool és talán még a Chelsea is - négy olyan csapat, amely bármit megadna, hogy a WBA helyén legyen a tabellán.

Azt meghiszem, mert BL-indulást érő helyen vagyunk, de ez csak részsiker. Tizenhárom meccs ment le a bajnokságból, majd ha 30 forduló után is így állunk, akkor azt mondom, hogy ez igen. Jól kezdtünk, de ettől még nem képzeljük azt, hogy a miénk a legjobb csapat.

Megtarthatja ezt a pozíciót a West Brom?

Nem reális, hogy ezen a helyen végezzünk, mert vannak jobb csapatok, amelyek játékosállományban is erősebbek nálunk.

Steve Clarke-ot kiismerhetetlen edzőnek tartják, ezt alá tudja támasztani?

Az eredmények egyelőre önmagukért beszélnek. Jók az edzései, változatosak, mi pedig tudjuk, hogy mit játszunk, és mindig tökéletesen felkészülünk az ellenfélből. Bátor edző, "a győztes csapaton ne változtass" elvet sutba meri dobni, jól megkeveri a kártyákat, a csapat mégis jó eredményeket ér el. A nigériai válogatott Odemwingie például egy meccsen két gólt rúgott, a következő bajnokin mégis kimaradt.

Lineker a hónap gólját látta a Gera-bombában


Mit szól ahhoz, hogy az edzője senkit nem játszat a volt csapata ellen?

Mindenkinek megvan a saját edzői felfogása, a legtöbb edző persze beteszi a játékosokat a volt csapatuk ellen, hiszen extra motivációval jár egy ilyen meccsen futballozni, Steve Clarke azonban másképpen gondolkodik. Szerencsére egyedül a Fulham ellen nem játszhatok.

A csapat egyik szurkolója azt írta egy kommentben, hogy sokat tanulhatnak öntől a fiatalok. Van ilyen ambíciója, hogy edző legyen a sikerei színhelyén, Birminghamben, mint Dárdai Pál Berlinben?

Szeretek itt lenni, nagyon jól érzem magam, de remélem, az még messze van, hogy ilyenekről kelljen gondolkodnom. Néha azonban tényleg eszembe jut, hogy szeretném edzőként folytatni a futball után. Szívesen beszélgetek azokkal a játékosokkal, akik ezt igénylik, de akit nem érdekel a véleményem, arra nem vesztegetem az időmet. Sok olyan fiatal van, aki kíváncsi arra, hogy mit gondolok, és az egész klubra mondhatom, hogy tisztelnek, megbecsülnek, emiatt sokkal nagyobb örömmel edzek.

Forrás: AFP/Olly Greenwood
Odemwingie és Gera

Edzője fantasztikusnak nevezte, olyan játékosnak, akinek mindig helyet kell találnia a csapatban. A nyilatkozat utáni fordulóban aztán mégis kihagyta a kezdőből. Mire vélte ezt?

Szerintem tényleg ezt gondolja rólam, még akkor is, ha a következő bajnokin nem is játszottam. Örülök, hogy ilyeneket mondott, önbizalmat ad. Érzem, hogy fontos vagyok a csapat számára.

Korábban előfordult, hogy elégedetlen volt, amikor kimaradt a csapatból, most hol kezdő, hol csak csere, mégis azt mondja, boldog a csapatnál. Mi változott?

Látom, hogy a klubban nagy a konkurencia, sok a jó játékos. Ha egy futballista tudja, hogy hasonló képességű játékosok vannak a keretben, mint ő, akkor könnyebben elfogadja, ha kevesebbet játszik. Az én posztomon például van hat-nyolc olyan focista, aki a csapatba kerülésért versenyez. Ez jót tesz a csapatnak, mert így mindenki a maximumra törekszik, keményen edz, hiszen játszani akar. Nehezebb a mellőzöttségbe beletörődni, ha azt látod, hogy nálad gyengébb játékosok kapnak lehetőséget. Viszont azt most is érzem, ha a legjobbamat nyújtom, az elég ahhoz, hogy játsszak a csapatban. Mostanság amúgy sem voltam olyan állapotban, hogy nagyon pattogjak. Reálisan értékelem magam, tudom, hol a helyem, és ha az ember őszinte magához, akkor könnyebben elfogadja a helyzetet.

Forrás: AFP/Ian Kington

Harminchárom évesen milyen erőben érzi magát?

Érettebb, rutinosabb játékos lettem, jobban átlátom a futballt. Lehet, hogy nem vagyok olyan gyors, mint régen, de soha nem voltam kimondottan gyors játékos, a fizikai mutatóim pedig jobbak, mint valaha. Meglepődtem a meccseken mutatott futóteljesítményemen, ennyit korábban soha nem futottam. Ez is önbizalmat ad, a korom pedig egyáltalán nem okoz problémát, remek formában érzem magam. Nem akarok dicsekedni, de jóval az átlag felett teljesítettem a fizikai teszteken, a sokat futó játékosok közé tartozom.

Egy éven belül két álma is teljesülhet: bejuthat a BL-be, és kijuthat a vb-re. Melyikre van nagyobb esély?

Talán a válogatottal nagyobb az esélyünk a selejtezőkön, mint hogy a WBA-val a négyben végezzünk. A sikereket a helyükön kell kezelni, ahogyan ezt itt, Angliában teszik. Nem értékelnek túl egy sikert, de egy kudarc után sem kongatják azonnal a vészharangot.

Egervári Sándor válogatottja rövid időn belül megjárta a mennyet és a poklot, legalábbis a sajtóban megjelentek alapján. A hollandok elleni 4-1-es vereség után komoly kritikákat kapott a kapitány, majd az észtek és a törökök elleni siker után rögtön mindenki optimista lett, az év pedig a norvégok elleni lehangoló vereséggel zárult.

A hollandok ellen azért nem számíthatott senki arra, hogy nyerni fogunk. Azon a meccsen nem úgy néztünk ki, mint egy csapat, a következő két vb-selejtezőn azonban sikerült hozni a hat pontot. Ettől viszont még messze nem vagyunk olyan csapat, mint amilyen lenni szeretnénk.

Mennyit változott a válogatott az ön első és eddigi utolsó válogatott meccse között?

Sokat. Az első meccsem már tíz éve volt, a játékoskeret kicserélődött, és elég sok minden történt. Összehasonlíthatatlanok a körülmények, modern edzőközpontja lett a válogatottnak, míg korábban volt olyan időszak, amikor napokig egyetlen egy szerelésben edzettünk, mert nem volt a cserére lehetőség.

Fotó: Mudra László [origo]

Mit játszana az akkori csapat a mostanival? [Babos - Bodnár, Korolovszky, Gyepes, Szamosi - Bárányos, Pető (Böőr, 46.), Lisztes (Győri, 46.), Füzi Á. (Gera, 46.) - Kenesei (Halmosi, 71.), Waltner (Tököli, 62.) vs. Bogdán - Vanczák, Mészáros, Korcsmár, Kádár - Varga J., Elek (Pátkai, 46.) - Koman (Koltai, 73.), Hajnal (Pintér Á., 77.), Gera - Szalai.]

Jó játékosok játszottak az akkori csapatban, Lisztes Krisztián például német bajnokcsapat tagja volt. Nem lehet megmondani, hogy ki nyerne.

Akkor annyit mondjon legalább, több esélyünk van most kijutni, mint akkor?

A válogatott fejlődött, de az például nem számít, hogy harmincadikak vagyunk a FIFA világranglistáján, ez senkit sem érdekel, csak az a fontos, hogy nyerjünk a tétmeccseken. A legnagyobb problémának azt tartom, hogy amióta én tagja vagyok, elég hullámzó a csapat teljesítménye. Nem kiegyensúlyozott a válogatott, abban kellene előrelépni, hogy minden egyes meccsen masszív, nehezen legyőzhető ellenfél legyünk.

El tudja képzelni, hogy ismét Magyarországon futballozzon?

Később igen, de egyelőre jól érzem magam Angliában.

A Fradi kereste az utóbbi években?

Nem keresett, de gondoltam rá, hogy milyen lenne ismét a Fradiban játszani. A Fradinak mindig nagyon szurkolok, a magyarországi pályafutásom legjobb időszakát az Üllői úton töltöttem, bajnokságot és kupát nyertem, a közösség remek, a csapat pedig nagyon erős volt. A Ferencvárosé a legnépszerűbb csapat, sajnos most nem a legjobb, de remélem, hogy újra bajnok lehet.