Vágólapra másolva!
Alaphelyzetben nem számít rangadónak, ha az éllovas a 12. helyezettel játszik, ám ha ez a két csapat a Juventus és az AC Milan, mindjárt más a helyzet. A két klub között nincs olyan nagy rivalizálás, mint például az Inter és a Milan vagy a Lazio és a Roma között, de az előző szezon óta kicsit paprikásabb a hangulat.

Az igazán nagy rangadóknak Olaszországban nevük van. Az AC Milan és az Internazionale meccse a "Derby della Madonnina"; a két genovai együttes, a Sampdoria és a Genoa találkozója a "Derby della Lanterna"; a Torino és a Juventus mérkőzése a "Derby della Mole"; az Internazionale és a Juventus rangadóját pedig egyszerűen csak "Derby d'Italiának" nevezik. Az AC Milan és a Juventus párharcának nincs ilyen hangzatos elnevezése, ami jelzi, hogy a két legsikeresebb olasz klub között nem dúl történelmi rivalizálás.

Muntari fejese feszültebbé tette a viszonyt

A Juve 28-szoros, a Milan 18-szoros bajnok, a nemzetközi porondon viszont utóbbi sikeresebb - összességében ez a két klub rendelkezik a legtöbb trófeával az olaszok közül. Ennek ellenére kapcsolatuk szinte barátságos volt, mindkettejük riválisának inkább az Intert tartották. Az előző szezonban ugyan kicsit fagyosabb lett a viszony, miután a két csapat az aranyéremért küzdött, és rangadójukon úgy született 1-1, hogy a Milantól egy szabályos gólt vettek el, amikor a játékvezető nem látta bent Sulley Muntari fejesét. A milánóiak ezt heteken keresztül emlegették, a két klub vezetősége üzengetett egymásnak a sajtón keresztül, de mostanra azért valamelyest enyhült a feszültség, a Juve elnöke, Andrea Agnelli például a héten külön gratulált a milánóiaknak ahhoz, hogy továbbjutottak a BL-ben.

Forrás: AFP/Oliver Morini
Az ominózus Muntari-fejes

Persze a torinóiak most könnyen nagylelkűek, elvégre a Milan ebben a szezonban nem riválisuk. A milánóiak csak a 12. helyen állnak, és 13 forduló alatt a listavezető Juve 17 pontot vert rájuk, főleg a szezon eleji bukdácsolás miatt. A Milan az idén már hatszor kapott ki a bajnokságban, tavaly az egész szezonban összesen szenvedett ennyi vereséget. A klub kerete jelentősen meggyengült a nyáron, és Massimiliano Allegri csak nagyon nehezen találta meg az ideális taktikát és összeállítást. Az edző már több formációt is kipróbált a 4-2-3-1-től kezdve a 3-5-2-n keresztül a 4-3-3-ig - jelenleg éppen az utóbbit preferálja, a piros-feketék valószínűleg vasárnap este is így állnak majd fel.

Fáraó a tartalékos védelem ellen

A milánóiak játékban egyáltalán nem olyan rosszak, mint az a tabellán elfoglalt helyezésük mutatja. A whoscored.com statisztikái szerint ebben a szezonban náluk van legtöbbet a labda, ők passzolnak a legpontosabban, mégis kétszer annyi gólt kaptak, mint a Juventus. Ráadásul rendre hátrányból kell felállniuk, hiszen góljaik több mint felét az első félidőben kapták, viszont a szerzett találatok majd kétharmada a második játékrészben született. A Napoli és a Palermo ellen is 0-2-ről hozták 2-2-re a meccset, és gólszerzés szempontjából szinte csak Stephan El Shaarawyban bízhatnak, az egyiptomi származású csatár ugyanis egymaga a Milan bajnoki találatainak felét szerezte, és jelenleg tíz góllal vezeti a Serie A góllövőlistáját.

Forrás: AFP/Alberto Pizzoli
El Shaarawyban bízhatnak a Milan szurkolói

Jelenleg a Juventusból talán egyedül egy ilyen gólerős középcsatár hiányzik: a torinóiak legeredményesebbje jelenleg Fabio Quagliarella, aki hat gólnál jár, Sebastian Giovincónak négy, Mirko Vucinicnek pedig mindössze két találata van. Csapatként azonban a Juve sokkal jobban funkcionál, a Serie A-ban már 12 játékosa volt eredményes, míg a Milanból mindössze hét. A torinóiak taktikája állandó, minden meccsen 3-5-2-ben állnak fel, és ez valószínűleg most sem lesz másként, annak ellenére, hogy a védelemben két alapember, Giorgio Chiellini és Leonardo Bonucci szereplése is kérdéses - előbbi sérült, utóbbi pedig megfázással bajlódik. Massimiliano Allegri, a hazaiak vezetőedzője nem számíthat sérülés miatt Alexandre Pato, Luca Antonini, Ignazio Abate és Massimo Ambrosini játékára sem.

Nem biztos, hogy előny lesz a Milannak a hazai pálya, hiszen a legutóbbi hét hazai bajnokijából hármat nyert meg, négyet pedig elveszített, a Juventus pedig a hat idegenbeli bajnokijából ötöt nyert meg, egy pedig döntetlen lett, a legutóbbi három Milan-Juve meccsen pedig nem kaptak ki a vendégek a San Siróban.

www.globalsoccerap.com