Vágólapra másolva!
Szalai Ádám a Hannovernek lőtt győztes góljával holtversenyben ismét élre állt a Bundesliga góllövőlistáján, edzője azonban nem csak emiatt magasztalja. A taktikai virtuóz szakember a védekezésben és a csapategység fenntartásában is nagy hasznát veszi a magyar csatárnak. 

A gól másodlagos - interjú Szalai Ádámmal

Kicsivel több mint két évvel ezelőtt, 2010 októberében a Mainz szereplése volt a szenzáció a Bundesligában. A klub az első hét bajnokiján még csak pontot sem veszített, és három fiatal játékosnak zenekart imitáló gólöröme alapján a csapatot csak Bruchweg Boysnak becézték (Bruchwegnek hívják a Mainz stadionját).


Mára a három ifjú titánból már csak Szalai Ádám a Mainz játékosa, de a magyar csatár most még eredményesebb, mint két évvel ezelőtt, pedig időközben volt egy súlyos sérülése.

A mainzi fiúbanda három tagja közül André Schürrle ma a Bayer Leverkusenben játszik, és 18-szoros német válogatott, pályára lépett az idei Európa-bajnokságon is, míg Lewis Holtby a Schalkéban futballozik, és ő is bemutatkozott már a válogatottban. A mostani idényben azonban egyelőre mind a ketten csak három-három gólnál járnak, míg Szalai maradt Mainzban, és holtversenyben vezeti a Bundesliga góllövőlistáját. A klub 15 forduló után a hatodik helyen áll a tabellán, és ha így folytatja, akkor akár még a két évvel ezelőtti szezont is felülmúlhatja, amikor is végül hatodik lett.

A magyar csatárnak ebben hatalmas szerepe van, hiszen a Mainz 21 találatából kilencet szerzett, a szakmai stáb, illetve a csapattársak nem csak a góljai miatt áradoznak róla. "Ádám a játéktudásával, a fizikai jelenlétével és a rendkívül pozitív hozzáállásával a csapat egyik legfontosabb oszlopa. Gyakorlatilag ő a védelmi vonalunk első, agresszív tagja, és sikerült elérni, hogy nemcsak a góljai a meghatározóak, hanem a csapatban betöltött szerepe is" - fejtette ki a mainziak mestere, Thomas Tuchel. "Mindent megtestesít, amit egy vezéregyéniségtől elvárunk. Csatár létére egyáltalán nem önző, a játékát teljesen alárendeli a csapat érdekének."

Tuchel hasonlóan áll hozzá a futballhoz, mint a Borussia Dortmund trénere, Jürgen Klopp, ami nem meglepő, hiszen a bajnokcsapat mestere korábban éveken keresztül irányította a Mainzot, és Tuchel gyakorlatilag Klopp tanítványa. A Mainz az ellenféltől függően bármikor képes variálni alaptaktikáját, és mindezt gyakran rendkívül látványos futballal ötvözi. A csapat ebben a szezonban játszott már 4-3-1-2-es, 4-1-4-1-es, 4-2-3-1-es és 4-4-2-es szisztémában is annak megfelelően, hogy éppen ki volt az ellenfél. "Mindenki tudja, hogy az edzőnk szinte tökéletesen felkészül a meccsekre. Még nem volt olyan mérkőzés, hogy ne tudtam volna legkésőbb pénteken, hogy az ellenfél balhátvédje hogyan szokta átvenni a labdát, vagy a középső védő merre szokott leggyakrabban passzolni" - magyarázta Szalai.

Forrás: MTIEPA/Fredrik von Erichsen

A csapat hozzáállása azonban a taktikai hadrendtől függetlenül mindig ugyanolyan: igyekszik agresszív letámadással labdát szerezni, és ha szükség van rá, akkor a szabálytalanságoktól sem riad vissza. Mindez a statisztikákon is meglátszik: a mainziaknál csak a sereghajtó Greuther Fürth kapott több sárga lapot, a szerelést, a labdaszerzést tekintve pedig a Mainz a harmadik legjobb a Bundesligában. Szalainak tehát nemcsak az a szerepe, hogy a támadásoknál egyrészt megtartsa a labdát, játékba hozva a második hullámban érkezőket, vagy pedig maga törjön kapura, hanem az ellenfél labdabirtoklásánál is van dolga. A whoscored.com statisztikái szerint jelenleg a Bundesligában a csatárok közül csak a wolfsburgi Ivica Olicnak és a fürthi Gerald Asamoah-nak volt több szerelési kísérlete, mint a magyar válogatottnak.

A hasznos mezőnymunka mellett persze Szalait a góljai minősítik leginkább. A támadó ebben a szezonban már több gólt lőtt a Bundesligában, mint előtte összesen, és a játéka is sokoldalúbb lett, hiszen korábban egyetlen fejesgólja sem volt a német élvonalban, a mostani idényben viszont már négy is. Ha még két találatot szerez, akkor beállíthatja a Bundesliga magyar gólrekordját, amelyet Détári Lajos, illetve Vasile Miriuta tart 11 góllal.

De nemcsak a német élvonalban nem volt ilyen eredményes magyar focista az elmúlt években, hanem egyik topligában sem.

A tíz legeredményesebb magyar a topligákban egy szezon alatt 2000 óta

11 Miriuta Vasile 2000-2001 Energie Cottbus
10 Huszti Szabolcs 2007-2008 Hannover '96
9 Szabics Imre 2003-2004 VfB Stuttgart
8 Hajnal Tamás 2007-2008 Karlsruher SC
5 Lisztes Krisztián 2001-2002 VfB Stuttgart
5Szabics Imre 2004-2005 VfB Stuttgart
5Hajnal Tamás 2008-2009 Borussia Dortmund
4 Gera Zoltán 2008-2009 Fulham FC
4Gera Zoltán 2009-2010 Fulham FC
4Vadócz Krisztián 2009-2010 CA Osasuna