Vágólapra másolva!
Országok helyett városok lesznek a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság házigazdái.

"A 2020-as foci-Eb szerte Európában különböző nagyvárosokban kerül lebonyolításra a mai döntés értelmében" - jelentette be Gianni Infantino, az európai szövetség (UEFA) főtitkára csütörtökön.

A Michel Platini elnöktől származó javaslat széleskörű támogatást élvezett a nemzeti szövetségeknél. Mostanáig egy, vagy közösen két ország adott otthont a négyévenkénti futballtornának. A következő, 16-ról 24 csapatosra növelt Eb-t Franciaország rendezi 2016-ban.

A német Bild hete nemrégiben közzétette, mely városok jelentkeztek eddig az UEFA-nál a rendezésre, eszerint Berlin, London, Madrid, Lisszabon, Párizs, Amszterdam, Brüsszel, Bázel, Athén, Róma, Moszkva és Zágráb is szívesen otthont adna a meccseknek, az elődöntő és a döntő megrendezésére pedig Isztambul a legesélyesebb.

Magyarország eddig nem érdeklődött a 2020-as Eb iránt, pedig korábban a 2004-es (Ausztriával közösen), a 2008-as és a 2012-es (Horvátországgal közösen) torna megrendezésére is pályázott, egyaránt sikertelenül. A jelentkező városok közül Zágráb kivételével mindenhol van az UEFA igényeinek megfelelő stadion, Magyarországon a tervek szerint 2016-ra készül el egy ilyen.