Vágólapra másolva!
Alighogy Lionel Messi megdöntötte Gerd Müller 1972-ben felállított 85 gólos csúcsát, kiderült, hogy egy zambiai focista - szintén 40 éve - 107 gólig jutott. Egy weboldal kutatómunkába kezdett, hogy újraszámolja és hitelesítse a gólokat.

A Soccerladuma.com szerkesztői állítják: nem Messi a legjobb az egy naptári évben szerzett gólok örökranglistáján, hanem Godfrey Chitalu.

Az ötször is az év zambiai futballistájának választott, Ucar művésznevű futballista már 1968-ban remek évet zárt: a Kitwe United színeiben 81 gólig jutott. Négy évvel később meg sem állt 107 gólig, éppen abban az évben, amikor Gerd Müller 85 gólos, hivatalos rekordjával elkápráztatta a futballvilágot.

A zambiai weboldal munkatársai Messi megdöntött csúcsa után jelezték a helyi futballszövetségnek, hogy szeretnék, ha az 1993-ban, repülőgép-szerencsétlenségben elhunyt futballista megkapná a neki járó elismerést.

Messi összes idei góljáról van bizonyíték:


A portál szerkesztői a levelükben azt írják: "Van ez a rekord, amit mi Zambiában elismerünk, a világ labdarúgása azonban nem tud róla. (...) Ez ellen tenni kell, éppen ezért kialakítottunk egy független csapatot, amely mindent megtesz annak érdekében, hogy felkutassa Godfrey Chitalu összes gólját, percekre lebontva, hogy melyiket mikor, milyen versenyen szerezte. Ezt követően a kutatómunkánk eredményét elküldjük az Afrikai Labdarúgó Szövetségnek és a FIFA-nak is. Szeretnénk bebizonyítani, hogy nem Messinek vagy Müllernek, hanem Godfrey Chitalunak hívják azt a labdarúgót, aki egy adott évben a legtöbb gólt szerezte."