Vágólapra másolva!

Mágneses és hőkezelt golyók - így csalhatnak a sorsoláskor

Nincsen olyan sorsolás, amely után ne merülne fel a manipuláció vádja, de az kétségtelenül furcsa, ha egy nappal a hivatalos ceremónia előtt, a főpróbán pontosan ugyanaz az eredmény születik - ahogy az történt most a Bajnokok Ligája esetében. A BL mellett a világbajnokság csoportjainak sorsolásakor is történtek már érdekes események.

Fantasztikus mérkőzésekkel folytatódik majd tavasszal a Bajnokok Ligája, hiszen olyan sztárcsapatok kerültek szembe a nyolcaddöntőben, mint az AC Milan és az FC Barcelona, illetve a Real Madrid és a Manchester United. A sorsolást a helyszínen megtekintők egy részének azonban furcsa déja vu érzése lehetett, hiszen pontosan ugyanazok a párosítások alakultak ki, mint egy nappal korábban, a főpróbán. Nem csoda, hogy néhányan máris arról beszéltek: az UEFA előre eldöntötte, hogy ki kivel játsszon, vagyis az egész sorsolás csak egy jól megszervezett színjáték volt.

Véletlenek márpedig nincsenek?

Azóta már matematikusok is kiszámolták, mekkora a valószínűsége, hogy két egymást követő sorsoláson ugyanaz legyen az eredmény, de az biztos, hogy ennek az esélye korántsem olyan csekély, mint az elsőre gondolnánk. Elvégre az UEFA hozott néhány megkötést a sorsolás előtt: a csoportelsőket sorsolták össze a második helyen végzettekkel, azonban az egyazon csoportból érkezők nem kerülhettek össze, mint ahogyan az azonos nemzetbeliek sem. Mivel a mezőnyben négy spanyol klub van, ráadásul kettő csoportmásodik lett, így aztán a Barcának például nem nyolc, hanem csak öt lehetséges ellenfele volt (FC Porto, Arsenal, AC Milan, Sahtar Doneck és Galatasaray) és ugyanez volt a helyzet a Real Madriddal is (PSG, Schalke, Juventus, Bayern München és Manchester United). A William Hill szakértője szerint annak az esélye, hogy mindezt figyelembe véve a sorsolás megismétlődjön, 1:1679 - ami még mindig rendkívül kevés, de nem annyira, mintha milliós oddszról lenne szó.

Forrás: AFP/Fabrice Coffrini
A próbasorsoláson is ugyanezek a párosítások jöttek ki

Az összeesküvés-elméletek hívei számára persze a véletlen nem magyarázat, ők meg vannak győződve arról, hogy az UEFA manipulálja a sorsolást, hogy minden körben legyen néhány olyan párosítás, amely közönség- és médiavonzó. Ráadásul nem ez az első eset, hogy a BL-sorsolásnál bundát kiáltanak: 2008-ban a negyeddöntőben merült fel a vád. Akkor néhány órával a sorsolás kezdete előtt a Liverpool Echo internetes fórumán valaki azt írta, hogy kiszivárgott a párosítás, és a bukmékereknél már nem is lehet fogadni, majd pontosan leírta a párharcokat. Az angol bulvárlapok persze lecsaptak az esetre, az UEFA szerint azonban csak annyiról volt szó, hogy a fórumozó véletlenül eltalálta a sorsolás végeredményét. Mivel itt már csak nyolc együttesről volt szó, ez már nem tűnik lehetetlennek, de ennek az oddsza is még mindig 1:119.

Mágneses és hűtött golyók

Gyakorlatilag nincs olyan sorsolás, amely valaki számára ne lenne gyanús, hiszen egyesek jól, mások pedig rosszul járnak. Nem csak az UEFA-nak, hanem a FIFA-nak is szembe kell ezzel néznie, elsősorban a világbajnokságoknál. Az, hogy a rendező ország általában valamiféle előnyt élvez (akkor is kiemelt, ha eredményei erre nem jogosítják, vagy éppen kevesebbet kell utaznia), már szinte elfogadott dolog, de az 1990-es világbajnokság előtt sokan úgy gondolták, hogy a rendező Olaszország túlságosan is könnyű csoportba került. Az Egyesült Államok, Ausztria, valamint a Cseh és Szlovák Köztársaság voltak az ellenfelei, mire az argentin szupersztár, Diego Maradona azzal vádolta a FIFA-t, hogy szándékosan alakította így a sorsolást. A csapatok nevét tartalmazó golyókat Olaszország ellenfeleinél Sophia Loren húzta ki - egyes vélemények szerint a megfelelő golyókba mágnest rejtettek, és a színésznő gyűrűje miatt azok szinte maguktól ugrottak a kezébe.

Forrás: AFP/Marcus Brandt
Matthaust (j) is meggyanúsították

Persze az olaszok sem mennek messzire egy kis bundavádért, ők a 2006-os, németországi vébé sorsolásakor álltak elő azzal, hogy a házigazda mellé szándékosan sorsoltak könnyű ellenfeleket. A németek Costa Rica ellen játszhatták a nyitómeccset, és a közép-amerikai csapatot Lothar Matthäus húzta ki. A sorsolásnál az egykori klasszis előbb megfogott egy gömböt, visszaejtette az urnába, majd kihúzott egy másikat, ez tartalmazta Costa Rica nevét. Az olasz tévécsatorna, a Sky Italia szerint a golyókat előzőleg hőkezelték, és az akkor éppen magyar szövetségi kapitány Matthäusnak annyi volt a dolga, hogy egy könnyű ellenfelet húzzon, de majdnem hibázott, lehet, hogy összekeverte, hogy a hideg vagy a meleg jelenti a gyenge csapatot.

www.globalsoccerapp.com