Vágólapra másolva!
Joseph Blatter FIFA-elnök a pontlevonást látja a legjobb módszernek a futballban előforduló rasszista megnyilvánulások kezelésére. A 76 éves sportvezető radikális megoldást javasol a probléma kezelésére.

A lelátókon megnyilvánuló rasszizmus két hete került ismét világszerte a figyelem középpontjába, mikor a Pro Patria-Milan barátságos meccsen Kevin-Prince Boateng levonult a pályáról, miután a hazai drukkerek folyamatosan kifütyülték és gúnyolták. Magyarországon viszont az kavart nagy vihart, hogy a FIFA csak zárt kapuk mögött engedi megrendezni a Románia elleni márciusi vb-selejtezőt, miután az augusztusi, Izrael elleni barátságos meccset folyamatos antiszemita megnyilvánulások kísérték.

"Sosem tudunk eleget tenni, hogy teljesen kiirtsuk a rasszizmust a futballból" - nyilatkozta Blatter a Sky Sportsnak. "Adott a példa, Nagy-Britanniában a modern stadionok, a szigorú szabályok és az oktatás segítségével felszámolták az erőszakot."

"Sokkal radikálisabb megoldás volna a pontlevonás, ez bármilyen más szankciónál erősebben hatna."

Blatter ugyanakkor a Boateng-féle tiltakozást nem támogatja: "Minden néző számára figyelmeztetés, ha egy meccset zárt kapuk mögött játszanak, amit viszont Boateng tett, az menekülés a probléma elől. Figyelemfelkeltésnek jó volt, amit tett, de nem ez a megoldás. Az élet semmilyen területén nem jelent megoldást elfutni a gondok elől."