Vágólapra másolva!
A Bayern München megerősítette, hogy a mostani szezon után Pep Guardiola lesz a klub vezetőedzője. A volt Barcelona-tréner 2016 júniusáig írt alá.

A 41 éves Guardiolát hírbe hozták már a Chelsea-vel, a Manchester Uniteddel, a Manchester Cityvel, az Arsenallal és a Paris Saint-Germainnel is. Brazíliában az elveszített olimpiai döntő után kisebb mozgalom indult azért, hogy Guardiola legyen a kapitány, Alex Ferguson pedig maga jelentette ki, hogy szívesen látná maga után a katalánt a ManUnited kispadján, és állítólag az orosz szövetségtől is volt megkeresése.

Forrás: AFP/Josep Lago

Végül azonban meglepetésre a Bayern Münchent választotta, amelynek kispadján a visszavonuló Jupp Heynckes helyét veszi majd át. Pedig Az angol sajtó még szerdán is arról írt, hogy a szakvezető Angliában fog edzősködni, a legesélyesebb befutónak a Manchester Cityt tartották, ő maga is azt mondta, hogy brit klubhoz vágyik.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség január 7-i díjátadó gálája előtt Zürichben azt mondta: egyelőre nem tudja, hol ül le ismét a kispadra, ám utalást tett rá, hogy Angliába szívesen menne, mert mindig is elbűvölte a brit labdarúgás légköre, közönsége és támogatói, és erős az ambíciója, hogy a Premier League valamelyik csapatát irányítsa.

"Pep Guardiola a világ egyik legsikeresebb edzője, és biztosak vagyunk abban, hogy nem csak a Bayern, de az egész német foci felemelkedéséhez hozzájárul majd" - nyilatkozta Karl-Heinz Rummenigge, a müncheniek vezérigazgatója.

"Csakis egy olyan kaliberű edző jöhetett szóba Heynckes utódjaként, mint amilyen Guardiola" - mondta a Bayern általános igazgatója, Uli Hoeness.

A Bayern jelenleg kilenc ponttal vezeti a Bundesligát, és februárban a legjobb 16 között az Arsenallal találkozik a Bajnokok Ligájában. A 67 éves Heynckes karácsony előtt jelezte a Bayern-vezetőknek, hogy nem szeretné meghosszabbítani lejáró szerződését.

Guardiola 2006 novemberében hagyott fel a labdarúgással, egy évre rá a Barcelona B csapatának lett az edzője. Újabb egy év elteltével Frank Rijkaardot váltotta az első csapat kispadján.

A katalán szakember vezetőedzőként a Barcelonával 2008 és 2012 között három bajnoki címet, két Bajnokok Ligáját, két spanyol Király-kupát, három spanyol Szuperkupát, két európai Szuperkupát és két klubvilágbajnoki címet nyert, ám a múlt évben bejelentette: egy ideig pihenni akar. Január elején viszont már azt közölte, hogy az idén újból edzősködni szeretne.