Vágólapra másolva!
José Mourinhót mindig is sokat kritizálták arrogáns és konfliktuskereső viselkedése miatt. Rajongói ezt azzal magyarázták, hogy így próbálja levenni a terhet a játékosairól, akik a korábbi csapatainál úgy küzdöttek érte, mintha vérszerződést kötöttek volna. A Real Madrid speciális közegében azonban máshogyan működnek a dolgok, Mourinho pedig mostanra talán a legfontosabb eszközét veszítette el, már nincs meg a kémia közte a játékosok között.

A Real Madrid a legutóbbi mérkőzését 2-0-ra nyerte, a Spanyol Kupa negyeddöntőjének első összecsapásán verte meg a Valenciát. A győzelem nagyobb különbségű is lehetett volna, azonban Cristiano Ronaldo tőle szokatlan módon két százszázalékos ziccert is elrontott. Mourinho a második elhibázott lehetőségnél rendkívül dühös volt, a lefújás után állítólag össze is szólalkozott honfitársával, akinek nem tetszett, hogy az edzője meccs közben többször is bekiabálva kritizálta.

Nemcsak edző, hanem barát is

Nem először derült ki, hogy Mourinho nincs jó viszonyban a játékosaival. Tavaly januárban a Marca arról írt, hogy összeveszett Iker Casillasszal és Sergio Ramosszal, utóbbi a vita hevében azt vágta a képébe, hogy sohasem volt profi játékos. Az előző szezonban begyűjtött bajnoki címmel látszólag elsimultak az ellentétek, ám miután a mostani szezonban a Barcelona fokozatosan elhúzott a Realtól, egyre nagyobb lett a feszültség a keret egyes tagjai és Mourinho között. Az edző először Sergio Ramost ültette a kispadra, majd a klub szent tehene, Casillas került sorra: a kihagyhatatlannak tartott kapust Mourinho szakmai okokra hivatkozva tette a cserék közé, noha éppen azokban a napokban őt választották meg a világ legjobb kapusának.

Forrás: AFP/Getty/Kevork Djansezian

Mindez szöges ellentétben áll azzal, ami Mourinho korábbi csapatainál történt. Eddig dolgozhatott bárhol, futballistái mindenhol tűzbe mentek érte, olykor könnyes szemmel beszéltek róla. Ez egyáltalán nem túlzás: a szemtanúk szerint Didier Drogba valóban nagyon elérzékenyült, amikor Mourinho a Chelsea-nél bejelentette távozását, a londoniak középpályása, Frank Lampard pedig így beszélt egykori edzőjéről: "Általában nem érzékenyülök el, tisztában vagyok azzal, hogy a futballban így mennek a dolgok - edzők jönnek és mennek. José esetében azonban többről volt szó: egy barát hagyott ott minket."

Materazzit is megríkatta

Az Internazionalénál hasonló volt a reakció, amikor kiderült, hogy Mourinho távozik. Az egész világot bejárta az a videofelvétel, amelyen a 2010-es, madridi Bajnokok Ligája-döntő után a tréner a Bernabéu stadionból távozva kipattant a kocsijából, és odament Marco Materazzihoz, majd egymás vállára borulva zokogtak. "Mourinho volt a legjobb. Az volt a titka, hogy éreztette a focistákkal: ők is a részesei a munkának, nélkülük nincsen siker" - mondta a kőkemény olasz hátvéd. Az Internél Mourinho nagyon odafigyelt a játékosaira, a meccsek előtt mindenkivel külön-külön beszélgetett, még az amúgy mindenkinek előszeretettel beszólogató Zlatan Ibrahimovic is elismerte, milyen nagyszerű érzékkel kezelte Mourinho a futballistákat, aminek köszönhetően még a legnagyobb egók is felsorakoztak mögötte.

Módszere a Chelsea-nél is működött, Lampard legalábbis ebben látta Mourinho sikereinek egyik legfontosabb összetevőjét. "Igazi csapatszellemet alakított ki, családias légkört, amivel extra teljesítményt tudott kihozni az együttesből. Közel került a focistákhoz, együtt dolgozott velük, és tisztelte őket, és ezért beszél róla minden korábbi játékosa ilyen dicsérően" - fogalmazott az angol középpályás, aki később azt is elismerte, nem sok hiányzott ahhoz, hogy kövesse Mourinhót Milánóba.

Forrás: AFP/Javier Soriano

Pedro León nem Maradona

Mourinhóra mindig jellemző volt, hogy a végletekig védte futballistáit, ennek érdekében bármikor hajlandó volt konfrontálódni az újságírókkal, a bírókkal vagy más klubok edzőivel. Mesterien manipulálta a sajtót, még Angliában is, hamar rá kellett azonban jönnie, hogy a Realnál ez nem olyan egyszerű: a klubnak ugyanis szinte házi újságírói vannak, akik szoros kapcsolatot ápolnak az egyesület vezetőivel és a focistákkal.

Még csak pár hónapja volt a Real trénere, amikor az Auxerre elleni BL-meccs előtti sajtótájékoztatón a Marca egyik munkatársa megkérdezte tőle, hogy Pedro León miért nincs még a keretben sem. Mourinho válasza önmagáért beszélt. "Nem kell indokolnom a hiányát. Ha az elnök úr kérdezi, neki válaszolok, de ő nem tette fel ezt a kérdést. Ön úgy beszél Pedro Leónról, mintha Zidane, Maradona vagy Di Stéfano lenne - pedig csak egy olyan focista, aki nemrég még a Getaféban futballozott."

Már ekkor megkezdődött egyfajta hatalmi harc közte és a játékosok között, ami normális körülmények között eleve elképzelhetetlen, de a Real Madrid ebből a szempontból is speciális klub. Mourinho korábbi csapatainál (legyen szó a Portóról, a Chelsea-ről vagy az Interről) csupa olyan focistával dolgozott, akik korábban semmilyen trófeát nem nyertek, vagy csak nagyon kevés sikerük volt. Ennek megfelelően sokkal könnyebben beálltak a sorba, elfogadták Mourinho sokszor rendkívül szigorú módszereit, és az általa megkövetelt fegyelmet. A Real spanyol válogatottjai azonban világ- és Európa-bajnokok, Casillas már a BL-t is megnyerte, és a jelek szerint a Mourinho-féle "a cél szentesíti az eszközt" felfogás egyáltalán nem jött be nála, főleg, hogy a rivális Barcelonában sok barátja szerepel.

A Marca előtt nincs titok

A válságot tovább mélyítette a spanyol sajtó, amely mindenről rendkívül alaposan beszámol a két sztárklub háza tájáról, még olyan dolgokról is, amelyek máshol soha nem kerülnek a nyilvánosság elé. A Mourinho és Ramos közötti ominózus vita a Marcában szóról szóra leírva jelent meg, hiába tiltotta ki a tréner az újságírókat az edzésekről. A sokszor a Real szócsövének tartott lap a cikkeivel képes befolyásolni a szurkolókat is, ha ők megírnak valamit, akkor az a nemzetközi sportsajtóban gyakran már kész tényként jelenik meg, még ha csak puszta spekulációról van is szó.

Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Címlapon közölték, amikor szeptemberben a Sevilla elleni vereség után Mourinho azt nyilatkozta: "Jelenleg nincsen csapatom. A szünetben kettőt cseréltem, de a legszívesebben hat játékost hoztam volna le", az viszont már nem került a címlapra, amikor Sergio Ramos az Ajax elleni, őszi BL-meccs előtt így beszélt az edzőről: "Volt, hogy különbözött a véleményünk, de szemtől szembe megbeszéltük a dolgot, és jelenleg nagyon jó a viszonyunk. Mourinho őszinte és nyitott, tisztelem a döntéseit, és véleményem szerint jelenleg ő a legjobb edző."

Korábban azt is sokan Mourinho szemére hányták, hogy a Realban két klikk alakult ki, a világ- és Európa-bajnok spanyol játékosok állítólag sokszor úgy érezték, hogy a portugál különítmény kivételezett helyzetben van az edzőnél. Idén azonban úgy tűnik, már a honfitársaival sem találja a hangot: a fegyelmezetlen Fabio Coentraóra egy fenyegetés kíséretében rótta ki a legsúlyosabb pénzbüntetést, ha pedig a szóváltás után Ronaldóval is elmérgesedik a viszonya, akkor valószínűleg menthetetlenül elfogy körülötte a levegő.