Vágólapra másolva!
Az FC Barcelona kapusának nem csak kézzel, hanem lábbal is jól kell bánnia a labdával, Víctor Valdés pedig remekül belenőtt ebbe a feladatba. Ő viszont legkésőbb 2014 nyarán távozik a klubtól, nem lesz könnyű megtalálnia az utódját.

A Barcelonáról nem hogy elsőre, de még másodikra vagy harmadikra sem az jut az ember eszébe, hogy ki a kapusa. A csapat tele van világklasszisokkal Daniel Alvestől, Carles Puyoltól kezdve Sergio Busquetsen és Xavin keresztül Andrés Iniestáig és Lionel Messiig.

Ilyen mezőnyjátékosok mellett szinte mellékes, hogy ki a Barca kapusa, de Víctor Valdés bejelentése, miszerint nem hosszabbítja meg a 2014-ben lejáró szerződését, vagyis legkésőbb másfél év múlva távozik, gondot okozhat a klubnak.

Casillasnál is jobb

A 31 éves Valdés szinte észrevétlenül a klubtörténet legeredményesebb kapusává nőtte ki magát. Gyakorlatilag 2003 óra alapember, összesen 483 tétmérkőzésen lépett pályára, amivel negyedik az örökranglistán Xavi, Puyol és Migueli mögött. Nyert öt bajnoki címet, két spanyol kupát, három Bajnokok Ligáját, valamint két Európai Szuperkupát és klubvilágbajnokságot.

A spanyol bajnokság legkevesebb gólt kapó kapusának járó Zamora-díjat öt alkalommal gyűjtötte be, ám ennek ellenére sohasem ismerték el igazán - jellemző, hogy a válogatottban csak 2010 júniusában mutatkozott be, mindössze tízszer védett. A világ legjobbjának tartott Iker Casillas időközben 143-szoros válogatott, és egyéni díjak egész sorát gyűjtötte be - 2012-ben például a FIFA-nál és az UEFA-nál ő került be az év csapatába.

Valdést azonban még a Barcelona hívei sem tudták igazán megkedvelni, még ha a kezdeti ellenérzéseket követően valamelyest már tisztelik is. A bravúrjait gyorsan elfelejtetik, viszont a hibáira sokáig emlékeznek, elég, ha csak a Real Madrid ellen esetre gondolunk, amikor egy hazaadott labdát nem tudott lekezelni, és Ángel di María gólt szerzett.


Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb futballistával ellentétben Valdés sohasem beszélt mellé a nyilvánosság előtt, mindig őszintének, néha túl direktnek tűnt. Már előző szerződéshosszabbításakor sem egyezett meg könnyen a klubbal, de végül megkapta az évi ötmillió eurós fizetést, amit szeretett volna. Ezúttal sem köntörfalazott: amikor a Barca megkezdte volna vele a tárgyalásokat a 2014-ben lejáró szerződése meghosszabbításáról, akkor szinte azonnal jelezte: nem érdekli a klub ajánlata.

Nem könnyű a Barca-kapus élete

Valdés már az év elején utalt arra, hogy gondolkodik a távozáson. Január 3-án egy sajtótájékoztatón az erre vonatkozó kérdésre így válaszolt: "Nem zárom ki, hogy kipróbáljam magam egy másik futballkultúrában. Régóta játszom a Barcában, ahol a kapusnak nehéz a dolga, hatalmas a nyomás, ráadásul folyamatosan megkérdőjelezték a tudásomat". Utóbbi kijelentés aligha a szakmai stábra vonatkozott, hiszen tíz éve kiszoríthatatlan a csapatból, hanem inkább a médiára és a közvéleményre, a szurkolókra.

Forrás: AFP
A Barca legeredményesebb kapusaként állhat tovább

Sokan azt gondolhatják, hogy a világ egyik, ha nem a legjobb együttesében nem nehéz védeni, azonban Valdés szavai is mutatják, hogy nem ez a helyzet. A Barcelona játékstílusából adódóan sokkal kevesebb lövés megy a kapujára, mint bármelyik más együttesnél (az előző idényben például 35 meccsen 59 védést kellett bemutatnia, míg Casillasnak 37 meccsen 84-ett), viszont az esetek többségében ez rögtön ziccert jelent az ellenfél számára.

Ez persze majd mindegyik nagycsapatnál így van, de a Barcánál ehhez még hozzájön az is, hogy kapusként nem csak annyi a dolga, hogy védje a lövéseket, lehúzza a beadásokat, és a neki visszapasszolt labdákat kirúgja a mezőnybe. Utóbbi ugyanis szinte tilos: a kapusnak ugyanúgy meg kell játszania a labdát, mint a mezőnyjátékosoknak - a különbség annyi, hogy itt a hibának sokkal súlyosabb következményei vannak.

A Valenciából érkezhet a megoldás

Utóbbiból következik, hogy nem lesz egyszerű megtalálni Valdés utódját, hiszen olyan kapust kell keresnie, aki lábbal is kifejezetten ügyes. Az egyik lehetőség, hogy az utánpótlás-csapatból építsenek be valakit, hiszen egy saját nevelésű pontosan tisztában van azzal, hogy egy Barca-kapusnak miként kell játszania.

A B csapatban jelenleg a 23 éves Oier Olazábal véd, de ha eddig nem sikerült felkerülnie az első csapat keretébe, akkor erre már kicsi az esély. Valószínűbb, hogy igazolni fognak valakit, és az El Mundo Deportivo értesülései szerint a két első számú jelölt a Manchester Unitedből David de Gea, illetve az AS Roma holland válogatottja, Maarten Stekelenburg.

Forrás: AFP
Stekelenburg nem fér be a Romába, de a Barcának jó lehet

Utóbbi mostanában a lelátóra szorult Rómában, ami megkönnyíti a megszerzését, és korábbi Ajax-kapusként a Barca-stílus sem olyan idegen a számára. A másik barcelonai sportlap, a Sport ennél tágabb kört jelölt meg lehetséges Valdés-utódként: szerintük a Borussia Mönchengladbachban szereplő Marc-André ter Stegen, az Atlético Madridban remeklő Thibaut Courtois, valamint a valenciai Vicente Guaita is ott van a kiszemeltek között. Az újság rögtönzött felmérése szerint az olvasók legszívesebben Guaitát látnák a Barca kapujában, és mivel ő jelenlegi csapatában szintén csak csere a brazil Diego Alves mögött, így a megszerzése nem lehet olyan bonyolult.

Közben az is felmerült, hogy éppen Pep Guardiola új csapatától, a Bayern Münchentől érkezhet majd a Valdés-utód. A 26 éves Manuel Neuert ugyan nehezen fogadták be Münchenben, mivel a nagy rivális Schalkétől érkezett, mára a szurkolók is belátják, hogy kulcsjátékosa lett a Bayernnek, amely 18 bajnokin mindössze hét gólt kapott. A szurkolók a hírre egyöntetűen úgy reagáltak: "Csak nehogy elvigyék Neuert a csapatunktól!"

www.globalsoccerapp.com