Vágólapra másolva!
Váratlan fordulatot vett Eufemiano Fuentes hétfőn kezdődött madridi pere, a doppingdoktorként elhíresült orvos szerdán hiába ajánlotta fel, hogy közzéteszi az összes olyan sportoló nevét, akivel foglalkozott.

Fuentes egy lista segítségével hajlandó lett volna beazonosítani azokat a teniszezőket, atlétákat, bokszolókat és focistákat, akikkel dolga volt, de ezt Julia Santamaria bírónő visszautasította.

A Telegraph beszámolója szerint az olasz doppingügynökség (CONI) ügyvéde azonnal megkérte a bírónőt, hogy fogadja el Fuentes ajánlatát. A bírónő ezt újra elutasította, ugyanakkor elfogadta a jelenlevő ügyvédek tiltakozását, és tíz percre megszakította a tárgyalást.

"Fuentes magától felajánlja, hogy megadja a neveket, erre a bíró elutasítja, hogy rákérdezzen. Ez hihetetlen" - nyilatkozta az olasz ügyvéd.

A botrány 2006 májusában pattant ki, amikor egy razzia során számos doppingkészítményt és mintegy kétszáz vértasakot foglalt le a rendőrség több madridi lakásban.

Később kiderült, hogy Fuentes többek között világhírű kerékpárosokkal, Jan Ullrichhal, Ivan Bassóval, Oscar Sevillával, Alejandro Valverdével, Jörg Jakschéval, atlétákkal, valamint labdarúgókkal és más sportolókkal is kapcsolatban állt.

Fuentes mellett testvére, az ugyancsak orvos Yolanda, az Once és a Liberty Seguros kerékpárcsapatot korábban igazgató Manolo Saiz, valamint a Kelme istálló két vezetője, Vicente Belda és Ignacio Labarta a gyanúsított.

Fuentes azt állítja, hogy az ő módszerei nem minősülnek doppingolásnak, ő nem tiltott eszközökkel éri el a versenyzők teljesítményének fokozását.