Vágólapra másolva!
A 20 éven aluliak dél-amerikai bajnokságán egy 25 éves, egyébként ecuadori játékos szerepelt a perui válogatottban. Nem először fordul elő a kontinensen, hogy valaki hamis identitással játszott egy korosztályos tornán, Afrikában pedig éveken keresztül szinte szervezett formában ment a csalás.

A jelenleg is zajló U20-as Copa América már eddig is hozott váratlan fordulatokat. A kontinens két vezető futballhatalma, Argentína és Brazília sem jutott be a második szakaszba (Brazília szégyenszemre utolsó, azaz ötödik lett csoportjában), vagyis ezen a szinten jelenleg nincsenek ott a legjobb válogatottak között Dél-Amerikában. Peru viszont igen, azonban a hátralévő mérkőzéseken már nem számíthat Max Barriosra, mivel kiderült róla, hogy valójában Juan Carlos Espinoza Mercadónak hívják, ecuadori, és 25 éves.

U20-as világbajnok 25 évesen

A nevezési papírok szerint 1995. szeptember 15-én született, vagyis mindössze 17 éves Barriosról a Peru-Ecuador meccsen az ecuadori csapat egyik tagja jelentette ki, hogy már látta őt, de akkor még nem így hívták, ráadásul sokkal idősebb.

Forrás: AFP/Alejandro Pagni
Barrios (jobbra) akkor kezdhetett aggódni, amikor kiderült, hogy Ecuadorral játszanak

Az egyik ecuadori egyesület, az Universitaria de Loja elnöke, Jaime Villavicencio hamarosan igazolta, hogy valójában Juan Carlos Espinoza Mercadóról van szó, aki 1987-es születésű, és éveken keresztül játszott az ecuadori bajnokságban. A jelek szerint egy váratlan ötlettől vezérelve átment Peruba, és hamis papírokkal eladta magát a Juan Aurich nevű klubnak, ahonnan aztán behívták a korosztályos válogatottba. Így került az U20-as Copa Américára, a nála öt-hat évvel fiatalabbak közé.

A jelenség Dél-Amerikában gyakoribb, mint gondolnánk, és időnként egészen messzire lehet jutni a hamis identitás révén. A 2003-ban U20-as világbajnokságot nyert brazil válogatott egyik tagjáról, a középpályás Carlos Albertóról három évvel később derült ki, hogy valójában nem 1983-ban, hanem 1978-ban született. Mindez akkor került napvilágra, amikor 2006-ban a Sao Paulo FC le akarta igazolni a Figueirensétől, és a klub egyik hivatalnoka alaposabban utánanézett az iratainak. A jelenleg is az olasz élvonalban, a Chievo Veronában futballozó Luciano pedig a karrierje elején még Eribertóként játszott, és valós életkoránál négy évvel fiatalabbnak adta ki magát. Mindez talán ki sem derült volna, ha nem vallja be az igazat a felesége biztatására, akinek elege volt abból, hogy a férje állandóan összerezzen, amikor elhaladnak egy rendőrautó mellett.

Forrás: AFP/Emilio Andreoli
Luciano felszabadulhatott a vallomás után

Ki volt a legfiatalabb?

A jelenség igazi melegágyának azonban Afrika számít, annak ellenére, hogy Dél-Amerikával ellentétben itt egyetlen csalás sem bizonyosodott be. A korosztályos világbajnokságokon visszatérő vád volt az afrikaiakkal szemben, hogy túlkoros játékosokat is pályára küldtek, és ez a sikerük titka - az első hat U17-es világbajnokságból négyet ők nyertek -, időnként pedig az Európában komoly karriert befutó játékosoknál is felmerült a gyanú. Obafemi Martins például az útlevele szerint 1984. október 28-án született, azonban a nigériai szövetség honlapján 1978. május elsejét jelölték meg születési dátumként. A szövetség ekkor elvitte a balhét, mondván, ők követtek el adminisztrációs hibát, de Martinsnak sokáig magyarázkodnia kellett.

Rendkívül érdekes a togói Souleymane Maman esete is, őt a FIFA úgy tartja nyilván, mint a legfiatalabb futballistát, aki vb-selejtezőn pályára lépett. A nemzetközi szövetség adatai szerint a középpályás mindössze 13 éves és 310 napos volt, amikor 2001. május 6-án Zambia ellen szerepelt. Ez azt jelentené, hogy 1987. június 30-án született, miközben a hivatalos papírjai szerint két évvel és tíz nappal korábban látta meg a napvilágot. A FIFA-nál ennek ellenére továbbra is ő a csúcstartó. 2008-ban pedig az Everton edzőjének, David Moyesnak kellett magyarázkodnia, amikor a Brann Bergen elleni mesterhármast követően azt nyilatkozta nigériai támadójáról, Yakubu Aiyegbeniről: "Még csak 25 éves, igaz, nigériai számítással, vagyis ha tényleg ennyi idős, akkor van még pár jó éve."

A szövetség volt elnöke is elismerte a csalást

Dél-Amerikában rendszerint egyedi esetekről van szó: Luciano vagy Carlos Alberto alighanem jogosan gondolta azt, hogy pár évvel fiatalabban több esélye van arra, hogy profiként befusson. Mindketten ezért hamisították meg az útlevelüket, mielőtt bekerültek volna egy profi egyesület utánpótlásába - Lucianót a Palmeiras aligha hívta volna próbajátékra 20 évesen, egy 16 éves tehetséget azonban szívesen láttak a csapatban. Mind ő, mind Carlos Alberto, mind pedig a bevezetőben említett Barrios esetében a hazai szövetség nem tudott a dologról, őket is megvezették.

Afrikában ugyanakkor még manapság is sokkal nehezebb hiteles dokumentumokat szerezni, és egyes vélemények szerint néhány országban ezt tudatosan kihasználják annak érdekében, hogy a korosztályos tornákon sikeresek legyenek. Az 1999-ben három hónapon keresztül a Nigériai Labdarúgó-szövetséget irányító Anthony Kojo Williams 2010-ben például kategorikusan kijelentette az Africa Kicks című, BBC által készített rádiós dokumentumműsorban: "Tudom, hogy túlkorosokat szerepeltetünk a korosztályos tornákon. Az az igazság, hogy állandóan csalunk." Amikor pedig 2011-ben az afrikai SuperSport tévécsatorna nézői megkérdezték az elefántcsontparti edzőt és televíziós szakkommentátort, Mamadou Gayét, hogy szerinte melyik csapat esélyes az U17-es vébén, azt válaszolta: "Bármelyik afrikai együttes nyerhet, mert ezen a szinten szeretünk csalni az életkorral."

A problémával a FIFA is hamar szembesült, de úgy tűnik, sikerült is megoldást találnia. 2009 augusztusában bejelentették, hogy az október végén kezdődő U17-es világbajnokságon nemcsak doppingvizsgálatot végeznek majd a játékosokon, hanem szúrópróbaszerűen MRI-tesztet hajtanak végre. A szervezet közleménye szerint ennek segítségével tökéletesen meg lehet állapítani, hogy az adott játékos jogosult-e a részvételre. A rendező Nigéria illetékesei maguk is elvégezték a vizsgálatot, és az eredmény mellbevágó volt: az előzetesen összehívott 38 fős keretből 15 játékost haza kellett küldeni. Az ugyanabban az évben U17-es Afrika-kupát nyert gambiai csapat tagjai közül szintén többen megbuktak az életkori vizsgálaton, amit még a gambiai szövetség elnöke, Seedy Kinteh is elismert.

www.globalsoccerapp.com