Vágólapra másolva!
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) a Manchester Cityt és a Paris Saint-Germaint is azzal fenyegette meg, hogy kizárja őket a Bajnokok Ligájából, ha megpróbálnak trükközni a pénzügyi fair play teljesítésekor.

Az UEFA mindkét klubbal közölte, kivizsgálja a szponzori szerződéseiket, hogy megállapítsa, megsértették-e a csapatok pénzügyi tevékenységére vonatkozó szabályozásokat. Ezek lényege az, hogy a klubok csak annyit költsenek, amennyi bevételük van. Az UEFA ezzel akarja megvédeni az európai klubfutball hosszú távú fenntarthatóságát és hitelességét, csökkentve az átigazolási díjakat, illetve a játékosok fizetését.

A City egy tíz évre szóló 350 millió fontos támogatási szerződést kötött az Etihad légitársasággal, melynek alapítója egyben a klub tulajdonosa is. A PSG esetében ennél is nagyobb összegekről van szó, a tulajdonos Katari Befektetési Hatóság évente 200 millió fontot kap a Katari Turisztikai Társaságtól 2016-ig.

Ezek az ügyletek a Telegraph internetes oldala szerint a pénzügyi fair play kijátszását jelentik.

Az UEFA főtitkára, Gianni Infantino elmondta, hiba lenne előre megítélni ezeket az adatokat, de hozzátette: "Be kell tudni mutatniuk, hogy a költségeiket manipulációk nélkül fedezni tudják a bevételeikkel. Ha bármilyen hibát találunk, szankciók következnek."

Infantino hangsúlyozta, az UEFA nem fog habozni, ha egy nagy klubot kell eltiltania valamelyik versenysorozatából. "Nem leszünk boldogok, de meg fogjuk tenni" - fogalmazott a vezető.