Vágólapra másolva!
A görög labdarúgó-bajnokság első két helyezettjénél jelenleg egyaránt magyar kapus véd, Lencse László pedig a télen igazolt Görögországba, de a Super League már korántsem olyan erős, mint néhány évvel ezelőtt, aminek anyagi okai vannak. A legjobb görög játékosok gyakorlatilag menekülnek a ligából, és a magyarok közül is voltak, akik jobbnak látták továbbállni.

Jó érzés rápillantani a görög bajnoki tabellára, hiszen az első két helyen egyaránt olyan csapat áll, amelyikben szerepel magyar játékos. A listavezető Olimpiakosz kapuját a legutóbbi fordulóban Megyeri Balázs védte, a második helyezett Aszterasz Tripolisznál pedig Fülöp Márton állt a kapuban, és az utóbbi klub a télen kölcsönvette Lencse Lászlót is. Az összképen csak az ront, hogy a görög klubfutball manapság már korántsem olyan erős, mint néhány évvel korábban.

Forrás: AFP/Alexander Nemenov
Megyeri visszaverekedte magát a kezdőbe

Détárit még kritizálták

A magyar játékosok és a görög élvonal kapcsolata gyakorlatilag Esterházy Mártonnal kezdődött, aki az 1980-as évek közepén nagy kedvenc volt az AEK Athénnál, később pedig Détári Lajos, Boda Imre és Katzenbach Imre is légióskodott a görögöknél - Boda 1989-ben még a gólkirályi címet is megszerezte.

Détári ugyanakkor rengeteg kritikát kapott, mert nem valamelyik európai élcsapathoz, hanem az Olimpiakoszhoz igazolt az Eintracht Frankfurttól - általános hazai vélekedés szerint a pénzt választotta a komolyabb karrier helyett, pedig ebben a korabeli sportvezetésnek, illetve a frankfurti klubnak sokkal nagyobb szerepe volt. Összességében elmondható, hogy az 1980-as évek végén a görög labdarúgás elismertsége nem volt túl magas Magyarországon, amikor pedig egyre erősebb lett, a magyar játékosok úgy koptak ki egyre inkább a görög bajnokságból.

Az elmúlt időszakban Németh Krisztián, Szélesi Zoltán és Rudolf Gergely is játszott Görögországban, de közülük ketten már magyar csapatban vannak, míg Németh Hollandiában folytatta a légióskodást. Némethet még a Liverpool adta kölcsön az AEK Athénnak (12 meccs, 3 gól), majd az Olimpiakosz szerződtette, ott azonban három-négy meccsen kapott csak lehetőséget, akkor is csak 10-20 perceket.

Forrás: EPA
Némethnek jót tett, hogy elszakadt Görögországtól

A Volosz volt a következő csapata, ahol 13 meccsen 1 gólig jutott, pedig úgy vitték oda, hogy állandó helye lesz a kezdőben, aztán egy MTK-s kitérő után úgy tűnt, a PAS Gianninához igazolt, ám végül ez meghiúsult. "Jót tett nekem, hogy elszakadtam Görögországtól, és új impulzusok érnek. Amikor játszottam, szerettem Görögországban lenni, de amikor nem, az nehéz időszak volt" - nyilatkozta később az [origo]-nak.

A jelenleg Újpesten játszó Szélesi a Volosz játékosa volt a 2010/2011-es idényben, majd 2011 őszén azért távozott, mert csapatát a bundabotrányban vakó érintettség miatt visszasorolták a negyedosztályba. A korábban Németországban és Franciaországban is légióskodó Szélesi 2011 májusában még azt mondta, a görög bajnokság első nyolc csapata a Bundesligában vagy a Ligue 1-ben is megállná a helyét. Rudolfot az olasz Genoa adta kölcsön a Panathinaikosznak, amelyet 2011 decemberében élete legnagyobb klubjának nevezett.

"Ugyanazt tudom elmondani, amit a nyugati csapatokban játszó magyarok is mindig elmondanak, hogy itt csak a focival kell törődni, minden kérésemet lesik, ha bármire szükségem van, azonnal intézkednek, segítenek a beilleszkedésben, mindenre odafigyelnek" - nyilatkozta akkor az [origo]-nak. A sérülésektől sújtott Rudolf végül összesen csak nyolc bajnokin játszott, tavaly nyáron pedig visszatért a Genoához, ahonnan szeptemberben a Diósgyőrhöz igazolt.

Fogy a pénz a görögöknél

A 2000-es évek elejétől a görög drukkerek hozzászokhattak, hogy a bajnokságban nemzetközileg is elismert sztárok szerepelnek. A tradicionális nagycsapatok a topligákból, illetve Dél-Amerikából igazoltak olyan neveket, mint Rivaldo, Gilberto Silva, Djibril Cissé vagy Eidur Gudjohnsen.

A Panathinaikosz 2009 nyarán 8,5 millió eurót adott az Olympique Marseille-nek Cisséért, az Olimpiakosz egy évvel később hatmillió euróért szerződtette a Liverpool spanyol szélsőjét, Albert Rierát. Ők is szívesen mentek Görögországba, hiszen jó fizetést kaptak, és megvolt az esélyük arra, hogy megmutassák magukat a nemzetközi porondon is. A görög bajnokság 2006-ban a nyolcadik helyen állt az UEFA ranglistáján, az országnak két garantált helye volt a Bajnokok Ligája főtábláján.

Forrás: AFP/Aris Messinis
Rivaldót szerették az AEK-nél

A görög gazdaságot sújtó válság azonban a labdarúgásra is hatással volt, így a helyzet alaposan megváltozott. A mostani szezon két átigazolási idényében, vagyis tavaly nyáron és idén januárban a 16 élvonalbeli klub csupán 5,6 millió eurót költött új focistákra - ugyanez az összeg az előző szezonban 15 millió euró volt, a 2009-2010-es idényben pedig kis híján elérte a 38 milliót.

Hogy a mostani költés mennyire kevés, azt mutatja, hogy például Romániában 9,7, Svájcban 15,6, Ausztriában 18 millió eurót költöttek hasonló célból, és akkor az általában a görög ligához hasonlóan az európai középmezőnyhöz sorolt belga, holland vagy portugál élvonalat még nem is említettük. Ráadásul ebből az 5,6 millióból 3,5-öt a bajnokságból kiemelkedő Olimpiakosz adta ki, mellette csak a Panathinaikosz, a PAOK Szaloniki, az AEK Athén és a Plataniasz vásárolt - a többi klub kizárólag ingyen igazolásokban és kölcsönszerződésekben volt érdekelt.

A költségcsökkentés ráadásul nem csak az átigazolásoknál, hanem a fizetéseknél is érződik. A Goal News nevű újság felmérése szerint az élvonalbeli csapatok teljes éves bérköltsége (a három újonc nélkül) az előző szezonhoz képest átlagosan 44,7 százalékkal csökkent, 93 millió euróról 50 millió euróra zsugorodott, amiből 18 millió az Olimpiakoszé. A Kerkyránál viszont az éves bérköltség mindössze 600 ezer euró, nem csoda, hogy a külföldi játékosok számára már korántsem olyan vonzó a görög liga, mint korábban. A légiósok száma jelentősen csökkent is: míg az előző idényben a játékosok majd fele külföldi volt, most mindössze a 30,5 százalékuk az.

A legjobbak menekülnek

Hosszú távon ez akár még jót is tehet a görög futballal, hiszen a fiatal, hazai nevelésű játékosok több lehetőséget kapnak, és a bajnokságnak még mindig viszonylag jó a híre Európában, vagyis bizonyos szempontból ugródeszkaként is funkcionálhat az erősebb ligák felé - ami viszont egyben azt is jelenti, hogy a jobb játékosok valósággal menekülnek az országból.

Forrás: AFP/Daniel Mihailescu
Toroszidisz az Eb-n is játszott a görög válogatottban

A görög szaksajtó számára a tendencia főleg most januárban vált nyilvánvalóvá, amikor olyan egykori vagy jelenlegi válogatottak szerződtek külföldre, mint Vaszilisz Toroszidisz (AS Roma), Lukasz Vintra (Levante), Nikolaosz Szpiropulosz (Chievo Verona), Lazarosz Hrisztodopulosz (Bologna) és Panajotisz Lagosz (Vorszkla Poltava) - és közülük csak Toroszidiszért kértek pénzt, ő is mindössze 400 ezer euróért kelt el.

A tavaly nyáron a Panathinaikoszból a Parmába szerződött Szotirisz Ninisznek kifejezetten lesújtó a véleménye a hazai bajnokságról. A 22 éves szélső így fogalmazott: "A görög ligában nagyon alacsony a színvonal, csak külföldön lehet igazán megtanulni focizni. A görög játékosoknak azonnal külföldre kell igazolniuk, amint tehetik".

www.globalsoccerapp.com