Vágólapra másolva!

Ázsiában nagyságrendekkel nagyobb a bundázók nyeresége

Csupán a jéghegy csúcsát jelenti a nemzetközi labdarúgó bundabotrányban feltárt bundaügyek száma egy korrupcióellenes szervezet vezetője szerint. A szakember úgy véli, a felderített nyolcmillió eurós haszonnak a százszorosát tehették zsebre az illegális fogadók az ázsiai piacon a vizsgált időszakban.

"A nyolcmillió euró elenyésző összeg ahhoz képest, amit Ázsiában ez idő alatt kerestek a csalók" - mondta Chris Eaton, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) korábbi biztonsági vezetője, aki szerint naponta hárommilliárd euró értékben fogadnak világszerte sporteseményekre, s ennek az összegnek a nagy részét a Föld legnépesebb kontinensén játsszák meg.

Eaton szerint mindenkinek muszáj foglalkoznia a problémával, amit az ázsiai illegális fogadások jelentenek.

A kontinensen már nagyon régóta komoly gond a fogadási csalás, és ugyan az érintett ázsiai országokban próbálnak harcolni a csalók ellen, csak részsikereket érnek el. Malajziában például az 1990-es években több mint 100 játékost tiltottak el a helyi bundabotrány kapcsán, tavaly pedig 18 junior futballistát büntettek bundázás miatt. Dél-Koreában néhány hete 41 élvonalbeli játékost tiltottak el örökre, annak a botránynak végén, amely miatt a helyi kormány a pontvadászat beszüntetésével is megfenyegette a szövetséget.

A korábbi ausztrál válogatott labdarúgó, Craig Foster a Sydney Morning Heraldban megjelent szerdai írásában fejtette ki, hogy amikor az 1990-es évek elején játszott Dél-kelet Ázsiában, azzal szembesült, hogy ott a futball része a csalás.

"Olyan közegbe kerültem, ahol a játékosok nem a győzelemért vagy a csapatukért léptek pályára, hanem különböző fogadási szindikátusok fizettek nekik, hogy a megfelelő eredmények szülessenek a meccseken" - írta Foster.

Az Europol hétfői sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a nemzetközi bundabotrányban egy nemzetközi bűnszervezet a gyanú szerint az Európai Unió országaiban mintegy 380, Európán kívül pedig további 300 futballmérkőzést bundázott meg. Magyarországon ötven embert gyanúsítottak meg 33 labdarúgó-mérkőzés eredményének manipulálása és az ezzel kapcsolatos fogadási csalás ügyében.