Vágólapra másolva!
Szigorúbb doppingellenőrzést szeretne a futballban Arsene Wenger, az Arsenal edzője, aki nem elégedett a jelenlegi vizsgálatokkal. Rafael Nadal közben arról nyilatkozott, hogy nem érti, a spanyol igazságszolgáltatás miért nem kíváncsi arra, hogy kikkel dolgozott a doppingdoktornak nevezett Eufemiano Fuentes.

"Az UEFA doppingellenőrei nem vesznek vért, csak vizeletmintát. Sokszor kértem már, hogy változtassunk ezen" - nyilatkozta Wenger a Sunnak. "Időnként két órát is várni kell egy-egy meccs után, a vérvétel tehát sokkal gyorsabb lenne."

"Remélem, a fociban nem lesz nagy probléma a dopping, de szigorítanunk kellene a kontrollt. Az UEFA készen áll erre, ám előbb mindenkinek bele kellene egyeznie, hogy vért kell adnia. Nem vagyunk elég szigorúak. Nehezen hiszem el, hogy egy vébén pályára lép 740 játékos, de a problémák száma nulla."

Madridban jelenleg is zajlik Eufemiano Fuentes doktor pere, aki kijelentette, hogy a nála lévő kétszáz vérmintának csak ötödét adták kerékpárosok, a többiek zömmel focisták, teniszezők és bokszolók voltak.

"Fuentestől csak azt kérdezi a bíróság, hogyan működött a doppingolás. Az egyáltalán nem érdekli őket, hogy ki doppingolt" - tette hozzá az Arsenal edzője.

Rafael Nadal elsősorban a nevek említését hiányolja. A hét hónap után visszatért teniszező Chilében nyilatkozott honfitársa madridi peréről. A spanyol játékos tavaly július óta nem játszott, mégis hatszor vettek tőle vért ebben az időszakban.

"Nyilvánossá kellene tenni, kitől milyen gyakran vesznek mintát. Nekem nincs mit megindokolnom, sok tesztet elvégeztettek velem, miközben nem is játszottam."

"Fontos volna az egyensúly, hogy elkapják a csalókat, de közben tiszteljék a sportolókat. Az én szempontomból az utóbbi nem mindig teljesült. A tesztek nyilvánosságra hozatala viszont segítheti megtisztítani a sportot" - mondta Nadal.

"Azt sem értem, mi történik a madridi bíróságon. Miért nem kérdeznek rá Fuentesnél a nevekre, ha már ő nem adja ki őket? Amíg nincsenek nevek, a spanyol sportolók gyanúsak lesznek."