Vágólapra másolva!
Komoly előnyre tett szert az eltökélten focizó Milan a Bajnokok Ligája-nyolcaddöntőben a Barcelona ellen. A 2-0 és a mutatott játék akár a Camp Nouban is elég lehet az olaszoknak. A nap másik meccsén a Galatasaray hamar előnybe került a Schalke ellen, ám a németek egyenlítettek, így esélyesebben várják a gelsenkircheni visszavágót.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, 1. mérkőzés:
AC Milan (olasz) - Barcelona (spanyol) 2-0 (0-0) - élő közvetítés
Milánó, San Siro
v.: Thomson (skót)
Milan: Abbiati - Abate, Zapata, Mexes, Constant - Montolivo, Ambrosini, Muntari - Boateng, Pazzini (Niang, 75.), El Shaarawy (Traoré, 88.).
Barcelona: Víctor Valdés - Dani Alves, Piqué, Puyol (Mascherano, 88.), Jordi Alba - Fabregas (Alexis Sánchez, 62.), Busquets, Xavi - Pedro, Messi, Iniesta.
gól: Boateng (57.), Muntari (81.)
sárga lap: Mexes (24.), Traoré (92.), illetve Busquets (54.), Piqué (58.)

A heti négy BL-nyolcaddöntő közül egyértelműen a Milan-Barcelona összecsapást előzte meg a legnagyobb várakozás. A telt házas San Siróba még a világelső teniszező, Novak Djokovic is kilátogatott, valamint Filippo Inzaghi, aki először ment ki a stadionba az előző idény vége óta, azaz mióta befejezte a focit.

Biztonsági taktikával válaszolt a tiki-takára a Milan, a Barcelona uralta az első félidőt, ahogy haladt előre az idő, egyre nagyobb fölénybe került a mezőnyben, a játékrész végére a labda jellemzően a Milan-tizenhatos előterében vándorolt.

Csakhogy közben a szívósan és fegyelmezetten védekező Milan nem sok esélyt adott a katalánoknak, mi több, veszélyes támadásokra is futotta az erejéből. A legnagyobb lehetőség El Shaarawy kiugratásánál adódott, de hosszan tolta meg a labdát, épp, mikor ziccerbe került volna. Boateng egy szöglet után reflexszerű perdítéssel veszélyeztette a hosszú oldalt, látszott, hogy a Milan nagyon eltökélt, de kérdésesnek tűnt, bírja-e majd a katalán nyomást.

Fordulás után egy darabig a megszokott mederben folyt tovább a játék, ám idővel a Barcát elkezdhette nyomasztani a tehetetlenség. A precíziós passzokba itt-ott hiba csúszott, valódi helyzetekig el sem jutottak, Messi mintha a pályán sem lett volna. Mindez azonban nem feltétlenül vezetett volna vereséghez, ha a Milan nem játszik elöl ennyire határozottan.

Az 57. percben egy szerencsés szabadrúgás után vezetést szerzett a Milan, Montolivo megpattanó lövése után Boateng a bal alsóba lőtt.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=JIsTTj4RNTb4sz3V


Fabregas helyére gyorsan bejött Alexis Sánchez, ám ez semmin nem változtatott. Mi több, a Barca percről percre haloványabbnak tűnt, ezúttal nem őrölte fel az ellenfelét a tiki-takával, inkább még őket zökkentette ki a feltörhetetlen hazai védelem.

A 66. percben Puyol nagyon csúnyán összefejelt Pazzinivel, nagy nehezen visszatért a veterán katalán, ám pár perccel később meglépett mellette a friss Niang, El Shaarawyhoz tálalt, aki tovább löbbölt Muntarihoz, ő pedig másodszor is a bal alsóba külte a labdát.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=vMHlRRrP7jzEWGIQ


A hajrában az elmúlt években megszokottakkal ellentétben a Barca semmiféle nyomást nem tudott kifejteni, sőt időnként ollézott a hazai közönség, a csúcsrangadó végén - ahogy a Gazzetta dello Sport írta - a paradicsomban érezhette magát a Milan.

A 2-0 jelentős előny a visszavágóra, de nem az ilyen párharcokban megszokott okokból, sokkal inkább azért, mert a Milan olyan játékot tudott nyújtani szerda este, amivel rászolgált a katalán óriás megleckéztetésére. Sokat elárul a foci iránti alázatról Ambrosini közvetlenül lefújás után tett meglepően reális nyilatkozata: "A Barcelona többet mutatott a fociból, az első félidőben legalábbis többet volt náluk a labda. Nem gondoltunk arra, hogy a Barca felőröl bennünket, extázisban játszottunk, a vége pedig egészen fantasztikusra sikeredett."

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, 1. mérkőzés:
Galasaray (török) - Schalke (német) 1-1 (1-1) - élő közvetítés
Isztambul, Türk Telekom Arena
v.: Collum (skót)
Galatasaray: Muslera - Sabri Sarioglu (Umut Bulut, 84.), Semih Kaya, Nounkeu, Riera - Hamit Altintop (Eboué, 66.), Felipe Melo, Selcuk Inan, Sneijder (Amrabat, 46.) - Burak Yilmaz, Drogba.
Schalke: Hildebrand - Höger, Höwedes, Matip, Kolasinac - Draxler (Barnetta, 84.), Jones, Neustädter, Bastos - Farfán, Huntelaar (Pukki, 76.).
gól: Burak Yilmaz (12.), illetve Jones (45.)
sárga lap: Muslera (17.), Amrabat (48.), Nounkeu (68.), illetve Jones (35.), Kolasinac (78.), Höger (84.)

Azok után, hogy a Galatasaray télen megszerezte az Internél mellőzött Wesley Sneijdert és a Kínából elvágyódó Didier Drogbát, a török csapat nagyon jó esélyekkel várhatta a Schalke elleni nyolcaddöntőt, főleg, hogy a németek pocsék formában voltak, legutóbbi tizenkét mérkőzésükből csak egyet nyertek meg. Drogba és Sneijder is a kezdőben kapott helyet, de nem ők, hanem a csoportkörben hatszor eredményes Burak Yilmaz volt a főszereplő a 12. percben: sarokkal emelte át a labdát Höwedes felett Selcuk Inan passza után, majd pazar lövéssel zárta le az akciót.

Forrás: AFP/Ozan Kose
Burak Yilmaz hét meccsen hét gólt szerzett eddig a BL-ben

A Schalke szinte azonnal egyenlíthetett volna, de Höwedes fejese után a hosszú oldalon Huntelaar és Matip egymást zavarta, ahelyett, hogy valamelyikük bepasszolta volna a labdát az üres kapuba két lépésről.

Nagyon mozgalmas volt az első húsz perc vége, előbb Hamit Altintop bikázta telibe a lécet nagy ziccerben, majd Semih Kaya vette be kis híján a saját kapuját. Bár a labdabirtoklás közel egyenlő volt, a Schalke támadásai lendületesebbnek tűntek, és a félidő végén egy labdavesztés után villámgyors kontrát vezettek a németek, aminek végén Jones lőtt a léc alá.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=EM33UW9Fbd5xwR2X


A második félidőben sokáig csak helyzetek nélkül brusztoltak a felek, majd a hajrára felpörögtek az események, Burak Yilmaz centikkel lőtt a jobb sarok mellé, majd Sabri nagy bombáját tolta fölé Hildebrand. A végén maradt az 1-1, ami a Schalke esélyeit növelte a nyolc közé jutásra.