Társoldalunk:

Az MLSZ bekeményít a gyalázkodó rigmusok ellen

2013.03.01. 9:44

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) az NB I mérkőzésein az európai szövetség (UEFA) háromlépcsős gyakorlatát vezeti be a stadionokban időről-időre tapasztalható tömeges, ismétlődő sportszerűtlen megnyilvánulásokkal szemben.

Az MLSZ honlapjának pénteki beszámolója szerint az UEFA irányelvének alkalmazása március 31-én indul, addig pedig a szövetség eljuttatja a klubok számára a pontos és részletes intézkedési tervet.

"Áprilistól kezdődően, amennyiben a bajnoki mérkőzések lebonyolításáért felelős személyek sportszerűtlen szurkolói magatartást tapasztalnak, a játékvezetők első lépcsőben megszakítják a mérkőzést. Amennyiben a sportszerűtlen viselkedés folytatódik, felfüggesztik, végül beszüntetik a játékot" - olvasható az MLSZ állásfoglalásában, amelyből kiderül, a beszüntetett mérkőzések ügyében a fegyelmi bizottság hoz döntést.

A kiszabható szankció súlyos esetben a mérkőzés 3-0-ás elveszítéséig vagy akár pontlevonásig terjedhet, különösen tömeges és ismétlődő sportszerűtlen megnyilvánulások esetén. Az MLSZ ugyanakkor leszögezte, a fegyelmi bizottság a március végéig tartó türelmi időszak lejárta előtt is szigorúbban ítéli meg a nézőtéri sportszerűtlenségeket, azaz az érintett klubok az eddigieknél lényegesen súlyosabb büntetésre számíthatnak.

Hogy pontosan mi tartozik az üldözendő kategóriába, az MLSZ úgy fogalmazott: lényegében mindegy, hogy az ellenfél játékosaira, a játékvezetőre vagy egy bizonyos társadalmi, politikai csoportra vonatkozik, az ilyen megnyilvánulások semmilyen formája nem illeszkedik a sportszerűség fogalmába. Az MLSZ kiemelte, az alapvető sportemberi tisztelet a stadionba látogató minden embert minden esetben megillet.

"A klubfanatizmus, a lelkes drukkolás továbbra is szívesen látott összetevője a mérkőzéseknek, mint ahogy a szurkolók által fontosnak tartott, a sportszerűséggel összeegyeztethető jelképek használatát sem gátolja meg az MLSZ" - hangsúlyozta a szövetség, amely intézkedésével a gyűlöletet, a verbális erőszakot, a gyalázkodó rigmusokat, a mások provokálására, megsértésére alkalmas jelképek használatát akarja száműzni a stadionokból.

Az MLSZ szerint sokan azért nem járnak bajnoki meccsekre, mert riasztja őket az ott tapasztalt sportszerűtlenség, gyűlölethullám. "A szövetség eltökélt abban, hogy a klubokkal közösen olyan hangulatot teremtsen a magyar stadionokban, amely egy kisgyermek és édesanyja számára sem riasztó, de ahol a legszenvedélyesebb szurkoló is kimutathatja klubja iránti rajongását" - olvasható a közleményben.

A gyűlöletkeltő viselkedéssel szembeni szigorúbb és határozottabb fellépésről múlt hét csütörtöki ülésén határozott az MLSZ elnöksége.