Vágólapra másolva!
Először léphet pályára ellenfélként az Old Traffordon Cristiano Ronaldo, aki a Real Madriddal a legjobb nyolc közé jutásért játszik majd a Manchester United ellen a Bajnokok Ligájában. A portugál Manchesterben lett fiatal tehetségből világklasszis és szupersztár, amit sem ő, sem pedig Sir Alex Ferguson nem felejtett el.

A The Guardian újságírója, Daniel Taylor szerint mindössze három olyan futballista van, akinek már a nevét hallva is felcsillan Sir Alex Ferguson szeme: Eric Cantona, Ryan Giggs és Cristiano Ronaldo. Előbbi a Manchester United játékosaként fejezte be karrierjét, a walesi jelenleg is ott focizik, Ronaldo viszont karrierje csúcsán hagyta ott a MU-t.

Hiú remény a visszaigazolás

Az elmúlt hetekben több sajtóorgánum is megpendítette annak a lehetőségét, hogy Ronaldo négy év után visszatérhet a Manchester Unitedhez. Amióta kijelentette, hogy nem érzi magát jól Madridban, folyamatosak a pletykák a távozásáról. Sir Alex Ferguson viszont a hét végén lehűtötte a visszatérésben reménykedőket.

"Nincsen semmi oka, hogy azt gondoljam, Cristiano visszatérhet, amennyire én tudom, ennek semmi valóságalapja nincs. Két év van hátra a szerződéséből a Realnál, és az egész huzavona szerintem csak a hosszabbítási tárgyalások része, talán az ügynöke próbálkozik, de a visszatérésre gondolni hiú remény. Az biztos, hogy jó fogadtatásban lesz része az Old Traffordon, hiszen ez minden korábbi játékosunknak kijár, főleg azoknak, akik sokat tettek a csapatért".

Forrás: AFP/Paul Ellis
Ronaldo apjaként tekintett Fergusonra

Márpedig utóbbi Cristiano Ronaldóra maximálisan igaz. Összesen 292 tétmeccsen lépett pályára a csapatban, szerzett 118 gólt, nyert három bajnoki címet, egy FA-kupát, két Ligakupát, egy Bajnokok Ligáját és egy klubvilágbajnokságot. 2007-ben és 2008-ban is ő lett az angol bajnokság legjobb játékosa a Profi Futballisták Szövetségének (PFA) voksolása alapján, 2008-ben gólkirály is, és manchesteriként sikerült neki az, ami a Realban eddig nem: az Aranylabdát is elhódította. Ráadásul a Unitedben vált világsztárrá.

Nagy elődök nyomdokain

Már Manchesterbe igazolása sem volt mindennapi. A MU 2003-ban a lisszaboni Sporting stadionavatóján játszott barátságos meccset, amelyet 3-1-re elveszített, és a találkozó egyik legjobbja Cristiano Ronaldo volt, aki remekül futballozott.


Ez volt a döntő lökés Fergusonnak, hogy leigazolja az akkor 18 éves szélsőt, akit a megfigyelők már legalább fél éve szemmel kísértek. A Sporting elleni meccs után állítólag a manchesteriek az öltözőben áradoztak Cristianóról, és kérlelték edzőjüket, hogy vegye meg, de csak ezért aligha szerződtették volna - pláne nem akkora összegért, amennyit végül fizettek érte. Ronaldo vételára ugyanis 17,7 millió euró volt, amivel ő lett minden idők legdrágább tinédzsere, aki Angliába szerződött.

Ugyan szerette volna a 28-as mezszámot megkapni, amelyet a Sportingban is viselt, de Ferguson úgy vélte, hogy máris megérdemli a hetes számú mezt - amely körül kisebb mítosz alakult ki az Old Traffordon, lévén korábban ezt viselte George Best, Eric Cantona és David Beckham is. Ronaldo pedig rögtön a bemutatkozása alkalmával meggyőzte a kétkedőket: a Premier League első fordulójában csereként állt be a Bolton Wanderers ellen, és bő negyedóra alatt is elkápráztatta a drukkereket parádés cseleivel, ráadásul egy tizenegyest is kiharcolt.


Manchesterben Aranylabdás lett

Első három manchesteri szezonjában persze még nem rá épült a MU támadójátéka, eleinte klasszikus szélsőként futballozott, mégpedig egészen kiválóan. Gólt szerzett például a 2003-as FA-kupa-döntőben a Millwall ellen, és bár a mérkőzés legjobbjának hivatalosan Ruud van Nistelrooyt választották, de ő később neki adta a trófeát.

A hollanddal később már nem mindig volt ilyen ideális a viszonya, hiszen három évvel később, 2006 tavaszán a pletykák szerint az egyik edzésen összevesztek - Van Nistelrooy állítólag azt reklamálta, hogy Ronaldo túlságosan is önző. Ekkor merült fel először, hogy Ronaldo távozhat Manchesterből, de végül nem ő, hanem a holland igazolt el, és Sir Alex innentől kezdve gyakorlatilag Cristianóra építette a manchesteri támadásokat.

Forrás: AFP/Filippo Monteforte
A 2009-es BL-döntő volt az utolsó meccse manchesteriként

Ennek meg is lett az eredménye, a 2006-2007-es szezonban 17 gólt szerzett a bajnokságban, a csapat aranyérmes lett, őt pedig megválasztották a Premier League legjobb fiatal játékosának - és egyben a bajnokság legjobbjának is. A 2007-es Aranylabda-szavazáson még második helyen végzett Kaká mögött, viszont egy évvel később már megszerezte a legfontosabb egyéni díjat, amihez alighanem jelentősen hozzájárult, hogy a MU 2008-ban nem csak bajnok lett, hanem a Bajnokok Ligáját is elhódította.

Ronaldo a szezon során 42 találatot ért el, gólt fejelt a moszkvai fináléban, ugyanakkor a büntetőpárbajban hibázott, és láthatóan hatalmas kő esett le a szívéről, amikor John Terry a végén szintén rontott, és így a trófea a manchesterieké lett.


Machete vagy gépfegyver

Ezzel pedig mintha úgy érezte volna, hogy megtette azt, amiért szerződtették, és ideje továbblépnie. Ugyan szerződését még 2007-ben meghosszabbította öt évvel, de 2008 nyarán egyre többet nyilatkozott arról, hogy szeretne a Real Madridhoz igazolni. A MU-nál persze hallani sem akartak az átigazolásról, és a helyzet odáig fajult, hogy Ronaldo kijelentette: "rabszolga vagyok", a klub pedig hivatalosan is panaszt emelt a FIFA-nál a Real Madrid ellen.

Ennek végül nem lett következménye, ráadásul a nyáron a térdét is meg kellett operálni, és csak szeptemberben tért vissza a pályára - mégpedig Manchesterben. Egyes pletykák szerint Sir Alex meggyőzte, hogy maradjon még egy évet, és utána elengedik. Ronaldo 2009-ben is a BL-döntőbe vezette az együttest, ráadásul a negyeddöntő visszavágóján a Porto ellen olyan gólt szerzett, amelyről később azt mondta: "ez volt karrierem legszebb találata". Nem csak szerinte volt parádés a gól, hiszen ez nyerte meg az első ízben kiírt FIFA Puskás-díjat 2009-ben.


A Bajnokok Ligája fináléjában a Barcelona ellen már ő is tehetetlen volt, és ez volt az utolsó mérkőzése a Manchester Unitedben. A Real Madrid 2009 nyarán szerződtette, mégpedig azóta is világrekordnak számító, 94 millió euróért. A hírek szerint az üzletre Ferguson is áldását adta, és Ronaldo nyilatkozataiban mindig kiemelte, hogy milyen sokat köszönhet neki.

Forrás: AFP/Cesar Manso
A BL-nyolcaddöntő első meccsén gólt fejelt korábbi klubjának

"Az egyik legfontosabb ember volt a karrieremben, mintha az apám lett volna. Mindent meg kell köszönnöm, amit tanított nekem, és mindig különleges helye lesz a szívemben" - nyilatkozta például a BBC-nek. De Ferguson sem feledkezett meg róla: amikor ősszel a Real Manchesterben járt a City elleni BL-csoportmeccsen, akkor személyesen is találkozott Ronaldóval, akit nemrégiben így jellemzett. "Hat évet töltött nálunk, és közvetlen közelről láttuk, hogy folyamatosan fejlődik. Már akkor is fantasztikus focista volt, most pedig ő a tökéletes játékos. Most van a pályafutása csúcsán, de megvan a tervem, hogy miként állítsuk meg: egy machetével. A B terv pedig egy gépfegyver".

www.globalsoccerapp.com