Vágólapra másolva!
Miközben Magyarországon gyakran még egy húszas éveinek elején járó futballistát is ifjú tehetségnek neveznek, addig Európa komolyabb bajnokságaiban a jóval fiatalabbakat is bátran szerepeltetik. Az AS Romában a sérült 18 éves középhátvéd helyett egy ifista játszott, Babos Gábor életét egy tini keserítette meg a hétvégén, Franciaországban pedig egy 16 éves játékos szerzett gólt.

Nehéz helyzetben volt a hétvégi, Genoa elleni bajnoki előtt az AS Roma edzője, Aurelio Andreazzoli, hiszen két középhátvédjére sem számíthatott sérülés miatt. Leandro Castán és Marquinhos nélkül megtehette volna, hogy a védekező középpályás Daniele de Rossit vonja vissza a hátvédsorba, hiszen ő már többször is szerepelt ebben a pozícióban. Andreazzoli azonban inkább a mindössze 18 éves Alessio Romagnolit jelölte a kezdők közé. A fiatal játékosnak ez volt a második mérkőzése a Serie A-ban, de kiválóan futballozott, és még gólt is fejelt, a rómaiak pedig 3-1-re nyertek.

Romagnoli gólja 1.20-nál:


Tinédzser váltott tinédzsert

Az AS Roma ifjú titánja, Romagnoli karrierjét még támadó középpályásként kezdte, de a klub utánpótlásedzője, az egykori kiváló csatár, Sandro Tovalieri hátravezényelte a védelembe. Esetében külön érdekesség, hogy csapattársa, akinek a sérülése hozzásegítette ahhoz, hogy pályára lépjen, csak fél évvel idősebb nála. A brazil Marquinhos még szintén nem töltötte be a 19. életévét, de ebben a szezonban alapember, és 21 bajnokin lépett pályára. Őt tavaly nyáron vették kölcsön a Corinthianstól, majd januárban végleg megszerezték (4,5 millió eurót adtak ki érte) - viszont az olasz lapok úgy tudják, hogy az FC Barcelona ennek máris a többszörösét fizetné érte, viszont a Romának esze ágában sincsen eladni őt.


De nem Romagnoli volt az egyetlen tinédzser főszereplő az elmúlt héten, a holland bajnokságban a Feyenoord idegenben nyert 3-0-ra a NEC Nijmegen ellen, és a rotterdamiak balszélsője, Jean-Paul Boetius kétszer is bevette Babos Gábor kapuját. Az ifjú támadó így már négy találatnál jár az Eredivisie-ben, pedig csak március 22-én tölti be a 19. életévét. Az AC Milannál is megfordult, jelenleg a Fulhamben futballozó Urby Emanuelson unokaöccse tavaly októberben mutatkozott be az első osztályban, nem is akárhogyan: Ronald Koeman az Ajax elleni rangadón vetette be először, és Boetius a 23. percben gólt is szerzett.

Debütálás a Chelsea kezdőjében, kapott gól nélkül

Hogy a holland labdarúgás a tehetségek kifogyhatatlan tárháza, az nem csak ebben a bajnokságban derül ki, hiszen sokan már nagyon fiatalon külföldre szerződnek. Nathan Ake például 2011-ben, 16 évesen igazolt a Chelsea-hez a Feyenoordból, és ebben a szezonban már a nagycsapatban is bemutatkozott, pedig még mindig csak 18 esztendős. A múlt héten a Middlesbrough elleni, idegenbeli kupameccsen pályafutása során először volt kezdő, és John Terry partnereként a védelem tengelyében lehozta a meccset kapott gól nélkül.


A fenti játékosok azonban a maguk 18 életévével rutinos focistának számítanak az OGC Nice szélsője, Neal Maupayhoz képest, aki még mindig csak 16 esztendős, de már három gólt is szerzett a Ligue 1-ben. Szeptemberben 16 évesen és 32 naposan debütált, amivel ő lett a francia élvonal történetének harmadik legfiatalabb játékosa, majd decemberben az Evian ellen az első gólját is megszerezte. Pedig még profi szerződése sincs, és a nizzaiak tartanak tőle, hogy valamelyik sztárklub lecsap rá. Ráadásul Maupayért nem csak a klubok, hanem országok is versenghetnek: ugyan Franciaországban született, és már játszott a francia U17-es válogatottban, de édesanyja révén argentin gyökerekkel is rendelkezik, és a dél-amerikaiak is bejelentkeztek érte.

www.globalsoccerapp.com