Vágólapra másolva!
Három hónap után hétvégén folytatódott az orosz bajnokság, a dobogósok közül csak a CSZKA Moszkva győzött. A klub hét év után visszaviheti az aranyérmet a fővárosba, mivel az Anzsinak és a Zenitnek még az Európa Ligára is koncentrálnia kell. A legjobb formábát viszont Dzsudzsák Balázs csapata, a Dinamo Moszkva futja.

Egyértelműen Dzsudzsák Balázs klubja, a Dinamo Moszkva a legjobb formában lévő csapat jelenleg Oroszországban, elvégre sorozatban a hatodik bajnokijukat nyerték meg hétvégén. A Dinamo a katasztrofális szezonkezdet miatt csak a hetedik helyen áll, de csupán kétpontnyira a negyedik Kubany Krasznodartól, így odaérhet az Európa Ligát érő helyekre, miközben a CSZKA az első idei fordulóban lépéselőnybe került a bajnoki címért folytatott küzdelemben.

Dzsudzsák rendre a jobb oldalon

A bajnokság elején még a kiesés rémét látták a Dinamo-hívek, mikor csapatuk az első nyolc meccséből hetet elveszített. A vérmesebb szurkolók az edzésre is ellátogattak, hogy figyelmeztessék a focistákat: kapján össze magukat. Az edzőcsere még éppen idejében jött, Szergej Szilkin helyére a Kubany Krasznodartól elcsábított Dan Petrescu került, irányításával a csapat lassan megindult felfelé. A román tréner jelentősen átalakította a csapatot, kitette például a kezdőből az addig alapembernek számító Zvjezdan Misimovicot és Pavel Nehajcsikot (januárban mindketten el is hagyták a klubot), valamint a középhátvéd Vlagyimir Rikov is a kispadra került.

Dzsudzsák viszont megőrizte a helyét, nála több percet csak az argentin középhátvéd, Leandro Fernández töltött a pályán. Elődjéhez hasonlóan Petrescu is jobbszélsőként vette számításba a magyar klasszist, a bal szélen rendszerint vagy az osztrák Jakob Jantscher, vagy pedig a fiatal orosz Ivan Szolovjev kapott lehetőséget. Utóbbi szerezte a győztes találatot az első idei bajnokin a Lokomotiv ellen, az akció során Dzsudzsák a jobb szélről adott középre. A Dinamo-drukkerek nem örültek, hogy éppen Szolovjev lőtt gólt, a 19 éves focista ugyanis a télen bejelentette, hogy az idény végén a Zenitbe igazol, ennek megfelelően a szurkolók minden labdaérintését füttyszóval kísérték.

Az Európa Liga beleszólhat az orosz liga sorsába

A Dinamo formája mindenesetre egyre jobb, a csapatkapitány Kevin Kuranyi szerint ebben hatalmas szerepe van Petrescunak, aki a felkészülési időszakban alaposan meghajtotta őket. "Nagyon kemény volt a felkészülés, így fizikálisan roppant erősek vagyunk, amint a meccs is megmutatta" - nyilatkozta a német csatár a Lokomotiv legyőzése után. Petrescu augusztusban eredetileg csak fél évre írt alá, de a klub vezetősége máris érvényesítette az opcióját a folytatásra, így 2016-ig maradhat a kispadon.

Forrás: AFP/RIA Novosti/Vladimir Fedorenko
Dzsudzsák itt balra, a pályán jobbra található

A legtöbb orosz egyesület, így a Dinamo számára is ez volt az első tétmeccs 2013-ban, azonban három csapat már három összecsapást is játszott az Európa Ligában, egyelőre úgy tűnik, hogy a nemzetközi szereplés a bajnokság alakulására is döntő hatással lehet. Az aranyéremért küzdő csapatok közül ugyanis a címvédő Zenit Szankt-Petyerszburg és az Anzsi Mahacskala is kikapott vasárnap, mindkettő pályára lépett csütörtökön is az EL-ben.

A Zenit veresége volt a kisebb meglepetés, elvégre a szintén az élmezőnybe tartozó (egyébként csütörtökön ugyancsak EL-meccset játszó) Rubin Kazannyal találkozott, idegenben. A bajnok számára legalább a második hely megszerzése létfontosságú lenne, hiszen az orosz ligából csak az első két helyezett kvalifikálja magát a Bajnokok Ligájára, márpedig a tavaly nyári nagy költekezés (Hulk és Alex Witsel megvétele) mellett kellemetlen lenne, ha csupán az Európa Ligában indulhatna a Zenit.

A CSZKA visszaviheti az aranyat Moszkvába

A fenti helyzetből kiindulva értelemszerűen az Anzsi számára már az ezüstérem is hatalmas siker lenne, de a mahacskalai együttesnél még az első helyről sem mondtak le, más kérdés, hogy ebből a szempontból a hétvégi vereség a lehető legrosszabbkor jött.
Dzsudzsák volt csapata a sereghajtó Mordovia Szaranszk vendége volt, és bár a januári sztárigazolás, Willian kisebb sérülése miatt nem lépett pályára, azért a csapatban ott volt Lassana Diarra, Jurij Zsirkov, Lacina Traoré és Samuel Eto'o is. Amennyiben az Anzsi a jövő héten továbbjut az Európa Ligában (a Newcastle United ellen hazai pályán ért el gól nélküli döntetlent), az a listavezető CSZKA Moszkva malmára hajtaná a vizet.

Forrás: AFP/RIA Novosti
Az aranyesélyes CSZKA

A fővárosi együttesnek tavasszal már csak a bajnokságra kell koncentrálnia, és mivel a hét végén idegenben 2-0-ra nyert a Krilja Szovjetov Szamara ellen, így előnye immár öt pont. A CSZKA számára pedig az aranyérem alighanem kiemelt fontosságú, hiszen a klub utoljára 2006-ban végzett az élen. Ez volt az utolsó alkalom, hogy moszkvai csapat nyert bajnokságot, és bár jelenleg az első négyben csak egyetlen fővárosi együttes van, a CSZKA visszaállíthatja Moszkva uralmát Oroszországban.

www.globalsoccerapp.com