Vágólapra másolva!
A Bayern München ugyan 3-1-re Londonban, végül mégis megszenvedett a tavalyi BL-döntő helyszínén az Arsenal ellen, az angolok ugyanis 2-0-ra győztek idegenben, így egy gólra voltak csak a BL-negyeddöntőbe kerüléstől. A Málaga hazai pályán előbb kiegyenlítette az első meccsen 1-0-ra nyerő Porto elleni párharcot, majd a második félidőben - tíz ember ellen játszva - még növelni is tudta az előnyét. A spanyolok BL-újoncként jutottak nyolc közé.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágó:
Bayern München (német) - Arsenal (angol) 0-2 (0-1) - élő közvetítés
München, Allianz Arena, 68 000 néző
v.: Kralovec (cseh)
Bayern: Neuer - Lahm, Van Buyten, Dante, Alaba - Javi Martinez, Luiz Gustavo - T. Müller, Kroos (Timoscsuk, 81.), Robben - Mandzukic (Gomez, 73.).
Arsenal: Fabianski - Jenkinson, Mertesacker, Koscielny, Gibbs - Ramsey (Gervinho, 72.), Arteta - Walcott (Oxlade-Chamberlain, 72,), Rosicky, Cazorla - Giroud.
gól: Giroud (3.), Koscielny (85.)
sárga lap: Gibbs (44.), Lahm (57.), Rosicky (62.), Giroud (73.), Mertesacker (80.), Javi Martinez (83.), Cazorla (83.), Gomez (89.)
továbbjutott: a Bayern, 3-3-as összesítéssel, idegenben lőtt góllal

Az első meccset és a Bayern München formáját látva csak a legelvakultabb Arsenal-szurkolók hihettek abban, hogy csapatuk 1-3-ról indulva képes csodát tenni a visszavágón. Igaz, a tavalyi sorozatban a Milan ellen majdnem összejött a hatalmas bravúr, akkor az idegenbeli 0-4 után otthon 3-0-ra tudott győzni Arsene Wenger trófeákat évek óta hasztalan üldöző csapata.

Forrás: AFP/Christof Stache
Forrás: AFP/Christof Stache

Nem kímélték egymást a csapatok a müncheni meccsen

Az elszántságból már a 3. percben ízelítőt adott az angol csapat, Walcott beadására Giroud robbant be, és közelről a léc alá lőtt. Remegnie azért nem kellett a Bayernnek, hiszen az Arsenalnak még két gól kellett volna, és a bajorok igyekeztek elejét venni a feltámadásnak, a 10. perctől átvették az irányítást, de igazán nagy helyzetig nem jutottak. Ennek ellenére végig benne volt a levegőben, hogy bármikor érkezhet a Bayern-gól, az Arsenal támadásai pedig rendre elhaltak a félpálya közelében.

A második félidőben is a Bayern dominált, Robbenék körbelőtték a kaput, és a holland egy ízben egyedül törhetett kapura, de Fabiasnki bravúrral védett. Az Arsenal mintha az utolsó negyedórában döbbent volna rá, hogy két gólt még szereznie kell, és meg is volt az esélye rá, de Gervinho ziccerben mellé gurított. Koscielny fejese pedig hiába kötött ki a hálóban, már későn jött, a hátralévő pár percben az Arsenal már nem tudta a negyeddöntőt érő harmadikat begyötörni, így a Bayern várhatja a pénteki sorsolást.


Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágó:
Málaga (spanyol) - Porto (portugál) 2-0 (1-0) - élő közvetítés
Málaga, La Rosaleda, 27 451 néző
v.: Rizzoli (olasz)
Málaga: Caballero - Gámez, Demichelis, Weligton, Antunes - Toulalan, Iturra - Joaquín (Camacho, 88.), Júlio Baptista (Santa Cruz, 74.), Isco - Saviola (Piazón, 78.).
Porto: Hélton - Danilo, Mangala, Otamendi, Alex Sandro (Atsu, 69.) - Lucho González, Fernando, Joao Moutinho (Rodríguez, 46.) - Defour, Jackson Martinez, Varela (Maicon, 58.)
gól: Isco (43.), Santa Cruz (77.)
sárga lap: Demichelis (29.), Gámez (33.), illetve Otamendi (17.), Defour (25.), Alex Sandro (30.), Mangala (83.)
piros lap: Defour (49.)

A Porto ugyan megnyerte az odavágót, de az egygólos előny egyáltalán nem tűnt a Málaga szemszögéből ledolgozhatatlannak. A spanyol csapat mégis nagyon óvatosan kezdte a meccset. Az első fél órában szinte alig volt gólhelyzet (a portói Lucho González és Defour nem is találta el a kaput), a játékosok viszont aprították egymást, a 33. percig az olasz bíró kiosztott öt sárgát, kettőt a hazaiaknak, hármat a vendégeknek.

Két percre rá végre volt egy szép lövés is, de ekkor már nem a meccset valamivel jobban kezdő Porto villogott, hanem a málagai Antunes, akinek a 17 méteres lökete a léc alá ment volna, ha nem véd nagyot Hélton.

Forrás: AFP/Jorge Guerrero
Forrás: AFP/Jorge Guerrero

Isco góljával már a Málagánál volt a lélektani fölény

A 40. percben ugyan rúgott egy gólt a Málaga, de tisztázatlan okok miatt Saviola találatát nem adta meg a bíró. A lendületbe került spanyolok aztán három percre rá igazságot tettek: Isco 16 méterről ívelt, mégis nagy erővel meglőtt labdája a jobb pipában kötött ki.

A második félidőben Defour durván felvágta Joaquínt, amiért piros lapot kapott, így emberelőnybe került a Málaga. Aki azt gondolta, hogy eldőlt a meccs, tévedett, pedig a csereként beállt Cruz első labdaérintésből fejelt góljával növelte előnyét a Málaga.

A Porto ugyanis csak egy gólra volt a továbbjutástól (2-1 esetén idegenben lőtt gólokkal került volna nyolc közé), ezért igencsak izgulhattak a hazai drukkerek, de a mindent megpróbáló vendégcsapat már nem tudta feltörni a málagai védelmet, így a BL-újonc némi meglepetésre negyeddöntős.


Ők várják a pénteki sorsolást:
Barcelona (spanyol), Galatasaray (török), Real Madrid (spanyol), Borussia Dortmund (német), Juventus (olasz), Paris Saint-Germain (francia), Bayern München (német), Málaga (spanyol)


* * *

Ha szeretné megnyerni Karle Gábor Londontól Londonig című olimpiatörténeti könyvét, küldjön egy e-mailt az [email protected] címre március 17-én éjfélig. A könyvhöz CD-melléklet is tartozik, amely a legszebb magyar győzelmek közvetítését tartalmazza. Kérjük, az e-mailbe írja bele a nevét és a lakcímét, a levél tárgya pedig "olimpia" legyen! A jelentkezők között tíz példányt sorsolunk ki, a nyerteseket e-mailben értesítjük.