Vágólapra másolva!
A FIFA hiába próbálja egyértelműen szabályozni, a kezezés megítélése meccsenként és bajnokságonként is változik. A spanyol szövetség sajátos értelmezése miatt például a La Liga őszi szezonjában tízszer annyi sárga lapot osztottak ki kezezés miatt, mint a Premier League-ben, de hasonló felfogás sújtja a Bundesligában kezező focistákat is.

Amikor az FC Barcelona a Bajnokok Ligájában 2-0-ra kikapott az AC Milantól, akkor a katalánok maguk is elismerték, hogy ellenfelük jobban futballozott, megérdemelte a győzelmet. A Barca csatára, Pedro azonban nem állta meg, hogy megjegyezze: "Zapata kezezése egyértelmű volt".

A támadó arra utalt, hogy a Milan első gólja előtt, amelyet Kevin-Prince Boateng szerzett, a labda érintette a hazai védő kezét, azonban a játékvezető, a skót Craig Thompson nem jelzett. Biztosak lehetünk abban, hogy Spanyolországban lefújták volna az akciót.

A gondolatolvasás lenne a legbiztosabb

A labdarúgásban minden testrész használata megengedett a mezőnyjátékosok számára, kivéve a kezet. Illetve ez a megfogalmazás sem pontos, mert a szabályok értelmében önmagában az, ha egy focista kézzel ér hozzá a labdához, még nem büntetendő. A jelenleg érvényben lévő, hivatalos FIFA-szabályzat (Laws of the Game) így fogalmaz: "A kezezés azt a szándékos cselekedetet jelzi, amikor egy játékos a kezével vagy karjával kerül érintkezésbe a labdával".

A mondatban a szándékos jelző a legfontosabb, a kezezés csak akkor kezezés, ha nem véletlenül történik. A játékvezetőnek tehát bele kellene látnia a játékos gondolataiba, a szándék ugyanis kívülről korántsem olyan könnyen eldönthető. Ennek érdekében a FIFA némi magyarázatot is fűzött a szabályhoz, és megfogalmazta, hogy a bíróknak mit érdemes figyelembe venniük.

Forrás: AFP/Odd Andersen
A kezezés megítélése az egyik legnehezebb feladat a bíró számára

A direktívák szerint nézni kell, hogy a kéz mozog-e a labda felé, nem a labda a kéz felé, illetve azt, hogy az ellenfél és a labda között mekkora a távolság. A direktíva ugyanakkor kategorikusan leszögezi: "A kéz helyzete nem szükségszerűen jelenti, hogy ez szabálysértés". Ezt azonban már nem mindenhol veszik figyelembe.

A fentiek alapján Thompson döntése tökéletes volt, Zapata mindent megtett, hogy ne érjen kézzel a labdához, igyekezett elhúzni a kezét. A labda a mellette álló Jordi Albáról felpattanva ért a kezéhez, ezt pedig nem nevezhetjük szándékosnak. A Barcelona-játékosok azonban Spanyolországban ahhoz szoktak hozzá, hogy minden ilyen esetet lefújnak a játékvezetők, sőt még sárga lapot is adnak.

A spanyolok megbolondították a FIFA szabályát

A Spanyol Labdarúgó Liga (LFP) ugyanis a szezon előtt külön útmutatást adott ki a játékvezetők számára, amelyben felhívta a figyelmet arra, hogy minden egyes kezezést büntessenek sárga lappal, a szándékosságot azonban kihagyták az utasításból. Ennek meg is lett az eredménye, január végéig a Primera Divisiónban összesen 133 sárga lapot adtak kezezés miatt, míg a Premier League-ben ugyanennyi idő alatt mindössze 14-et!

Amikor pedig februárban a Real Madrid védője, Sergio Ramos a Rayo Vallecano ellen megkapta a második sárga lapját kezezés miatt, ő volt a 16. hátvéd ebben a szezonban, akit a keze használata miatt állítottak ki.

De nemcsak Spanyolországban ítélik meg túlságosan is szigorúan a kezezést, hanem a Bundesligában is. A német élvonalban 25 forduló alatt 16 büntetőt adtak azért, mert valaki kézzel ért a labdához, pedig bizonyos esetekben egyértelmű volt, hogy szándékosságról szó sincsen.

http://www.youtube.com/embed/WZ5muSnz1gE

A leverkuseni védő kezezését (0:36-nál) túl szigorúan ítélte meg a bíró


Az előző fordulóban a Mainz-Bayer Leverkusen találkozót döntötte el egy ilyen büntető, amelynél a leverkuseni hátvéd, Manuel Friedrich lábbal akarta blokkolni Bo Svensson lövését, ami sikerült is neki, de a labda a combjáról felpattant a kezére. Jellemző, hogy a meccs után a mainzi edző, Thomas Tuchel is így fogalmazott: "A legnagyobb probléma, hogy egyszerűen nem lehet világosan eldönteni, mikor adnak büntetőt, és mikor nem".


www.globalsoccerapp.com